Ако даден проблем пряко ви засяга и мислите, че ЕС

...
Ако даден проблем пряко ви засяга и мислите, че ЕС
Коментари Харесай

Ето най-щурите подписки в Европейския съюз

Ако даден проблем директно ви визира и мислите, че Европейски Съюз би трябвало да предприеме дейности за решаването му, можете да започнете подписка в границите на така наречен Европейска гражданска самодейност, въведена през 2012 година

Към момента отворените оферти са десетки. Ако някое от тях получи поддръжка от един милион жители от минимум седем страни, тогава той ще влезе в дневния ред на Европейския съюз.

Какво ще последва? Най-напред представители на Комисията ще се срещнат с уредниците, с цел да могат те да обяснят в детайли повдигнатите в самодейността въпроси. След това уредниците ще имат опция да показват самодейността си на обществено чуване в Европейския парламент. И най-после Комисията ще одобри формален отговор, в който ще уточни какви дейности ще предложи в отговор на гражданската самодейност, в случай че въобще счита да предложи такива, както и аргументите за своето решение. Комисията не е длъжна да предложи законодателство вследствие на самодейност, само че въпреки всичко това остава най-прекият вероятен път една идея да се трансформира в процедура.

Освен събирането на един милион подписа има още няколко условия. За организирането на самодейност са нужни 7 жители на Европейски Съюз, които живеят в 7 разнообразни страни членки и са на възраст, която им дава право да гласоподават. След като дадена самодейност събере 1 милион подписа и минималните прагове са достигнати най-малко в 7 страни. За България минималния предел е 12 750 подписа.

Сред самодейностите, за които можете да гласувате сега, са да вземем за пример възбрана за анонимни сметки в обществените мрежи, Канада да стане част от Европейския съюз, както и етикиране на храните съгласно това дали са вегетариански или веган. Причината за последната е, че вегетарианците и веганите в Европейски Съюз се затрудняват да избират и да закупуват подобаващата за тях храна, в която може да се съдържа неразбираеми съставки от растителен и скотски генезис. Организаторите на самодейността приканват Европейската комисия да предложи наложителни изображения върху етикетите на всички хранителни артикули, с които да се отбелязя дали продуктите са невегетариански, вегетариански или вегански.

Подкрепа чака и самодейността " Да сложим завършек на измамите и злоупотребите с фондове на Европейски Съюз чрез по-добър надзор на решенията, осъществяването и глобите ". Нейната цел е европейските институции да бъдат оправомощени да ползват по-силен надзор в държавите-членки, които не вземат участие в съдействието по линия на Европейската прокуратура. " Това ще включва прелиминарен надзор на решенията за финансиране и за публични поръчки в рискови региони ", пишат основателите на самодейността в нейното изложение.

Друго предложение е Европейската комисия да наложи наложително оповестяване на произхода за всички хранителни артикули. Идеята е върху всички непреработени храни, които са в обращение в Европейски Съюз, да бъде посочена страната на генезис. Що се отнася до модифицираните храни, етикетирането на произхода да бъде наложително за главните съставки. Целта е да се подсигурява бистрота по цялата хранителна верига.

Една от забавните начинания е Европейски Съюз да се трансформира в суверенна страна. Предлага се Съюзът да има държавно управление, определено от жителите на страните-членки, което да се управлява от господство на правото. Съдът на Европейски Съюз ще е най-високата инстанция, която ще стои над правосъдната система в обособените страни. Новата страна ще има единствено един байрак - кръг от жълти звезди на наследник декор. Конституцията ѝ ще планува опция дадена страна да бъде изключена от съюза.

До момента няколко европейска гражданска начинания са били сполучливи. Такъв образец е " Спрете вивисекцията ", която имаше за цел да приключи опитите върху животни. Тя сполучливо събра 1 173 130 изказвания за поддръжка, вследствие на което уредниците ѝ бяха изслушани в Европейския парламент. Постигна се единодушие, че е належащо ускорение на напредъка в региона на заместването, намаляването и усъвършенстването на потреблението на изпитвания върху животни посредством продан на познания. Европейската комисия ще поддържа създаването и валидирането на различни подходи.

Източник: OffNews.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР