Ахмед Салах споделя, че се е притеснил, когато е чул

...
Ахмед Салах споделя, че се е притеснил, когато е чул
Коментари Харесай

Страните от Близкия изток се опасяват от скок на цените след оттеглянето на Русия от сделката за зърно

Ахмед Салах споделя, че се е тормозил, когато е чул новината, че Русия е взела решение да се отдръпна от жизненоважната договорка за доставка на зърно , подписана сред нея и Украйна предходната година. Собственикът на пекарна в египетската столица се притеснява, че това може да докара до скок на международните цени на редица храни , предава „ APNews “.

„ Възможно е да няма директни последствия, само че в случай че не се откри решение в най-скоро време, нещата ще станат доста сложни “, споделя още 52-годишният Салах до момента в който следи служащите, които пекат самун в магазина му в Кайро .

Както към този момент е известно, Русия разгласи , че се отдръпва от съглашението , подписано с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция , което позволяваше на Украйна да изнася зърно , предотвратявайки международна продоволствена рецесия. То оказа помощ и за стабилизирането на цените на храните , които внезапно се покачиха предходната година след нашествието на Русия в Украйна – две страни, които са съществени снабдители на пшеница, ечемик, слънчогледово олио и други базови хранителни артикули, които са от жизненоважно значение за разрастващите се народи.

Египет , най-големият вносител на пшеница в света, и други страни от Близкия изток с по-ниски приходи като Ливан и Пакистан са обезпокоени какво ще последва оттук насетне. Предвид обстоятелството, че те се борят с тежки стопански проблеми, които довеждат до последна беднотия от ден на ден хора, те се притесняват, че повишението на цените на питателните артикули може да засегне още по-силно семействата , бизнеса и държавния им бюджет в редица сфери. Много от тях са диверсифицирали източниците си на пшеница – главната съставна част на хляба, който е съществена част от хранителния режим в доста страни от Близкия изток, като за момента не се чака изострен дефицит.

В Пакистан даже се следи богата годишна продукция, макар невижданите наводнения, които засегнаха страната през миналата година. Въпреки това, прекратяването на договорката за зърно основава неустановеност по отношение на вероятността за повишение на цените, което е главен фактор за продоволствената рецесия.

След отдръпването от съглашението Русия също по този начин предприе офанзиви против украинските пристанища и селскостопанска инфраструктура , което докара до бързо повишаване на международните цени на пшеницата . Въпреки неустойчивостта обаче разноските са по-ниски от тези преди Русия да нахлуе в Украйна и на този стадий има задоволително произвеждане, с цел да се задоволи международното търсене, успокоява Джоузеф Глаубер , старши теоретичен помощник в Международния институт за проучване на хранителната политика. Той въпреки всичко предизвестява, че за страни с ниски приходи като разкъсвания от война Йемен или Ливан , които са крупни вносители на пшеница, намирането на по-далечни снабдители ще усили разноските им . Освен това през последните месеци цената на валутите им се намали по отношение на щатския $, който се употребява за закупуване на зърно на международните пазари.

Споразумението сред Русия и Украйна спомагаше за превъзмогване на дефицита на доставки , който шокира пазара при започване на войната, предизвиквайки дълги опашки за самун и други базови храни. Служебният министър на стопанската система в Ливан Амин Салам съобщи, че всяко негативно влияние върху цените на пшеницата в резултат на развалянето на договорката „ сигурно “ ще се отрази на цените в страната.

Страната с население от към 6 млн. души е наранена от икономическа рецесия , която докара до обедняване на три четвърти от популацията. Основните силози за предпазване на пшеница бяха разрушени при гърмежа на пристанището в Бейрут през 2020 година, по тази причина в този момент зърнените й запаси са напълно в складовете на частни мелници. Тревожен е фактът, че стопанската система на Ливан обаче продължава да се свива, валутата на страната е изгубила 90% от цената си от 2019 година насам, а съгласно Световната продоволствена стратегия цените на питателните артикули там са едни от най-високите в света.

Междувременно Пакистан внася лъч вяра във връзка с доставките на пшеница. Страната е главен вносител на украинска пшеница, само че тази година тя се радва на най-високото вътрешно произвеждане от десетилетие насам макар пагубните наводнения през 2022 година Високата годишна продукция се дължи на даването на семена и други помощни средства на земеделските стопани.

Правителството към момента приканва за възобновяване на договорката за зърно, с цел да се подсигурява продоволствената сигурност в международен мащаб и да се избегне внезапното повишаване на цените. Пакистан, който получи помощ от Международния валутен фонд в размер на 3 милиарда $, беше мощно обиден от внезапното повишаване на цените на питателните артикули след нашествието на Русия в Украйна.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР