Ако годината започна със заявка на президент и премиер за

...
Ако годината започна със заявка на президент и премиер за
Коментари Харесай

Анализатори с няколко сценария за политическата криза у нас

Ако годината стартира със поръчка на президент и министър председател за връщане на честността на изборите, то тя приключва с усещането, че всички крадат избори. Избирателният кодекс и дебатът към него породиха нови обвинявания по тематиката. А това в допълнение остави чувство, че самата основа на демократичната система е пробита и отблъсна жителите от гласоподаване. Това ще отнеме най-сериозни старания да бъде преодоляно, тъй като е най-тежката последица. Това сподели пред " Нова политика " политологът Христо Панчугов.

По думите му наподобява, че нови избори няма да пренаредят съществено местата в Народно събрание. " В рамките на 2 месеца и половина нито една групировка не съобщи ясно желанието си да ръководи. Вместо това видяхме всички да одобряват решението на президента да отсрочва в името на нереални политики. Стратегията беше да се откри виновника за това, че ще отидем на избори. Видяхме и отвращение за водене на политически диалози за съответни политики. Не виждам по какъв начин ще се сформира кабинет за няколко седмици със същите партии, които не съумяха да се схванат месеци. Има липса на политическо водачество ", акцентира той.

Според експерта по политически връзки проф. Росен Стоянов продължава да нараства недоверието в институциите и в демократичния развой. " На политиците им е належащо време, с цел да отмият неща от предишното и да оправдаят компромис. Започват дипломатични диалози в името на жителите. Не е невероятно да имаме и странни преструктурирания и негласни обединения в идващ парламент. Има хора, които се самоизживяват като хайлайф и желаят да запазят себе си. Ние, жителите имаме три съществени участия в политическия развой - когато отидем и гласуваме, когато не сме съгласни и протестираме и да организираме нови политически планове ", съобщи политологът.

Стоянов счита, че на никой не му се ръководи при тези рецесии, а за съществени взаимни отстъпки е мъчно да се приказва. " Бизнесът не може да си разреши неизясненост, той би трябвало да предвижда. Това тук и в този момент за малко няма да е годно към този момент. Политическото обмисляне може да докара до още едни избори, две в едно - локални и парламентарни. Времето до тогава може да бъде употребявано да се основава партия или партии по места ", разяснява той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР