Агресивната политика на централните банки по цял свят вече дава

...
Агресивната политика на централните банки по цял свят вече дава
Коментари Харесай

Нова Зеландия изпадна в рецесия

Агресивната политика на централните банки по целия свят към този момент дава действително изражение върху стопанските системи. Нова Зеландия е поредната „ жертва “ и изпадна е криза след повишението на лихвените проценти от регулатора до 14-годишен връх. Затягането на политиката е довело до икономическо стесняване през първото тримесечие на 2023 година с 0.1%, демонстрират формалните данни.

Данните от последното тримесечие на 2022 година също сочат спад на брутния вътрешен артикул – с 0.7%, което на процедура значи, че страната към този момент е в техническа рецесия (две поредни тримесечия на свиване).

В съпоставяне с миналата година стопанската система е повишена с 2.9% през първото тримесечие.

Отчетените данни са съвсем в синхрон с прогнозите на интервюираните от Reuters икономисти.

Нова Зеландия беше една от първите страни, които започнаха да покачват лихвите след пандемията. И по този начин през месец май централната банка на страната увеличи своя референтен лихвен % до 14-годишен връх, като нарастването от 25 базисни пункта подвигна главния лихвен % до 5.5%.

Ясно е, че стопанската система на Нова Зеландия губи инерция “, сподели старши икономистът на Westpac Майкъл Гордън в записка до Reuters. „ Това, което остава да се види, е дали нещата са се забавили задоволително, с цел да ни върнат по пътя назад към ниска и постоянна инфлация. “

Припомняме, че в края на месец май стана ясно, че и най-голямата европейска стопанска система – Германия – също навлиза в криза.
 Германия навлезе в рецесия
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР