АКФ сигнализира прокуратурата за нередности при закупуване на китайски лекарства

...
АКФ сигнализира прокуратурата за нередности при закупуване на китайски лекарства
Коментари Харесай

АКФ със сигнал до прокуратурата: МЗ е закупило китайски лекарства без докментация!

АКФ алармира прокуратурата за нередности при закупуване на китайски медикаменти и противозаконното им систематизиране към болничните заведения в страната.

На изключително съвещание от 3-ти април 2020 година държавното управление утвърждава два плана на контракти с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия. Единият е за доставка на 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. Другият - за доставка на 30 хиляди оп. от лекарствения артикул Azithromycin Dispersible Tablets 250 mg.  на обща стойност над 629 хиляди щатски $ . Лекарствените артикули са предопределени за лекуване на COVID-19.

Съгласно член 7 от Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина („ ЗЛПХМ “) с цел да бъде позволен за приложимост в България който и да е лекарствен артикул, той би трябвало или да е получил позволение за приложимост от Изпълнителна организация по медикаментите (ИАЛ) по реда на ЗЛПХМ или от Европейската организация по медикаментите (ЕАЛ) по реда на Регламент (ЕО) № 726/2004.

Чл. 10. алинея 1 от ЗЛПХМ обаче разрешава в изключителни условия (епидемии, радиация, химическа заплаха) и липса на подобаващ позволен за приложимост лекарствен артикул, министърът на опазването на здравето, по стимулирано предложение на основния държавен здравен контрольор, в съгласие с изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ), да позволи за избран период лекуване с забранен лекарствен артикул, за превъзмогване на изключителната обстановка.

Точно  на това съображение, на 5-ти май 2020 година е позволена използването на двете китайски медикаменти за лекуване на Коронавирус -19. Разрешението е със период до отпадане на изключителната епидемиологична конюнктура.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР