Ахтопол ще стане уникална историческа дестинация, която ще връща туристите

...
Ахтопол ще стане уникална историческа дестинация, която ще връща туристите
Коментари Харесай

Ахтопол става уникална историческа дестинация, ще връща туристите в античността

Ахтопол ще стане неповторима историческа дестинация, която ще връща туристите в античността. Идеята на кмета на община Царево Георги Лапчев е огромна и ще бъде обвързвана с реализацията на цяла поредност планове, които да разкрият археологията и историята на южния морски град.

Първият план, който Община Царево е създала, е по Програмата за трансгранично съдействие, като задачата му е повишение на туристическата прелест. Ще бъде построена инфраструктура за достъп до Късноантична и средновековна цитадела в Ахтопол, включваща улици, благоустрояване на две съществуващи стълби и регион към черква „ Успение Богородично “. Проектът беше подсилен и от Общинския съвет на извършена във вторник сесия.

„ Това е нашият древен център с най-вече археология и история. Това, което предвиждаме, е да отворим Ахтопол за просвета и антична история. Този план ще бъде първата част от пъзела. Един цялостен квартал ще бъде реновиран и вкаран в древен тип. Районът, който ще обгръща, е от стълбището от новата черква към Гръцкото учебно заведение. Той ще бъде изцяло реновиран. Няма да имаме проблем с патемници на културата. От улицата ще бъде отстранена асфалтовата настилка, тя ще бъде каменна, с цел да има античен тип. Това е жилищен квартал, ще променим уличната инфраструктура, ще има осведомителни табели, интерактивни табла. Тротоарите също ще наподобяват по древен метод. Ще има декоративни колони, архитектурни детайли, които ще връщат времето обратно. Това е първата част от концепцията ни за древен Ахтопол, втората е площадното пространство “, сподели кметът на Царево Георги Лапчев.

Намеренията на Община Царево са да бъде актуализирано и площадното пространство. Това ще бъде една задачите, които администрацията си слага при кандидатстването за заем от 7 млн. лв.. Освен за Ахтопол, средства ще бъдат заделени за построяването на нова спортна зала в Царево, ще бъде завършен огромния ремонт в центъра на града, ще бъде облагородена Морската градина в Лозенец и ще се рефинансира остарял дълг от 2,3 млн. лв..

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР