„Ако дадена молекула се предлага в една трета от страните

...
„Ако дадена молекула се предлага в една трета от страните
Коментари Харесай

Ананиев: Без лечение няма да остане нито един пациент


„ Ако дадена молекула се предлага в една трета от страните членки на Европейски Съюз, т.е. 9 страни, то България ще е десетата, която ще я обезпечи на своите пациенти. “ Това бяха думите на здравния министър Кирил Ананиев във връзка повторното гласоподаване на текстовете от Закона за бюджета на НЗОК за идната година по отношение на ветото на президента върху мораториума за медикаменти.

Здравният министър се опълчи на обвиняванията за дискриминация и нечовешко отношение като посочи още един път, че всеки нуждаещ ще получи нужното му лекуване.

„ От новите, общо 32 молекули има опция за лекуването с 27 от тях “ посочи той, като добави че за осталите ще се търси опция за обезпечаването на средства по разнообразни пътища, в това число и по реда на състрадателната приложимост, посредством обезпечаване на медикаментите от производителите, сподели той при съвещанието на днешната здравна комисия.

Свързани публикации.. Мораториумът върху новите медикаменти остава 0 ВМА с групи за поддръжка на пациенти с тежки болести 0 Бюджетната комисия отхвърли ветото върху мораториума (обзор) 0

В момента здравното министерство работи по новата Националната здравна карта. На този стадий екипът на Кирил Ананиев чака номинациите от институциите за членове на комисиите по правенето на регионалните здравни карти. Здравният министър залага на къс тримесечен период за правене на оферти от комисиите за Национална здравна карта след съставянето им, защото по-скоро става въпрос за корекции на анулираната от Върховния административен съд карта. Идеята на министъра е това да се случи преди подписването на Националния рамков контракт и тя да действа като инструмент за сключването на контракти сред изпълнителите на здравна помощ и здравната каса.

Междувременно от парламентарната група на Българска социалистическа партия оповестиха, че ще дадат параграф 6 от закона за бюджета на НЗОК на Конституционния съд с аргумента, че „ правото на здравно обезпечаване и гарантиране на гратис здравно обслужване е ясно написано в Конституцията. “ бяха думите на депутата Жельо Бойчев.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР