Агресията при кучетата е един от най-често срещаните и сериозни

...
Агресията при кучетата е един от най-често срещаните и сериозни
Коментари Харесай

Причини за агресия на кучето към стопанина

Агресията при кучетата е един от най-често срещаните и съществени проблеми при развъждане на куче. Терминът експанзия е цялост от редица държания, които се срещат заради разнообразни аргументи и при разнообразни условия.

Обикновено агресивното държание при кучетата стартира с предизвестия - стартират да ръмжат, демонстрират зъбите си, застават неподвижно, леко приведени напред - и чак по-късно минава в офанзива, която в множеството случаи съставлява ухапване на част от тялото на индивида. В взаимозависимост от темперамента и задачата на кучето захапването може да аргументи както лека телесна щета, по този начин и тежка рана.

Причините за агресивното държание на кучетата са многочислени. В множеството случаи те се откриват още в интервала на ранно развиване - в интервала от проглеждането на животното до 2-месечна възраст - това е интервалът, в който кученцето стартира да опознава хората и средата към себе си.

Една от главните аргументи за експанзията на кучетата е отнемането им прекомерно рано от майка им, което пречи те да бъдат социализирани както с други животни, по този начин и с хората.

Някои кучета страдат от неустановеност и комплициране, които могат да доведат до аграсия. А други се държат нападателно заради разнообразни болести при кучетата. Например кучета с остри мъчителни положения, с ортопедични проблеми, с нарушавания на тироидната жлеза, с надбъбречна дисфункция, с когнитивна дисфункция, с гърчове и със сензорни дефицити е доста евентуално да демонстрират експанзия по отношение на останалите.

В огромна част от случаите провинен за агресивното държание на кучетата е техният собственик с неговите дейности и бездействия. Тук се включват прекомерно грубото и постоянно наказване на кучето, болката от побой, физически тормоз от възрастни хора или дребни деца, вързаното развъждане на двора, липса на чести разходки, набези от други нападателни кучета и неправилната реакция на стопанина при демонстрация на експанзия от страна на кучето -. подучване или безучастие.

Според обстановката, в която тя се демонстрира, съществуват разнообразни видове експанзия при кучетата. Най-често срещаният вид експанзия е преобладаващата. В множеството случаи тя е ориентирана към различен домакински любим или към член на фамилията. Тя е типична най-много за чистокръвните породи кучета.

В държанието на кучето се следят характерни признаци, които ни насочват към този вид аргесия. То наподобява превъзбудено или самонадеяно. Стои изправено, с гордо вдигната глава и под напрежение взор. Опашката му е вирната и леко я поклаща. Не се подчинява на команди. Дори и при най-малкия звук се хвърля с лай против входната врата.

 Има разнообразни аргументи за експанзията при кучетата

Вторият вид експанзия е териториалната, при която кучетата са нападателни към хора отвън фамилията, които доближават тяхната територия - къща, стая, двор.

И в двата случая кучето може да прояви експанзия към човек, без значение дали е от фамилията му или не, който се опита да му вземе обичаната играчка, купичката с храна, изключително до момента в който яде, да го реалокира от обичания му диван и т.н.

Ако забележите сходно държание, незабавно се обърнете към зоопсихолог или треньор на кучета, който ще ви посъветва по какъв начин да процедирате. Ситуацията с експанзията на кучето към стопанина е доста сериозна и изисква интервенция от експерт.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР