Ако европейските лидери постигнат сделка за руското петролно ембарго, със

...
Ако европейските лидери постигнат сделка за руското петролно ембарго, със
Коментари Харесай

Ще получим изключение за руския петрол, увери Петков. Но само ако има сделка

Ако европейските водачи реализиран договорка за съветското петролно ембарго, сигурно ще има изключение за България.

Тази убеденост изрази министър председателят Кирил Петков. Той приказва пред български публицисти на влизане за присъединяване в специфичния Европейски съвет в Брюксел.

„ Много се веселя, че нашите европейски сътрудници схванаха позицията на българското държавно управление. Успяхме да го договорим на най-високо равнище преди обяд “, посочи Петков.

Той имаше поради съвещанието на непрекъснатите представители на страните членки тази заран.

България се надява до декември 2024 година да може да купува съветски нефт, защото има и механически аргументи на равнище рафинерия, разясни Петков.

Премиерът бе запитан дали ще можем да преработваме нефт и да изнасяме продуктите.

„ Ключов миг е да имаме нефт за нашата, българската стопанска система, а не да вършим спомагателни облаги. Но би трябвало нашите превозвачи и семейства да имат опцията цените, които сега са на пазара, да не се покачат “, отговори той.

Според него европейските сътрудници са отнасят към България с почитание поради нейната ясна и твърда позиция във връзка с „ Газпром “:

„ Когато „ Газпром “ се пробва да извие ръцете на България, ние споделяме „ не “ и намираме опция. Когато знаят, че нямаме друга алтернатива, с изключение на да пазиме българския интерес, сътрудниците ни слушат, тъй като знаят, че го вършим не просто като някои от другите страни, тъй като в действителност нямаме по-добър избор “, уточни българскиьят министър-председател.

Той изрази вяра, че българските компании, превозвачи, консултанти няма да получат напрежението, който е реалност за много от другите страни от Европейски Съюз.

Петков обаче се застрахова, че до последния миг не се знае дали шестият пакет от глобите ще бъде утвърден от европейските водачи. Други страни даже сега трансформират позициите си.

Кирил Петков поддържа и концепцията за таван на цените за съветските газови доставки.

„ Таванът плюс разделянето на газ и ток на европейските енергийни пазари е нещо доста значимо. Част от казуса с високите цени на тока в Европа е поради тъкмо тази връзка. Слагайки таван на газа би понижило този огромен скок в цените на тока. Важно е да го решим преди зимата. Но моето чувство е, че няма да бъде решено в този момент “, отговори Петков на журналистически въпрос.

Тази тематика ще бъде обсъждана на следващия ден, на втория ден от Европейския съвет.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР