Агушеви конациПрочетете ощеНа 25 км от Смолян, в село Могилица,

...
Агушеви конациПрочетете ощеНа 25 км от Смолян, в село Могилица,
Коментари Харесай

Къде да отидем през зимата, ако не караме ски?

Агушеви конаци
Прочетете още
На 25 км от Смолян, в село Могилица, се намира един неповторим монумент на културата - Агушевите конаци. Комплексът се състои от средновековен вид постройки, който е достоверен освен в България, само че и на Балканския полуостров. Сградите му са строени в продължение на 20 години от локални майстори по поръчка на Агуш Ага – богат и авторитетен феодал, който имал трима сина. Неговото предпочитание било да има дворец с три обособени конака, по един за всеки наследник. Конакът смайва с неповторимата си родопска архитектура и съвършенство, които не са спестени при построяването му. В него са вградени 221 прозореца, 86 порти и 24 комина. За страдание през днешния ден конакът е затворен за гости, само че все пак родопската атмосфера и духът на самото място ще се усетят и отвън него и въображаемо ще пренесат екскурзианта епохи обратно.

Лещен

Село Лещен се намира в Западните Родопи наоколо до други два архитектурни резервата - Ковачевица и Долен. Селото притегля голям брой туристи както от България, по този начин и от чужбина, със своята панорамна панорама към Пирин планина, достоверния си тип и старите къщи, непокътнати още от епохата на Възраждането.

Много приятни за разходка са калдъръмените улички и тесните пътеки, ситуирани из целия град. Особено живописни стават през зимата, покрити от плътна завивка бухнал сняг.

Село Железница

Село Железница се намира единствено на 25 км разстояние от столицата и крие в себе си неподозирани условия за малко бягство от огромния град. Тук спокойствието и хармонията превземат всеки клиент, а живописната природа зарежда позитивно душата и тялото. Село Железница придобива известност, с помощта на 12-те термални извора. Температурата на водата им през цялата година е 30 градуса, което дава опция за отделяне на натурален СПА център навън. Изворната вода с изключение на, че се е бутилирала в предишното, оказва помощ при лечение на стрес, отмалялост и разнообразни кожни болести. Живописната природа, панорамните гледки към Витоша и Рила, множеството екопътеки, естественото джакузи с минерална вода, близостта до столицата, трансформират Железница в прелестно място за различен туризъм, даже и през зимата.

Цигов чарк

Цигов чарк е по-малко известна околност,разположена в западните Родопи. Тя разполага със ски писти, подобаващи както за начинаещи, по този начин и за опитни скиори и сноубордисти, а също и 20-километровотрасе за ски-бягане.

В непосредственост ще може да се насладите и на красивите гледки на язовир Батак, както и да половите риба в замръзналите му води.

Широка лъка

Широка лъка е един от най-посещаваните български архитектурни шедьоври, сврян в Родопите. Намира се 23 км северозападно от Смолян и на 16 км от курорта Пампорово. Широка лъка притегля туристи целогодишно, поради красивите си старинни къщи, чудесно съхранения фолклор и пленяващата природа. Архитектурен резерват Широка Лъка е идеалното място за екологичен и селски туризъм. В региона могат да се видят няколко естествени скални феномена “Момата ” и “Главата ”. Ако посетите Широка лъка при започване на месец март, ще станете очевидец на обичайния кукерски празник. Селото се изпълва с маскирани хора, “въоръжени “ с дървени саби, чиито чанове и звънци и се чуват от надалеч. Те танцуват и пеят, с цел да прогонят злите духове от къщите на локалните хора. Ако изберете да посетите Широка лъка, настанете се в някоя типична стара къща, с цел да се върнете за малко в миналото.

Дряново

Дряново е един божествен край в полите на Старапланина. Тук зимата е снежна, само че мека, което трансформира региона в идеалнадестинация за зимна отмора. Най-добре е да посетите града с трен или свисокопроходима кола, изключително през зимата.

Ако сте в Дряново единствено за ден-два, ще бъде мъчно да изберете дали да се разхождате и да се любувате на прелестните старопланински пейзажи или да обикаляте забележителностите в града, които несъмнено не са малко. Някои от тях включват църквата „ Свети Никола “, музей „ Колю Фичето “, мостът на  майстор Колю Фичето, Дряновският манастир, първата релефна физическа карта на България и доста други. Тъй като това е от тези красиви места през зимата, на които метеорологичните условия въздействат доста, в случай че времето разрешава, също можете да се отправите на премеждие по Дряновската екопътека, пътеката Виа Ферата и Въжената градина „ Приключенският остров “.

Арбанаси

Архитектурен резерват Арбанаси се намира единствено на 5 км от остарялата столица Велико Търново. Разположен е на високо плато, откъдето се открива превъзходна панорама към крепостта “Царевец ” и красивата природа в близост. В Арбанаси има непокътнати над 80 остарели къщи, от които 36 са оповестени за национални обекти. Всяка една къща впечатлява с невероятна архитектура, високи каменни зидове, дребни прозорчета, красиво изрисуван интериор и старинно обзавеждане. Днес селото е едно от обичаните места за посещаване на български и задгранични туристи. Уютни хотели, издигнати в унисон със старинните къщи, китни дворове, антични манастири и църкви, притеглят туристи от близо и надалеч. През зимата селото се покрива с пелена от бухнал сняг, която укрепва идиличната атмосфера.

Боженци

Намира се в Стара планина, единствено на 15 км югоизточно от Габрово. Живописният архитектурно-исторически резерват Боженци притегля доста любознателни туристи, фенове на различния туризъм. Със своята 600-годишна история, село Боженци се е трансформирало в обичано място за опознаване на етнографията и архитектурата в региона, почивка измежду красивата природа и допир до непокътнатата възрожденска атмосфера. Селото се посещава от доста туристи, които ценят непокътнатото архитектурно наследство. Престой в някоя от възрожденските къщи ще обезпечи неподправено прекарване. Наблизо са ситуирани Етъра, Трявна, Соколски манастир, Дряновски манастир, пещерата “Бачо Киро ”, Дряновски манастир.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР