Ако другите партии излъчат кандидат, който е по-подготвен да победи

...
Ако другите партии излъчат кандидат, който е по-подготвен да победи
Коментари Харесай

Ако има по-подготвен да победи ГЕРБ, ще го подкрепим. Борис Бонев пред Свободна Европа

Ако другите партии излъчат претендент, който е по-подготвен да победи ГЕРБ, " Спаси София " ще го поддържа. Разговорът за съответната кандидатура обаче отстъпва пред диалога за целите. Това сподели пред Свободна Европа Борис Бонев, общински консултант и съосновател на " Спаси София ".

Изключително значимо е идващият кмет на София да не е от ГЕРБ. В иметo на тази цел от " Спаси София " са подготвени да поддържат и претендент, излъчен от друга партия. Това сподели самостоятелният общински консултант и съосновател на гражданската самодейност в Студио България на Свободна Европа.

По думите му за него не е " фиксидея " да бъде кмет на София: " Аз считам, че съм квалифициран, считам, че съм подготвен да поема тази отговорност и с нашия екип сме работили дълги години, с цел да сме подготвени за този миг. Но в случай че има различен човек, който може да подсигурява по-голяма победа над ГЕРБ на идващите избори, то тогава ние, несъмнено, че ще го подкрепим. "

Миналата седмица от " Спаси София " оповестиха, че и ще вземат участие в локалните избори през 2023 година Пред Свободна Европа Бонев уточни, че вижданията на бъдещата партия за ръководството на столицата " генерално съответстват " с тези на " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", само че има и разлики в детайлите, които би трябвало да бъдат изяснени.

Именно по тези въпроси би трябвало да бъдат водени първичните диалози сред обединенията, а не върху кандидатурата за кмет, уточни Бонев.

" Винаги съм вярвал, че първо би трябвало да се изяснят позициите във връзка с целите и чак тогава хората, които да ги извършват ", сподели той.

Според него един от главните проблеми на София е методът, по който се харчат парите на жителите. Общинският консултант счита, че няколкостотин милиона годишно от бюджета на София, " в случай че не отиват непосредствено в нечий джоб по веригата, то сигурно не се изразходват по верен метод ".

" Непрозрачният метод, по който те се харчат в корупционни схеми, в нагласени или неизгодни публични поръчки, води значително до цялата мърлявост, която виждаме към нас ", сподели Бонев.

Затова от " Спаси София " са уверени, че най-важната смяна в София е да бъдат наложени " справедливи критерии и същинска конлкуренция " при провеждането на състезания за възлагане на поправки и други дейсности от Столичната община.

" Защото сега публичните поръчки не се вършат по този начин, че да завоюва най-хубавата компания, а се вършат, с цел да завоюва някоя съответна компания. Това е нещо, което е напълно в пълномощията на общината, напълно в пълномощията на оперативната, изпълнителната власт в общината, т.е. кмета и заместник-кметовете. "

На последните локални избори през 2019 година Борис Бонев остана на четвърто място с близо 11% като кандидат-кмет. Вотът беше извоюван за следващ път от актуалната кметица Йорданка Фандъкова. В края на предходната седмица водачът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че тя няма да се кандидатира за нов мандат на изборите следващата година.

Можете да слушате.

Ето цялостния текст на изявлението:

-Вие ли ще сте идващият кмет на София, господин Бонев?

-Мога да отговоря клиширано, като кажа, че това го вземат решение, несъмнено, жителите на София. За мен обаче не е моментът да приказваме кой ще е идващият кмет на София. Това, за което би трябвало да приказваме, е по какъв начин единен фронт от дейни жители, от политически сили, които си дават сметка за сериозността на обстановката в София и във връзка с от дълго време отлагани промени, и във връзка с нерешени проблеми, и във връзка с тежка обстановка с бюджета, какви ограничения да предприемем, върху какви решения и проблеми да се обединим, тъй че след локалните избори следващата година София, без значение кой е новият кмет на града, да направи огромни крачки напред.

Вие казахте във вашето интро, че София ще има сигурно кмет, друг от Йорданка Фандъкова, считам обаче, че в името на демократичността на нашата страна, в името на опцията да развиваме капацитета на София, е извънредно значимо идващият кмет на София да не е от ГЕРБ. След 17 години на власт ние видяхме те какъв брой могат, какъв е техният потенциал. Нито един систематичен проблем не беше решен и е време те да излязат в отмора, с цел да може хора, които от дълго време сме отдадени на София, от дълго време сме отдадени на това освен да демонстрираме проблемите, само че и да даваме решения, да имаме опция да санираме всички тези проблеми, които бяха основани.

-Споменахте нерешeните проблеми и отлаганите промени, предлагам ви, преди да продължим диалога тук в студиото, да забележим дружно едно видео, което заснехме през вчерашния ден и в което попитахме хора в София време ли е за смяна в ръководството на града.

-Чухте хората – презастрояване, изкъртени плочки, мръсни улици, прекомерно доста неща са неуредени, споделят те. Според вас обаче кой е най-големият проблем на София?

-Всичко, което хората изброиха, е измежду огромните проблеми на София. Много е мъчно да кажем кой е най-големият, тъй като всеки един от проблемите на града оказва съществено въздействие върху метода, по който ние живеем, метода, по който ние се усещаме.
Непрозрачният метод, по който се харчат парите на софиянци, води до цялата мърлявост, която виждаме към нас
Със сигурност обаче мога да кажа, че методът, по който се харчат парите на софиянци, непрозрачният метод, по който се харчат в корупционни схеми, в нагласени или неизгодни публични поръчки, води значително до цялата мърлявост, която виждаме към нас.

Един от жителите, който беше интервюиран, доста добре сподели – типът на София не подхожда на бюджета на София. И в действителност това, което беше извънредно радващо да го чуя, беше по какъв начин всички тези хора, на всякаква възраст, от всевъзможни обществени прослойки си дават сметка, че София може да реализира доста повече като град, че има огромен капацитет, само че методът, по който сега се ръководи градът, не подхожда на упованията.

И в действителност за следващ път ние виждаме един цялостен дисонанс сред степента на развиване на гражданското общество, сред упованията на хората и продукта, който ръководещите в София дават на същите тези хора. Дисонансът е голям. Готови сме за доста по-смели стъпки напред, подготвени сме за доста по-човешки град, в който фокусът е върху индивида и по какъв начин той да се усеща удобно, да се усеща безвредно, да се усеща комфортно, излизайки на улицата. А не да се чуди на коя плочка да стъпи, с цел да не го оплиска. Или както сподели майката – от кое място да мине с детската количка, тъй че да не сложи детето си в риск, тъй като се постанова поради окупираните от колите тротоари да се движи по пътното платно.

Подобен вид неща, които са токова базови – тук даже не приказваме за някакъв вид чудеса или София да е отличник в Европа или в света в някаква сфера. Тук приказваме за обезпечаване на базовите потребности на хората, тъй че да живеят умерено в София. Това нещо сега не се случва. И като човек, който е обиколил може би всички столици в Европа без една-две настоявам най-отговорно и с огромно страдание – няма друга столица в Европа с толкоз покъртително неприятно качество на инфраструктурата.

-След като казвате, че една от аргументите е корупционното харчене, непрозрачното, вие към този момент 3 години сте общински консултант – какъв брой тъкмо се краде от София и по какъв начин?

-Мога да дам един съответен образец. Знаете, при започване на тази година „ Спаси София “ направи следствието за уличното осветяване, където показахме с документи, че едни и същи лапми от едната страна на улицата в сравнение с от другата. А другите детайли в количествените сметки и в публичните поръчки приближават до 90 пъти разлика в цената на едната и другата компания и доста пъти разлика по отношение на пазарните цени.
Говорим за няколкостотин милиона годишно от бюджета на София, които [...] сигурно не се изразходват по верен метод
Сега дали 90 пъти е разликата сред това, което се влага, и това, което се краде, не знам, само че сигурно можем да приказваме за няколкостотин милиона годишно от бюджета на София, които, в случай че не отиват непосредствено в нечий джоб по веригата, то сигурно не се изразходват по верен метод, за качествени планове, тъй че резултатите след това за хората да бъдат в действителност забележими.

И е много иронично, че слоганите на ГЕРБ за другите им акции са все такива, че те вършат тъкмо противоположното. Значи нито са им забележими резултатите, с изключение на некачествените, нито внасят ред в хаоса, тъй като София сега е потънала в безпорядък, потънала е в нечистотия.

Идвайки насам по улица „ Ангел Кънчев “, нямаше празен резервоар. И Вие съм сигурен, че ще потвърдите – целият център, само че и освен центърът прелива от отпадъци. А в същото време сега се преглежда новия проект за почистването на София, в който са планувани още 20 млн. в допълнение, с цел да доближи цена от 260 млн. на година. А София не е била толкоз мръсна може би от рецесията с боклука. Но тогава боклукът просто не се извозваше 2003 година

-Добре, това е прекрасен съответен образец. Как ще го спрете това явно несъответстващо харчене?

-Ние сме подготвили един много обстоен проект особено за оправянето с корупцията в публичните поръчки. Първото и най-важно нещо е да е ясно за всеки един чиновник на общината, че тогава, когато се организира поръчка, от най-високото равнище на общината – от кмет до заместник-кметове ще има цялостна назадничавост към сходни практики. Защото сега върлува възприятието за безотговорност, с чувството, че всички са включени по веригата за предаване на рушвет. Това е първото нещо.

Второто нещо, което ще се случи, е вътрешен надзор в Столична община, с който ще има и съществени санкции за всички тези общински чиновници, за които има подозрение, че вземат участие в сходен вид схеми.

Третото нещо е да се вършат естествени, качествени пазарни изследвания. Защото на база на пазарни изследвания ти можеш да дадеш планирана цена за публичната поръчка, която да е действителна и да дава отговор на действителността на пазарните условия, а не такава, която да е близка до желанието на една или друга компания.

Четвъртото нещо, върху което работим, това е предложение за смяна в националното законодателство – смяна, която е в синхрон с европейските наставления за основаването на по този начин наименуван черен лист на компаниите, които потвърдено и редовно не извършват отговорностите си по договорите.

Петото нещо е нови контракти и то с темплейт, с мостри на контракт, в които да бъдат заложени доста по-строги условия към компаниите, изключително в областта на строителството - и във връзка с периодите за осъществяване, и във връзка с качеството на осъществяване, с санкции, които да могат да бъдат налагани настоящо.

Шестата мярка е плановете, които се извършват в Столична община, да не бъдат давани на проектанти с 800 лева заплата, колкото почти получават общинските проектанти, а на тези хора да им се дава естествена заплата, тъй че те да дават най-хубавото от себе си и по-късно да се реализира възложителски надзор върху метода, по който се случва. Мога да продължа и с още няколко ограничения, само че споделих всички това, с цел да Ви покажа, че имаме съответен проект.

-Започнали ли сте да работите върху този лист, за който казвате, и можете ли да дадете образец за една съответна компания, която би попаднала в него?

-Не желая да набеждавам нито една съответна компания, тъй като в практиката се вижда, че тогава, когато има надзор, една и съща компания би могла да строи както тотално некачествено, по този начин и много удовлетворително. Със сигурност не на равнището, на което ни се желае, само че сигурно удовлетворително.
В момента публичните поръчки не се вършат по този начин, че да завоюва най-хубавата компания, а с цел да завоюва някоя съответна компания
За нас най-важното ще бъде да има справедливи критерии и същинска конкуренция. Защото сега публичните поръчки не се вършат по този начин, че да завоюва най-хубавата компания, а се вършат, с цел да завоюва някоя съответна компания. Това е нещо, което е напълно в пълномощията на общината, напълно в пълномощията на оперативната, изпълнителната власт в общината, т.е. кмета и заместник-кметовете. Тук не подвластен от общински съвет, не подвластен от някакви външни фактори. Това е ежедневната работа на кмета и заместниците – да обезпечават вярното, качествено, транспарантно разходване на общинския бюджет доста постоянно точно посредством публичните поръчки.

И една друга концепция, която ние мислим да заложим в нашата стратегия и да осъществим на процедура след изборите, това е към изключително огромните публични поръчки, да вземем за пример над 5 млн. лв., да има външен бдителен ръб от цивилен организации като Трансперънси интернешънъл, да вземем за пример, които в действителност да вършат оценка, до момента в който тече публичната поръчка, на критериите, на методиката за избиране на победител, тъй че да има още един външен, самостоятелен взор върху метода, по който се случват процесите.

Така че да подсигуряваме, че всяка една стотинка на софиянци ще отиде по предопределение, няма да потъне в нечий джоб. Мит е да считаме, че корупцията може да бъде изкоренена из корен. Няма по какъв начин това да се случи, и в Западна Европа има корупционен риск и капацитет, въпросът е ние да ограничим оптимално капацитета за корупция, да има доста ясни правила и доста ясни наказания – в случай че те заловен в корупционна договорка, че няма да ти се размине.

-Добре, различен проблем: тази заран София се разсъни в смог. Данните от уеб страницата Аir sofia.info демонстрират, че през последното денонощиe замърсяването е било надалеч над нормата. Какво оферирате вие? Как ще откажете хората, които горят дърва, въглища, гуми и какво ли още не, с цел да се отопляват?

-Има три съществени източника на замърсяване. Първият и най-основен през зимата това е битовото отопление на твърди горива. Говорим за въглища, дърва, нафта. Просто печките, които сега употребяват такива замърсяващи способи за отопление, би трябвало да бъдат сменени с екологични – дали ще са климатици, дали ще са на палети, това е друга тематика. Столична община със средства от Европейския съюз има стратегия за замяна на печките.

Разбира се, сега поради цените на тока и цените на палетите доста хора се замислят дали им е преференциално да подменят остарялата си да вземем за пример нафтова печка с климатик на ток. Затова е редно и това е нещо, което ние сме коментирали и говорили, само че към този момент най-малко не виждам да има резултат, най-малко що се отнася до Столична община, да се намерения за спомагателни енергийни помощи за хората, които са в затруднена финансова обстановка.

Но това не е опрощение те пък да замърсяват. Тоест би трябвало в действителност да се помогне на тези хора, хем себе си да не тровят, хем близките да не тровят, хем това да не им коства на процедура целия фамилен бюджет - да се отопляват с ток и климатик, да вземем за пример. Тоест подмяната на печките е нещо, което просто би трябвало да се случи, без значение кой е на власт.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Вторият главен източник на замърсяване, който обаче е целогодишен, това е автомобилният трафик. За последните 10 години моторизацията в София не стопира да се усилва и сега е на едно от най-високите равнища в Европа макар вложенията в градски превоз.
За последните 10 години моторизацията в София не стопира да се усилва и сега е на едно от най-високите равнища в Европа
Това демонстрира, че цялостната политика на Столична община не работи. Единственият метод ние да дадем опция на хората е развита, обвързвана, комфортна и бърза мрежа от градски превоз и по този начин наречената микромобилност, т.е. колелета, тротинетки и вървене пешком, несъмнено, по естествени и здрави тротоари.

Ние сме организация, която имаме най-голямото познание, максимален насъбран опит и хрумвания по какъв начин съответно градският превоз на София да стане по-бърз и постоянен и не сме спирали даже в съпротива да работим по този въпрос. Ето, давам ви образец – Линия 73. Три години ни лиши линията да се пусне, с цел да свърже южните квартали. Три години за нещо, което е явно. Сега това е един от най-натоварените рейсове в София. Защо не го пуснаха по-рано?

- Могат да се дадат и много образци за противоположното – линии, които от години се ремонтират, обновяват и към момента не са пуснати, да вземем за пример tрамвай номер 5 и доста други.

-Честно казано от време на време изпадаме и ние в едно тотално недоумение по какъв начин е допустимо при всичките тези провали, които се случиха през последните години Столична община да не си е взела поучения и да продължава да се проваля. Ремонтът на Трамвай Номер 5 е един от най-знаковите поправки в този мандат и той до този миг е цялостен неуспех освен тъй като е фалшив, а и тъй като закъснява с повече от 6 месеца.

Последната информация, с която разполагаме е, че на 25 ноември ще бъде пуснато трамвайното придвижване, само че заради обстоятелството, че във втория сектор от бул. Тодор Каблешков до „ Княжево “ не е ремонтирано и сигурно няма да се ремонтира тази зима, от Общината не могат да си разрешат да пуснат новите трамваи, с които Фандъкова се похвали оня ден, тъй като ще ги съсипят, и сега се обмислят нови линии, царува безспорен безпорядък. И това е още веднъж, тъй като сме подписали контракти, които са неизгодни, които нямат задоволителни наказания и Общината още веднъж не е упражнявала надзор. А планът, който още веднъж зависи от Общината не е изработен качествено.

-Добре, а това „ Спаси София “ да стане партия по какъв метод ще ви помогне да решите всички тези проблеми, които изброихте?

-Ще ни помогне да участваме пълноценно в Общинския съвет, тъй като сега, когато не сме партия, нямаме право да имаме листа за общински съветници. Независимо, че доста от ежедневните проблеми за решение са в ръцете на кмета и неговия екип, по-дългосрочните цели, законовата рамка на действие на Столична община посредством нейните наредби, се дефинират от Общинския съвет. Тоест извънредно значимо, с цел да има същинско решение на проблемите, с цел да има дълготрайна визия, с цел да има обмисляне на ограниченията, които би трябвало да бъдат взети, е да имаме устойчиво болшинство в Общински съвет и кмет и зам.-кметове.

-Вие обаче казахте, че ставате партия с една спогодба, че няма да е национална партия, няма да взе участие на парламентарни избори, а единствено на локални. Това не е ли някакво несъгласие, тъй като сами казахте доскоро, че някои проблеми на столицата могат да бъдат решавани единствено посредством законодатели промени, което се случва в Народното събрание?

-Не. Няма никакво несъгласие. За нас това е естественото развиване. В последна сметка човек би трябвало да работи там, където се усеща квалифициран, където се усеща способен и където му е пристрастеността и идеята. Това не значи, че ние не се интересуваме от националната политика и че тя не е значима, в противен случай.

Но ние сме решили, че сигурно на този стадий, сигурно до локалните избори, ние няма да участваме на никакви парламентарни избори, колкото и бройки от тях да има. Защо? Защото София има задоволително доста проблеми за решение, тя не е по никакъв начин малко предизвикателство и считам, че би било изменничество към всички тези хора, които на предишните избори ни гласоподаваха доверие и в този момент също ни гласоподаваха доверие, ние внезапно да се дефокусираме с национална политика.

Това обаче по никакъв метод не изключва нашата работа с национално показани партии, с депутати в Народното събрание във връзка с това да се вземат решение проблеми на София. И мога да Вие дам два образеца – ние до момента, когато се е налагало да се трансформира национално законодателство, по никакъв метод не сме се свенили да вършим оферти и да се борим това да се случва.

Ние участвахме интензивно в изработването на една от най-важните национални наредби за метода, по който наподобяват нашите градове, за това по какъв начин се проектира безвредна и комфортна градска среда – още 2017 година А преди година и половина по наша самодейност беше изменена националната разпоредба, обвързвана с отпадъците, с цел да може периодите за репатриране на изоставени коли, които важат за цялата страна и които бяха най-малко 2 години, в действителност да бъдат понижени на няколко месеца. Така че когато има неща, които касаят София, ние няма по никакъв метод да спрем да се опитваме и да се борим те да се трансформират, даже да е национално законодателство.

-Възникна и различен въпрос предходната седмица, който е обвързван с образа и с ориентацията на вашата бъдеща партия. Защото да кажем, че тя занапред следва да бъде учредена. Това е точно въпросът за позицията ви за войната на Русия в Украйна и за Крим. Чий е Крим? Да почистим този въпрос.

-Няма никакво място за пояснение. Крим е украински, окупиран от Русия. И това постоянно е била нашата позиция. По отношение на войната на Русия в Украйна, на режима на Путин в Украйна ясно е, че Украйна е нападнатата страна, ясно е, че България би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да помогне тази неправда да спре и Украйна да бъде победител в тази война.

-В тази връзка какво да се случи с всички монументи, свързани с съветската войска в София? Какво ще извършите вие с Паметника на Съветската войска?

-Истината е, че преди войната в Украйна имах малко по-балансирана позиция във връзка с Паметника на Съветската войска. Моето мнение беше, че София има потребност от малко по-разширен спор, с цел да преценим дали да бъде изместен, дали да бъде съборен, дали да остане както е. И моето откровено схващане за правдивост и за историческа истина ми споделяше, че сигурно първата стъпка би трябвало да е надписът да бъде изменен. Защото там написа „ На руската войска освободителка от признателния български народ “ – руската войска не е освободителка на България в нито един миг. Тоест това не дава отговор на историческата истина, има само и единствено пропагандна цел, щом има пропагандна цел, това е във щета на българския народен интерес.
Мястото на Паметника на Съветската войска е в Музея на тоталитарното изкуство
Предвид обаче обстановката в Украйна, войната в Украйна, това, че би трябвало всеки много по-категорично да се съобщи от коя страна на новата Желязна завеса застава, считам, че настоящо мястото на Паметника на Съветската войска е в Музея на тоталитарното изкуство. Не да бъде погубен, той би трябвало да бъде непокътнат, просто би трябвало да бъде изместен, тъй като е извънредно значимо ние да не забравяме историята.

И този монумент би бил един добър образец историята на комунизма в България да бъде разказана обективно, тъй че идващите генерации да не не помнят за зверствата на комунизма, само че не би трябвало да забравяме и жертвата на Червената войска, направена по време на Втората международна война. Тоест би трябвало малко по-балансиран, само че исторически правилен прочит, само че в Музея на тоталитарното изкуство.

И в тази връзка към този момент се появиха и няколко оферти, да вземем за пример, на мястото на паметника би могло да бъде построен мавзолей на българските царе. Или различен актуален паметник, който в последна сметка да дава отговор на съвремието ни, на нашите бъдещи цели, на това в каква България, в каква София ние желаеме да живеем.

-А по какъв начин си представяте взимането на това решение? На мен персонално ми е забавно.

-Има такова решение към този момент на Общинския съвет, мисля, че от 1993 година Показателно е, че за последните 25 години, през които и в София, и на национално равнище съвсем в цялото време управляваха сили, които се имат за доста антикомунистически и се афишират срещу запазването на Паметника на Съветската войска, не си мръднаха пръста, с цел да го махнат. И това за мен по-скоро демонстрира, че този монумент е една доста комфортна дъвка и за леви, и за десни да се упражняват и да си чешат езиците, когато имат тази опция. Ако един справедлив взор се хвърли върху работата на Общинския съвет, ще видите, че постоянно когато се засегне тематиката за ПСА, даже общински съветници, на които не им чуваме гласа, внезапно се превъзбуждат и стартират да разясняват.

-Моят въпрос беше по-скоро у кого е отговорността?

-Държавата. Тъй като регионалният шеф на София е този, които дава отговор за държавната благосъстоятелност. Паметникът е държавна благосъстоятелност, тъй че регионалният шеф е този, който би трябвало да вземе решение. Това, което обаче считам, че първо би трябвало да бъде направено, е градивна оценка, защото има информация, че той е рисков. Ако това е реалност, то неотложно би трябвало да се премине към неговото унищожаване, тъй като долу играят деца, минават много хора и не дай си боже да стане случай, при който някой да пострада. Това би било безусловно неприемливо.

-Преди малко споменахте леви и десни партии и политики. Специално на Вашия уебсайт написа, че " Спаси София " няма да робува на идеология и ще ползва микс от леви и десни ограничения. Какво значи това?

-Прагматичност. Хубавото на локалната политика е, че тя може да избяга от екстремите на ляво и на дясно. Просто тъй като има ограничения, които са наложителни да се ползват в актуалния град и те всъщност биха паснали по-скоро в десния набор на политическата идеология, има и такива, които са в левия.

-Обвиниха ви обаче в популизъм?

-Центристката политическа позиция не е популизъм. Чувам понякога сходна рецензия към нас. Аз бих призовал всеки един, който твърди, че " Спаси София " е популистка организация, да се запознае с нашата стратегия, тъй като там ще види формулировка на антипопулистки ограничения. Мерки, за които не приказват останалите, тъй като са непопулярни за пред обществото, само че ние сме ги поставили почтено, дректно, по този начин както ги мислим, тъй като не желаеме хората да бъдат излъгани от обещанията, които даваме.

Така че дано още веднъж си напомним каква е дефиницията на популизъм и доста по-внимателно да боравим с тази дума. На градско равнище има и леви, и десни политики, които би трябвало да се ползват.

Например за бизнеса би трябвало да се обезпечи среда за работа, която да е конкурентна, с идентични правла, еднообразно отнасяне, а не някои бзнеси на известни ресторантьори с опашки да са привилегировани по отношение на останалите. И това е дясна политика всъщност - конкуренция, ясни правила, понижена администрация.
Не можем да си позволим в един микс град, в който живеят небогати, богати, млади, по-възрастни хора, ние да сме в едната или в другата прекаленост
Същевременно Столична община има задължението и пълномощията да оказва помощ на хора в затруднено състояние. Защо да вземем за пример на млади фамилии с деца, с цел да се даде старт в кариерата, в живота им, да не се дават общински жилища на по-нисък наем? Ето това е лява политика всъщност. Тоест, не можем да си позволим в един микс град, в който живеят небогати, богати, млади, по-възрастни хора, ние да сме в едната или в другата прекаленост. Това на никое място не работи.

-Съвсем съответно - би трябвало ли да се вдигнат налозите в София?

-Много е мъчно да се отговори на този въпрос сега, тъй като ние не знаем какво е действителното финансово положение на града. Взимат се заеми, може да се наложи да се вдигнат някои от таксите. Давам образец с една, която сигурно би трябвало да бъде вдигната - това е такса " Разрешително за градеж ". В момента, при междинна продажна цена към 2000 евро в София, инвеститорте заплащата 5 евро - 10 лв., приблизително на общината, а в същото време желаеме да има улици, инфраструктура, ВиК, учебни заведения, детски градини, паркове, градски превоз, лечебни заведения, поликлники и всичко останало. Е, с 10 лв. на квадрат, това няма по какъв начин да се случи. И с цел да могат хората да си го показват в подтекст - в Скопие таксата е 15 пъти по висока, в сравнение с в София, в Белград - до 40 пъти.

Но кои такси ще се усилват, кои ще се понижават, тъй като има опция някои налози да бъдат понижени съгласно нас, това към този момент е въпрос на следваща оценка, когато знаем какво е настоящото финансово положение на София.

И нещо доста значимо и това сме го записали в програмата ни още от 2019 година - налози да се усилват от през днешния ден за на следващия ден, без предизвестие, изрично - не. Хората ще имат явен проект от първата до четвъртата година - края на мандата, кои налози с какъв брой %, в кой миг ще бъдат променяни нагоре или надолу, с цел да могат да си създадат сметката и да имат прогнозируемост, а не да бъдат изненадвани, както се случва постоянно до момента.

-Добре, чухме вашите оферти по какъв начин могат да бъдат решени проблемите на София. По какви способи те съответстват с вижданията на двете партии, които и вие, и те самите загатнаха като евентуални сътрудници - " Демократична България " (ДБ) и " Продължаваме промяната " (ПП)?

- Смятам, че на общо равнище нямаме съществени разлики. Разбира се, доста са значими детайлите по всички тези оферти, тъй като ето - една доста сериозна тематика с публичните поръчки - тя касае доста положително схващане на закона за публичните поръчки, на доста други сходни нормативни актове...

- Смятате, че по нея вижданията ви съответстват?

- Смятам, че генерално съответстват, въпросът обаче са детайлите за съответните ограничения, които ще ни доведат в действителност до действителни резултати. Така че считам, че би трябвало да бъдат тематиките на диалози през идващите месеци, преди изобщо да седнем да приказваме кой да бъде кмет. Винаги съм вярвал, че първо би трябвало да се изяснят позициите във връзка с целите и чак тогава хората, които да ги извършват.
Ако има различен човек, който може да подсигурява по-голяма победа над ГЕРБ на идващите избори, то тогава ние ще го подкрепим
И тъй като аз бях упрекнат, че съм егоцентрик, че ми е фиксидея - ето, споделям го непосредствено: на мен персонално не ми е по никакъв метод е фиксидея да бъда кмет на София. Аз считам, че съм квалифициран, считам, че съм подготвен да поема тази отговорност и с нашия екип сме работили дълги години, с цел да сме подготвени за този миг. Но в случай че има различен човек, който може да подсигурява по-голяма победа над ГЕРБ на идващите избори, то тогава ние, несъмнено, че ще го подкрепим. Най-важно е да се извършват стратегиите, ограниченията, заложени в тях и ГЕРБ да не ръководи София. След това към този момент идва кой тъкмо ще бъде претендентът за кмет.

- А гледайки обратно в предишното - неточност ли беше, че не се явихте през 2019 година дружно с Демократична България?

- Не считам, че беше неточност. Това, което ние не можехме да създадем тогава, за жалост, заради обструкции, неспособност в закона, е да записваме листа. За страдание, българското изборно законодателство е едно от най-недемократичните и не разрешава на цивилен листи да бъдат образувани. Тоест на процедура присъединяване на жителите в политиката е лимитирано единствено до партии. Нещо, което не харесваме, не поддържаме, не считаме че би трябвало да е по този начин, само че както виждате, нямаше предпочитание през тези 4 година законодателството да се промени и се наложи да създадем партия с цел да участваме съответно и пълноценно в изборния развой.

- И финален въпрос - вие и в този момент го казахте - че се чувствате убеден за бъдещето на София, в едно ваше видео във Facebook също по този начин казвате: " Най-добрите дни за София занапред предстоят ". Какво ви дава такава убеденост?

- Защото всеки ден съм на улицата, всеки ден приказвам с хората, всеки ден виждам изпълнени с вяра лица, очи, които знаят, че София може доста повече от това, което е сега, виждат капацитета на града. Знаем кои са му ресурсите - Витоша, минералните води, бизнесът, който макар общината действа и се развива, не с помощта на нея. Историята, културата, обичаите, това са неща, които вършат София неповторима.

Аз съм обиколил съвсем всички европейски столици, че и доста други градове. София е един страховит микс на границата сред Ориента и Запада, който може да бъде употребен в наша изгода, тъй че освен да живеем по-добре, бизнесът да се развива, да сме добра дестинация за туризъм.

И единственото, от което се нуждаем, е първо да си повярваме малко повече, че можем да реализираме всичко това, и най-важното - градът ни да се ръководи от хора, които в действителност го обичат. А не които го възприемат единствено като персонален банкомат или като средство и трамплин за влизане в националната политика. София има потребност от хора, които са отдадени на София, и считам, че най-малко за " Спаси София " мога да подсигурявам, че сме такива.

- А " Спаси София " и Вие самият имате ли управнически опит с цел да доведете до всички тези позитивни неща?

- В екипа ни има невероятни хора, с голям управнически опит, ръководещи екипи от десетки или стотици хора, ръководещи огромни бюджети. Аз самият освен натрупах доста опит като общински консултант, само че знанията от близо 14 години работа за София сигурно са от наша изгода. А сега в последна сметка управлявам организация от няколкостотин индивида, визирайки " Спаси София ", и мисля, че се оправяме много сполучливо.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР