Ако държавата забрани износа на горива от рафинерията и Лукойл,

...
Ако държавата забрани износа на горива от рафинерията и Лукойл,
Коментари Харесай

Ситуацията на пазара на горива остава непредвидима за ЦИД

Ако страната забрани износа на горива от рафинерията и " Лукойл ", ще се стигне до шоков спад на цените на горивата у нас . Това съобщи Мартин Владимиров, специалист в Центъра за проучване на демокрацията , пред Нова телевизия. Той изясни, че в случай че не затвори рафинерията , тя ще създава доста повече горива, в сравнение с са нужни на локалния пазар и логиката е пазарът да се наводни с горива .

Според Владимиров с решението си от предходната седмица българското държавно управление действително разрешава износа на съветски горива към трети страни и Европейски Съюз и по този метод облагодетелства съветската компания да резервира маржа си на облага на пазара в България . Сметката на Мартин Владимиров демонстрира, че облагата е 88 стотинки на литър гориво. " През тази година " Лукойл " ще генерира близо 3,5 милиарда $ облага , които няма да бъдат обложени, защото компанията продава през швейцарско сдружение " Литаско " и у нас въобще не попада като търговец на горива ", уточни още Владимиров.

Към 2 януари единствено България и Унгария, и може би отчасти Чехия, ще внасят съветски нефт. За последните 6 месеца вносът в Европа на съветски недопечен петрол се е сринал от 2 милиона барела на ден до под половин милион барела на ден.

Но обстановката на пазара на горива остава непредвидима все още .

" Не знаем каква ще е реакцията на пазарите, както към тавана на за съветския петрол, по този начин и налагането на ембаргото . " Една от хипотезите е, че поради налагането на таван на цените, най-вероятно ще има ответна реакция на Русия и тя ще откаже да търгува с клиенти, които се преценяват с тези условия. " Тогава реакцията на търговците е да покачат цените ", изясни Владимиров.

По въпрос за налагането на таван на цените от 60 $, специалистът от ЦИД уточни, че Русия по този начин или другояче продава на 60 $ , само че ОПЕК е решила да задържи индустриалните квоти, с което решение действително отхвърля да успокои пазара. " ОПЕК сега работи в съдействие с Русия ", разяснява специалистът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР