Ако Азербайджан си позволи да нападне Армения ще се намесят

...
Ако Азербайджан си позволи да нападне Армения ще се намесят
Коментари Харесай

Полковник Христо Христов за Фрог: Отворена рана за Русия освен Украйна са още Нагорни Карабах и Грузия



Ако Азербайджан си разреши да нападне Армения ще се намесят Русия, Казахстан, Беларус, Армения и Киргизстан. Затова към този момент единствено се нагнетява ситуацията и употребява военния спор на Русия с Украйна с цел да се притисне Армения по-бързо да извърши настояванията на Азербайджан.

Полковник Христо Христов е 2 години щабен СИМИК офицер в щаба на СФОР Сараево; Заместник пълководец на многонационална бригада той и старши народен на втория контингент в Кербала и на 4 контингент в Дивания в Ирак след вдишване командването от полк.Чипилски поради гибелта на боец в братоубийствен огън в Дивания; Завършва Кралския лицей за отбранителни проучвания в Лондон ГЩФ;.
Началник отдел Военни контакти в Генерален щаб на Българска народна армия 3 години; 7 години асистент на водещите договарянията за мир в Нагорни Карабах към Организация за сигурност и съдействие в Европа; 2 години менажер сигурност и защита във военна база на Съединени американски щати в Афганистан; Понастоящем чиновник в Ситуационния център на Министерство на външните работи.

- Г-н Христов, Русия преди време упрекна Азербайджан, че е нарушил съглашението за преустановяване на огъня с Армения, подписано след войната в Нагорни Карабах през 2020 година Какво е ситуацията сега и отзоваха ли се руснаците на Армения, която изиска помощ след граничните конфликти с Азербайджан?

- Конфликтът сред Азербайджан и Армения във връзка на Нагорни Карабах, както доста други спорове в постсъветското пространство, се основават на решенията взети през 1920 година от Сталин и Орджоникидзе ( Бакински комисар) по какъв начин да бъдат проведени Грузия, Армения и Азербайджан в новия Съюз на съветските социалистически републики. Образуването на Арменска Съюз на съветските социалистически републики, включваща до себе си Нахичеванска самостоятелна област – обитаема с азербайджанско население и Азербайджанска Съюз на съветските социалистически републики където имане Нагорно Карабахска самостоятелна област – обитаема с арменско говорящо население, след началото на разпада на Съюза става мотив за сепаратистко въодушевление и предпочитание на Карабахци да се съединят с майка Армения и да излязат от въздействието на Азербайджан. С разпадането на Съюз на съветските социалистически републики всички съставни страни в него през 1991 г получават интернационално самопризнание и включване в Организация на обединените нации в териториите, в които са били в Съюза. Поради тода Нагорни Карабах е самостоятелна област в Азербайджан.

През 1991 година стартират въоръжени конфликти и въстание приключило с триумф за Карабахските формирование след 4 годишна война и се стига до съглашение за преустановяване на огъня и начало на мирни договаряния. Освен Нагорни Карабах като самостоятелна област са завоювани още 7 азербайджански региона като буферни зони и са прокудени от домовете им към 1 милион бежанци. От тогава Азербайджан упорства да им се възстановят териториите по кротичък път. След съвсем 28 годишни договаряния под егидата на Организация за сигурност и съдействие в Европа и тримата посланици на Русия, Съединени американски щати и Франция, Азербайджан приготви армията си и реши да пристъпи към независимо решение на историческата правдивост по различен непослушен път. За страдание войната бе средство за реализиране на правдивост по териториални искания. Към момента региона Нагорни Карабах се охранява от съветски миротворци, самият Карабах е с временен статут за последователно приемане на азербайджански бежанци на негова територия и по-късно осъществяване на избори.

Оръжията замълчаха, с нарушение на режима на преустановяване на огъня понякога и с провокации по границата. Но мира и разбирателството към този момент наподобяват надалеч заради пролятата кръв и нещастия.

В средата на месец октомври 2020 година, след 40 дневна съвсем пълномащабна война, бе подписано, с решаващата интервенция на Русия, съглашение за преустановяване на бойните дейности и започване на мирни договаряния сред Армения и Азербайджан. Като поръчител за съблюдаване на контрактуваното помирение Русия изпрати миротворчески контингент в състав на бригада и една ескадрила вертолети с цел да патрулират по линията на разделяне на войските. Нагорни Карабах получи краткотраен статут с неустановен интервал като независима административна единица - публично в състава на Азербайджан, само че дефакто поддържана и изцяло подвластна от Армения.

Единственият път, който свързва Нагорни Карабах и Армения е т.н Лачински кулоар, пресичащ територия освободена от Азербайджанските въоръжени сили, само че охраняван от съветските миротворци с оглед Карабах да има свободно напредване до Армения и бъде снабдяван от нея с продоволствия. Крехкото помирение,сключено на 9 ноември 2020 г, бе постоянно нарушавано от въоръжените сили на двете страни, като взаимно се упрекваха в нарушение режима на преустановяване на огъня, изключително на Нахичеванското на изток от Ереван и на Красноселското – на север на столицата посоки. През ноември предходната година стана първия много сериозен спор сред тях. Азербайджански въоръжени сили нахлуха през границата с Армения и обкръжиха и унищожиха граничен пост на арменската страна.

През февруари т.г. Азербайджанските сили нахлуха в нагорно карабахско село пресичайки съветските миротворци и нанесоха удар върху военния пост там, редом прекъсвайки снабдяването с газ на Нагорни Карабах през зимата. Това принуди президентът на Русия Путин да се намеси и организира диалози с президентите на двете страни. А единствено преди 4 дни и Европейският съюз провежда среща със същите. Въпросът е за какво Азербайджан е толкоз нападателен и притиска Армения в този миг. Отговорът е, че Арменският парламент би трябвало да одобри витално значимо за него съглашение – в отговор на Лачинския кулоар (единствен път за доставяне на Карабах и напредване на популацията му) се даде кулоар - жепе и авто, който да го свързва с втората му част Нахичеван – в Зангезурския кулоар в арменската област Синук – която граничи с Иран. А това е задача с доста незнайни, тъй като може да загуби връзката си с най-близката си след Русия страна Иран, а за задачата би трябвало и да направи ремонти в коституцията си. Никоя от политическите партии в Армения не поддържа това искане и казусът се бави във времето.

Особеният миг е, че в случай че Нагорни Карабах и окупираните седем региона към него в продължение на 30 години публично се водят законна територия на Азербайджан и отвоюването им, въпреки и силово, се възприе като възобновяване на законните територии, само че едно нахлуване към този момент над Армения, в нейните публично приети граници, ще има към този момент съществени последствия за района. Армения е член на ОДКБ –Организация на страните за групова безопастност, където членуват Русия, Казахстан, Беларус, Армения и Киргизстан и на Евразийският съюз за икономическо развиване. В случая, която от тях да бъде нападната или военно застрашена се задейства механизмът за групова отбрана, както се задейства в Казахстан тази година. Ако Азербайджан си разреши да нападне Армения ще се намесят останалите четири страни, по тази причина към този момент единствено се нагнетява ситуацията и употребява военния спор на Русия с Украйна с цел да се притисне Армения по-бързо да извърши нейните претенции.

- Може ли да се чака прекачване на съветски войски от Украйна към Нагорни Карабах, в случай че обстановката стане напрегната?

- Русия няма потребност да изпраща повече сили, тъй като има ситуирана една база от 3000 съветски бойци и една военно въздушна ескадрила на територията на Армения, съветски граничари охраняват границата на Армения с Турция и Иран, а дружно с Турция (основния съдружник на Азербайджан ) следят от единен мироопазващ център по какъв начин се съблюдават договореностите.

- Разкажете малко повече за турските дронове " Байрактар ", които се употребяват сполучливо от украинци, и от азербайджански бойци? Дава ли преимущество помощта за Азербайджан от Турция.

- Турция и Азербайджан имат доста близки връзки. Езикът им е общ с малко разлики. Девизът на Ердоган е „ Две народи един народ”. Помощта на Турция във военната област е от решаващо значение за развиване на бойните качества на азербайджанската войска – инструктори и взаимни учения, въоръжение и бойна техника. След внезапния скок на $ през 2008 година Азербайджан закупи доста модерни оръжейни системи и техника от Русия – танкове Т-902М; вертолети –Ми 24 и Ми-17; ТОА – Солнцепек (реактивна артилерия с термобарични ракети). От Турция купи самоходни артилерийски системи и безпилотни самолети Байрактар; от Израел – Противовъздушна отбрана станции и цифрови системи за ръководство на, а по този начин и също съвременни безпилотни разследващи системи.

Военните качества на Азебайджан под умелото управление на Турция докара до съкрушителна победа в 4 дневната война 1-4 април 2016 година на Баку над Нагорни Карабах. Лежащи на предходната си популярност Карабахската войска подцени новите мощности на Азербайджанската войска и пристъпи към оттегляне на множеството посоки. Бързата интервенция на съветския президент и на началника на Генерален щаб на Русия прекратиха интервенциите на Азербайджан и се мина още веднъж към договаряния.

Като асистент на водещите договарянията по мира в задачата на Организацията за сигурност и съдействие (ОССЕ) бях в Степанакерт (столицата на Карабах) дежурен и ми се наложи с оглед да се резервира успокоение в популацията и да действаме взаимно с сътрудниците от интернационалния червен кръст да откажа евакуация и остана да получавам информация и предавам на моите началници –посланниците на Съединени американски щати, Русия и Франция. Фронтът беше единствено на 27 км от столицата, мирното население дами, деца и старци под паника се изнасяха по единствения вероятен планински път за евакуация към Армения, организираше се готовност на опълчението и опит да се стегнат редиците на карабахската войска. А дроновете летяха над главите ни.

Няколко думи за дроновете – двете оръжия, които донесоха превеса над арменските въоръжени сили бяха дроновете и новите противотанкови системи „ Пика” – закупени от Израел, както и елеметите на РЕБ (радиоелектронна борба), доста удачна за „ забиване” системата за команда и надзор на карабахската войска.

Дроновете " Байрактар ", създавани от Турция ( брата на президента на Турция е зает с производството им), са в три разновидности според от дилемите, които трабва да извършват – единствено разследваща функционалност, разузнаване и нанасяне на смъртоносен удар по значима цел и разузнаване и нанасяне на до 4 удара по бронетакови или реактивна артилерия цели, както и по командни пунктове на съперника. В взаимозависимост от типа имат самостоятелен полет от 24 до 60 часа полетно време. Трудно се откриват и унищожават, някои са с самостоятелно ръководство и не се смъкват от радиосмущения. С тях се разузнава в дълбочина и се нанася изпреварващ удар като се дават точни координати на реактивните системи за залпов огън за поразяване на ситуирани или подхождащи сили на съперника от разстояние. И най- значимо нанася се неочакван удар от въздуха върху доста значими щели като ракетни батареи или Противовъздушна отбрана радиостанции и ракетни системи.

- Кой завоюва от последната война сред Армения и Азербайджан?

- В последвала война през септември 2020 година Азербайджан реализира бърз и пагубен триумф съчетавайки удари от въздуха с напредване на специфични сили по гориста околност с детайли на изненада. Армения си разреши да нанесе един сигнален удар с ракетния си комплекс „ Искандер” по втория по величина град Ганджа само че и това не й оказа помощ и потърси намесата на Русия за мир.

Само след 4 дни от замлъкване на оръжията трябваше срочно да организираме взаимно с интернационалния червен кръст събиране на труповете на починалите от двете страни в ничията земя военнослужещи. Картината беше потресаваща – виждаш осеяното полесражение с дребни кафяво-зелени точици, неподвижно замръзнали и като че ли не можеш да ги преброиш, изключително по главните посоки на нахлуване. Недоверието и омразата пречеха да се създаде взаимен проект за двустранно събиране на телата от групи на двете страни без да се наруши режима на преустановяване на огъня. Още повече, че огромна част от починалите азербайджански воиници бяха покрай огневите позиции на арменците и назад, близо до азерските позиции лежаха голям брой убити арменци. След часове договаряния се стигна до общо решение – телата към този момент миришеха и нямаше време. Под наше управление от двете страни, след гаранция за ненарушаване режима на преустановяване на огъня от високопоставени командири, групи от по 8 военослужещи без оръжие с по двама сапьори пред тях разузнаващ за мини и шестима носачи на носилка с бял байрак на първия лидер се разминаваха между тях в търсене и преместване на своите починали. Тягостна картина, която се запомня вечно. Но още по-тягостно е размяната на починалите сред двете страни, където всеки чувал на линията на размяната се отваря, ревизират се останките и откритите движимости, разказва затваря и предава. От тази картина съм запомнил какво е това ТОА Солнцепек и какво остава след него. Останалото трупче на арменско войниче, попаднало под обстрел на термобарична ракета, без крака и със разтопено кръстче на обгорените гърди е.....неописуемо.

Друг миг, който не мога да не помни са бащите на починалите и безследно изчезналите арменски бойци, които молеха мен да вляза в договаряния с азербайджанските военни, с цел да се узнае дали са живи военнопленници или починали. Думите казани от тези татковци: " А какво да кажа на майка му като се върна?! " постоянно ще кънтят в ушите ми. И въпреки да имах зад тила си боевете за Сити хола в Кербала и прочистването на града следствие, както и починалите ни сътрудници там, да събираш стотици починали от полесражение си е кошмарно прекарване заради броя и размера на персоналните фамилни драми от двете страни. Нито на арменските, нито на азербайджанските майки и близки сълзите им и болката от загубата не са разнообразни, нещастието си е идентична. Война! Така е в този момент и в Украйна....

- Как ще коментирате войната в Украйна. Прогнозата ви за нейните цели и дълготрайност?

- Гледайки в този момент събитията в Украйна, вероятно всичко би трябвало да се умножи по 10, като се има в поради, че в последната война за Карабах имаше 10 000 починали, 1000 и повече безследно изчезнали и незнаен брой военнопленници.

- Разкажете освен това за Украйна, което малко се каминтира в медиите и от политиците?

- В Украйна, който държи въздуха постанова и тактиката. От въздуха може да нанасяш изпреварващи удари. Можеш да разузнаваш по какъв начин и къде се прегрупират силите на съперника. Затова президентът Зеленски желае затваряне на въздушното пространство над Украйна.

В тази война необятно се употребяват дронове. " Байрактар ". Те са скъпи, само че си оправдават инвестицията. Затова Путин и Ердоган се скараха, когато вторият даде на Украйна дронове. " Ние ви строим атомни електроцентрали и ви дадохме С-400, а вие ни предадохте с +Байрактар 2 " за Украйна=, бяха думите на съветския президент.

- Каква е помощта на Иран за Азербайджан?

- Отношенията Иран – Азербайджан са като на близки по вяра съседи. Над 30% % от популацията на Иран е азербайджанци и 69 перси, даже и аятолахът се смята, че е с азерски корени. През 1828 година след сполучлива война Русия откъсва от Персия огромна територия – с център Баку обитаема с азербаджанско население. Това ханство дълго време е било самостоятелно, а Баку след разкриване на нефта за 5 години става център на просвета и изкуство и бързо процъфтява. Иран и Азербайджан в никакъв случай не са имали в отличие с Турция топли връзки - назад Иран оказва помощ на Армения, като и дава природен газ и горива в подмяна на електричество и право на паша на арменска територия.

- По кои граници на Русия в този район има евентуални закани за спорове. В Грузия има ли брожения срещу Русия?

- Други отворени рани в този регион са Грузинско – Абхазкия и Южно осетинския спор, в който още веднъж Русия взема страна и е поръчител за „ мира” със свои миротворци в този регион. През 2008 година президентът на Грузия Михаил Саакашвили, уверен в поддръжката на Съединени американски щати и подготовка на грузинската войска се опита да си възвърне тези отделили се от Грузия и самопровъзгласили се сепаратистки републики. Русия се намеси и след седмица военни дейности получи предложение за мирни договаряния с Грузия. Населението на Грузия няма да не помни това и изключително хилядите бежанци и техните бежански градчета окло столицата Тбилиси постоянно ще припомнят, че огъня на реванша ще тлее под сянката на краткотрайното помирение.

Въпросите зададе: Красен Бучков
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР