Акнето е кожен проблем, който не засяга само тийнейджъри, а

...
Акнето е кожен проблем, който не засяга само тийнейджъри, а
Коментари Харесай

Как да се справим с хиперпегментацията на кожата

Акнето е кожен проблем, който не визира единствено младежи, а в последно време все по-често и възрастни. И защото е много настойчиво положение, даже и лекуването му има последици. Те най-често се показват в следвъзпалителна хиперпигментация - тип белези, които могат да бъдат сложни за прикриване и могат да потъмнеят с течение на времето, даже и дълго откакто първичните пъпки са се изчистили.

Дерматолозите прецизират, че хиперпигментацията може да възникне от увреждане от слънцето или мелазма, само че най-често се появява след ухапвания от инсекти, екзема, псориазис и акне. За благополучие, белезите могат да бъдат отстранени, стига да имаме няколко неща поради в грижата за кожата си. Ето кои са главните четири съвета на дерматолозите.

Слънцезащитният крем е нашият щит

Може и да си мислим, че като хванем повече загар, хиперпигментните петна стават по-малко забележими и с времето могат да изчезнат, само че това въобще не е по този начин. Всъщност излагането на слънце има противоположен резултат и кара петната да потъмняват даже още повече.

Едно слънчево изгаряне може да ни изиграе много неприятна смешка и да отстрани целия ни прогрес в битката с хиперпигментацията. Затова е целесъобразно постоянно когато излизаме на открито, авансово да сме нанесли слънцезащитен крем.

Важно е да не подценяваме новопоявилите се пъпки

Тъй като хиперпигментацията е второстепенен отговор на една контузия на кожата каквато е акнето, до момента в който то не бъде овладяно, е обикновено да се появяват нови тъмни петна, даже до момента в който още се борим със старите. И тъй като кожата на всеки човек е друга, е целесъобразно още при първите признаци на хиперпигментация, да се консултираме с кожен лекар, който да ни назначи лекуване.

В същото време ние самите отново можем да си помогнем - като понижим или отстраняваме потреблението на сладки и кофеинови питиета и ги сменяем с вода.

Препоръчително е да използваме по-нежни ексфолианти

Екфолирането на кожата е част от главната грижа за нея и е напряко наложително, ако се борим с петна. Грубите механични ексфолианти, които физически изстъргват мъртвите кожни кафези, обаче могат да доведат до повредена и неравна кожа.

Затова вместо тях е целесъобразно да използваме химически ексфолианти, които са по-нежни.

Може да включим артикули, които възвръщат кожата

Подобни са серумите с витамин С и ретиноидите - те усилват обновяването на клетките и вършат кожата по-свежа.

Други удобно настоящи артикули са такива с коджикова киселина, ниацинамид, арбутаза, хидрохинон или алфа-хидрокси киселини, които оказват помощ за изсветляването на тъмни петна, пише Insider.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР