АИП диета или автоимунен протокол (AIP) диета има за цел

...
АИП диета или автоимунен протокол (AIP) диета има за цел
Коментари Харесай

АИП диета – Хранене, храни, отслабване

АИП диета или автоимунен протокол (AIP) диета има за цел да понижи възпалението и да облекчи други признаци на автоимунни болести.

Автоимунното заболяване е погрешно действие на имунната система, при което имунната система нападна тялото. Тези болести могат да обиден доста разнообразни системи на тялото и могат да станат животозастрашаващи, в случай че не се лекуват вярно. Генетиката и околната среда са евентуални рискови фактори за развиването на автоимунно заболяване.

За тези, които търсят спомагателни способи да си оказват помощ да се оправят със признаците си, АИП (автоимунната) диета може да помогне.

Какво съставлява АИП диетата?

АИП диетата е трансформация на палео диетата – диета, която предизвиква метода, по който са се хранели нашите праисторически предшественици и отхвърля актуалните модифицирани храни.

Тя стартира с елиминирането на характерни храни, за които е потвърдено, че нарушават здравето на червата, което води до проблеми с имунната система.

Целта е да помогне за понижаване или облекчение на автоимунни признаци.

AIP диетата се концентрира върху храни, богати на витамини  и други хранителни субстанции. Човек, който следва АИП, няма да яде нищо с добавена захар или други добавки, които могат да провокират автоимунен отговор.

Човек би трябвало да се придържа прецизно към диетата в продължение на няколко седмици, след което постепенно да вкара още веднъж отстранените храни и деликатно да означи всяка реакция. Реакция, като усилване на признаците, може да значи, че би трябвало да се изключат тази храна в дълготраен проект.

Как да спазвате АИП диетата?

AIP диетата има три етапи – фаза на елиминиране, фаза на поддържане и фаза на наново въвеждане. Важно е да се означи, че до момента в който общите насоки са посочени тук, процесът и продължителността могат да варират според от индивида.

Фаза на елиминиране

Тази първа стъпка от AIP диетата включва унищожаване на разнообразни храни от диетата за избран интервал от време, нормално към четири до шест седмици. По време на етапа на елиминиране храните, които могат да причинят инфектиране, се отстраняват на стадии. Целта е също по този начин да се употребяват храни, богати на хранителни субстанции за положително здраве.

Фаза на поддръжка

Във етапа на поддържане елиминирането на неразрешените храни продължава, до момента в който признаците се подобрят. Няма твърдо предписание за това какъв брой дълго да останете в тази фаза, преди да преминете към етапа на наново въвеждане.

Някои хора стартират да виждат огромни усъвършенствания в границите на една седмица след започване на диетата, до момента в който други може да не почувстват огромна разлика до един месец след началото на диетата.

Експертите означават, че на процедура тази фаза може да продължи от 30 до 90 дни. Съветва се хората, които към момента изпитват признаци след 90 дни, да проучат други евентуални аргументи.

Фаза на наново въвеждане

След като признаците се подобрят, отстранените храни последователно се вкарват още веднъж в диетата. По този метод към диетата се прибавят повече многообразие и хранителни субстанции, което води до разнороден чревен микробиом, който е значим за понижаване на възпалението и контролиране на имунната система.

Важно е да обърнете внимание на това по какъв начин тялото ви реагира, когато връщате храни назад в диетата си. Препоръчват се следните стъпки:

  • Въвеждайте една храна на всеки пет до седем дни.
  • Започнете с 1 чаена лъжичка от една храна и наблюдавайте по какъв начин тялото ви реагира в продължение на 15 минути.
  • След 15 минути, в случай че не се виждат нежелани реакции, хапнете малко повече и изчакайте още 15 минути.
  • Ако към момента не се появят реакции, изчакайте няколко часа и изяжте естествена порция от храната.
  • След като завършите горните стъпки, изчакайте пет до седем дни и наблюдавайте по какъв начин тялото ви реагира. Ако не се появят признаци, тази храна може да се върне назад към диетата.
  • Повторете процеса с нова храна.

Ако се появят някакви неподходящи реакции, отбележете отключващата някакви признаци храна и я избягвайте.

Препоръчва се, воденето на дневник на храната и да се означават всички реакции. Хората, които имат реакции, постоянно се усещат неловко, до момента в който тази храна не бъде обработена до дъно от тялото. Нежеланите реакции могат да включват чревен дискомфорт, гадене, обрив, сърбеж, издут език и затруднено дишане. Затрудненото дишане и подуването на езика са съществени и се нуждаят от незабавна здравна помощ, защото могат да бъдат животозастрашаващи.

Храни за ястие

Ограничени проучвания демонстрират кои съответни храни включва AIP диетата. Човек, който следва диетата, може да яде:

  • всевъзможни зеленчуци, като се изключи тези от семейство Картофови
  • висококачествени морски блага, богати на
  • ферментирали храни
  • постно месо и черен дроб
  • дребни количества плодове
  • масла, като зехтин, кокосово масло и масло от авокадо

Като цяло диетата се концентрира върху цели храни и такива, които не съдържат добавки като захар.

Храни, които би трябвало да се заобикалят

Има няколко групи храни, които би трябвало да избягвате, когато следвате АИП диета.

Малко насоки са пригодени за хора с някакво характерно автоимунно заболяване, само че  при хора с IBS предлага отбягване на:

  • Зеленчуци, като домати, картофи, чушки и патладжани
  • зърна
  • варива
  • млечни артикули
  • някои растителни масла
  • кафе
  • яйца
  • ядки и семена
  • алкохол
  • хранителни добавки, рафинирани или добавени захари

Теорията зад AIP диетата е, че избягването на храни, които нервират червата, и яденето на храни, богати на хранителни субстанции, ще понижи възпалението.

Една  за това по какъв начин стартират автоимунните положения се назовава доктрина за пропускливите вътрешности. В него се показва, че в случай че има проблем с бактериалния състав на червата на човек, причинителите на инфектиране от околната среда – като отрови и вируси – могат да пробият чревната стена и да доближат до други елементи на тялото.

Поддръжниците на тази доктрина споделят, че яденето на верните храни  на признаците на инфектиране, макар че доста специалисти са скептични.

Много последователи на теорията за пропускливите вътрешности имат вяра, че АИП диетата може да помогне за попречване на имунната система да нападна тъканите и да понижи признаците на автоимунни болести.

Ефективна ли е?

Малко клинични изследвания са изследвали успеваемостта на AIP диетата – като цяло или като средство за ръководство на всяко характерно автоимунно заболяване.

През 2017 година група  установиха, че елиминирането на избрани храни като част от AIP диетата усъвършенства признаците на възпалително заболяване на червата.

от 2019 година 17 дами участнички на възраст 20–45 години с тиреоидит на Хашимото, друго автоимунно заболяване, следват AIP диетата като част от 10-седмична стратегия.

Тестовете не демонстрират промени, само че участниците оповестяват за понижаване на признаците и възстановяване на качеството на живот. Авторите допускат, че АИП диетата, като част от по-широка стратегия за лекуване, може да помогне на хората с това положение.

Някои научни  предполагат връзка сред здравето на червата и възпалителните болести. Все повече проучвания, да вземем за пример, демонстрират, че може да има връзка сред бактериалния напредък в червата и възпалителни и автоимунни болести, като заболяването на Крон .

Други  предполагат, че съставът на чревните бактерии може да провокира имунни и възпалителни реакции в други елементи на тялото.

Освен това означават, че възпалението въздейства върху това какъв брой добре действа чревната стена и че  питателните алергии  могат да я създадат по-пореста. Това може да демонстрира връзка сред проблемите с чревната стена и автоимунните болести и потвърждаването й ще изисква спомагателни изследвания.

Подкрепата на изказванията, че AIP диетата може да понижи признаците на други автоимунни болести, ще изисква повече изследвания.

Има ли някакви опасности?

Както при всяка елиминационна диета или диета, която предлага премахването на цели групи храни даже за къс интервал, съществува риск от дефицит на хранителни субстанции.

Когато се прави вярно, AIP диетата е богата на хранителни субстанции. Основният метод, по който хората се сблъскват с проблеми, е когато употребяват шепа определени храни, които им харесват, в продължение на седмици или месеци. Това усилва риска от дефицит на избрани хранителни субстанции.

Изключително значимо е да сте сигурни, че към момента получавате всички съществени хранителни субстанции, от които тялото ви се нуждае.

Заключение

Няма задоволително доказателства, които да потвърдят, че АИП диетата може да понижи възпалението или да е от изгода за хора с някакво автоимунно заболяване.

Някои обаче демонстрират, че някои храни могат да влошат признаците. Те включват мощно модифицирани храни и храни, които съдържат нездравословни мазнини, добавена захар или добавена сол. Яденето на по-малко от тези типове храни евентуално ще бъде здравословно.

Всеки, който стартира строга диета с елиминиране на храни, би трябвало да внимава, защото да вземем за пример премахването на бобови растения, зърнени храни и млечни артикули може да докара до хранителни дефицити.

Обсъдете всяка огромна смяна в диетата с доктор, който може да предложи спомагателни запаси и да помогне да се дефинира дали диетата е подобаваща.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР