Аида Ованес />България е изоставила децата на трудовите мигранти. Докато

...
Аида Ованес />България е изоставила децата на трудовите мигранти. Докато
Коментари Харесай

България е изоставила децата на трудови мигранти

Аида Ованес /> България е изоставила децата на трудовите мигранти. Докато феноменът " оставени деца " е приет в разнообразни страни в Европа, където са създадени съответни законодателни ограничения и политики за адресирането му на национално и локално равнище, то у нас, макар че казусът визира необятен кръг малчугани, в това число и в небогати общности, обстановката към момента не се прави оценка. Тези деца не се одобряват за изложени на риск, затова не са обхванати от никаква целенасочена политика. Това стана ясно по време на полемика " Детето сред трудовата миграция, институционалните правила и разширеното семейство ", проведена от омбудсмана Диана Ковачева дружно с европейски институции.
Между 20 и 25% от подрастващите у нас са деца на трудови мигранти и на процедура са без един или двама родители. Грижата за тях е поверена на баби, дядовци или други родственици и близки. Родителите на към 40% от ромските деца работят в чужбина. По думите на представителката на УНИЦЕФ за България Кристина Доротея де Бройн тези данни са от 2011-2013 година, само че обстановката не е радикално изменена.
Няма настояща статистика родителите на какъв брой деца работят зад граница, какъв брой от тях са оставени отвън грижата на страната или стават жертва на принуждение в разширеното си семейство, самотни са, от време на време склонни към самоубийство, отпадат от учебно заведение, стават жертва на трудова употреба. " Най-често системата за протекция на детето реагира с преустановяване на мярката за протекция - с следващо настаняване в социална грижа. Тези деца остават отвън системата. Затова тези деца са рискова група ", безапелационна е Диана Ковачева.
По време на форума бе очебийно, че у нас не са създадени подобаващи принадлежности за наблюдаване на децата на трудови мигранти и не се възнамеряват ограничения и ефикасни политики на институционално равнище. Констатирано беше, че оставянето на деца без родителска грижа е тежко и съществено нарушаване на главните права на индивида, което е опасност и за просперитета на страната, тъй като " всяко четвърто дете е доста страшна статистика ".
По време на полемиката бе обявено, че най-вече деца на работещи зад граница родители има в областите Видин, Монтана, Плевен, Враца, Ловеч, Силистра, Кюстендил, Търговище, Разград, Ямбол и Хасково.
Междувременно стана ясно, че срокът на плана " Приеми ме 2015 " е продължен до края на 2023 година, а финансовата помощ за него е изменена от 136 404 000 лева на 139 750 000 лева Действието на плана стартира от началото на 2016 година, когато 1489 деца бяха настанени в приемни фамилии в 82 общини. Към края на ноември 2022 година 1520 деца са настанени в 1315 приемни фамилии.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР