Ако дегустацията на вино и винопроизводството са теми, които ви

...
Ако дегустацията на вино и винопроизводството са теми, които ви
Коментари Харесай

Как изменението на климата влияе на вкуса на виното

Ако дегустацията на вино и винопроизводството са тематики, които ви интересуват, евентуално знаете нещо или две за това по какъв начин времето въздейства на усета на виното и затова някои от процесите, свързани с това.

Ето по какъв начин климатът въздейства на винопроизводството:

Грозде, отглеждано в по-хладен климат:
Гроздето узрява по-бавно;По-високи равнища на киселинност и стипчив вкус;По-ниски равнища на захар.
Грозде, отглеждано при по-топло време:
Гроздето узрява по-лесно спрямо по-хладното време;Вкус с по-ниска киселинност;По-високи равнища на захар.
Климатът се отнася до общите условия на обещано място.Например, тропическият климат е прочут с това, че е парещ и мокър и е публикуван в Карибите.

Времето, въпреки това, е измежду краткотрайните условия в дадена област, да вземем за пример, една седмица непрестанен дъжд на несъмнено място.

Що се отнася до площите с лозя, в немските винарски райони лозята се радват на студен климат, само че въпреки всичко има и интервали на горещо време.

Както климатът, по този начин и времето естествено ще повлияят на ароматните и вкусови съединения в гроздето.Проста химия, която непрестанно оформя същността на определената от вас чаша вино.Разбира се, според от локалните условия на развъждане, това дава баланс на усета, захарта и киселината във вашето вино.

Както беше упоменато, по-високите температури разрешават на гроздето да узрее по-бързо, което води допо-високи натрупвания на захар, само че губи киселинност. По-узрялото грозде способства за вино с по-високо алкохолно наличие, възприемано като горчивото и „ горещото “ от винените фамилии.

От друга страна киселинното грозде, отглеждано при по-ниски температури, предлага по-освежаващ и изострен усет.

Как обаче можем да определим усетите във виното толкоз съответно?Е, ароматът е виновникът, когато виното въздейства на нашите усещания за усет.Това, което възприемаме като усет, когато пием прелестна чаша вино, в действителност се обезпечава от друго осезание: обонянието.

Ароматните съединения в гроздето са чувствителни към времето, изключително през по-късните стадии на узряване на гроздето.И заради това, всички винени усети в света са проведени в 3 съществени групи:земя, подправки и плодове/цветя/билки.

Интересно, нали?Например, съединяване като тиолите придава шоколадов мирис на аржентинския малбек.

Както споменахме, при по-хладен климат и време гроздето ще узрява по-бавно.Има по-високи равнища на киселинност, които доста хора харесват и възприемат като освежаващи и приятни, до момента в който други го намират за жестоко и прекомерно остро.

Ако желаете да извършите леко, изсъхнало и пивко вино, ще предпочетете грозде, отгледано в по-хладни райони.Разбира се, зрелостта на гроздето ще зависи от количеството слънчева светлина, което е получило през целия си развой на напредък – без значение от времето/климата или температурите.

Поради тази причина, в случай че на несъмнено място е паднал нескончаем дъжд, това може да е проблем.Ако съвместим дъждовно време и ниски температури, това води до доста по-малко узряло грозде.

Освен това, в случай че по време на вегетационния интервал е имало доста дъждовно време, това води до разводняване на гроздовия сок.Лозята, които са получили доста вода, в последна сметка се оказват с несъразмерна мокрота в тях, което води до разредена суровина.

Някои от провокациите на винопроизводството в по-хладен климат:
По-нисък рандеман на лози;Зимите убиват и/или повреждат лозите;Измръзването е по-склонно да се случи и е по-разрушително.
Червените виновност Cool Climate включват Gamay, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc, Chiava, Chambourcin, Regent, Lagrein.Тези червени виновност имат по-пикантна нотка, по-високи равнища на киселинност, по-нисък алкохолен % и са по-леки.

Белите виновност в студен климат включват Шардоне, Совиньон Блан, Мюлер Тургау, Ризлинг, Пино Гри, Шасла, Соларис, Бакхус, Мадлен Анжевин.

Ако търситеплътни, плодови и меки виновност, гроздето от по-топъл климат е верният избор.

Ако вие самият се интересувате от винопроизводството, няма да имате различен избор, с изключение на да погледнете някои от изненадващите скорошни отчети за изменението на климата.

Средните температури в множеството елементи на света се повишават, тъй че лозята им нямат продължителността на живота, която са имали преди, заради продължителните суши и жестоките градушки.

През последните няколко години Бордо претърпя тежки стихии с градушка през май 2018 година и беше ударен от пагубни студове през 2017 година Сурови.

Други винарски райони по света, от Южна Африка, Австралия, Испания и Калифорния, също са изправени пред тези тежки обстановки на изменение на климата.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР