Академичният съвет на Софийския университет Св. Климент Охридски“ на 20

...
Академичният съвет на Софийския университет Св. Климент Охридски“ на 20
Коментари Харесай

Софийският университет е против реформата на министъра на образованието

Академичният съвет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ на 20 февруари 2024 година одобри с единогласие позиция по отношение на плануваната от Министерския съвет промяна в областта на висшето обучение, касаеща отпадането на студентските такси.

Позицията, оповестена на уеб страницата на университета, гласи следното:

Реформите във висшето обучение и науката в Република България би трябвало да са учредени на дълготрайна визия, систематичен разбор, непрестанен и изчерпателен разговор с всички заинтригувани страни.

Общността на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ – най-старото и одобрено висше учебно заведение, учащо максимален брой студенти, от дълги години предлага стратегически решения и концентрира вниманието на обществото върху значими проблеми, в това число с многочислени съответни оферти за законодателни промени и кардинално нови политики, само че сериозните промени във висшето обучение и науката в Република България не се съветват с нас, даже когато се провокират и афишират от наши сътрудници в качеството им на политици, пишат от Софийския университет.

Настояваме планът за изменение и допълнение на Закона за висшето обучение да не бъде внасян, а Министерството на образованието и науката неотложно да стартира необятно разискване с представителите на академичната общественост и заинтригуваните страни във висшето обучение за осъществяването на Стратегията за развиването на висшето обучение в Република България, потребността от нейната актуализация и действително нужните промени на нормативната уредба, се споделя в позицията.

Най-важната смяна следва да бъде връщането към почналата преди 10 години промяна на висшето обучение и смяната на финансовия модел, която включва стимулиране на качеството (чрез повишение на тежестта на коефициента за качество при финансирането от държавата) и понижаване на голословно огромните разлики във финансирането на професионалните посоки, които водят до свръхфинансиране на едни посоки за сметка на непрекъснатия дефицит при други, са причините на учените.

Прекъсването на тази промяна саботира всеки опит на висшите учебни заведения да покачат качеството на образованието и генерира спорове сред тях. Политици от всички партии показват схващане по този въпрос, само че през последните три години никой от тях не направи нищо за решаването му, което демонстрира съществено разминаване сред дневния ред на политическите партии и дневния ред на обществото, считат от СУ.

Оправданията, че няма средства за решаването на казуса, бяха опровергани от оферти за разискване законопроект, за чието осъществяване съгласно претекстовете на законопроекта годишно биха били нужни 150 млн. лева в допълнение.

Това са големи средства, каквито не са били заделяни за висше обучение на нито един стадий от промяната в бранша, а в този момент виждаме подготвеност те да бъдат дадени за финансиране на спонтанна концепция, която не е била обсъждана с никого и против която към този момент се чуха съществени възражения, показват от СУ.

Призоваваме представителите на изпълнителната власт и народните представители да изоставят повърхностните и популистки решения и да стартират необятно разискване, което да откри най-хубавия път за развиването на висшето обучение, от което зависи бъдещето на стопанската система и обществото, безапелационни са от Академичния съвет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР