Аграрният министър Кирил Вътев обяви, че тази година пчеларите ще

...
Аграрният министър Кирил Вътев обяви, че тази година пчеларите ще
Коментари Харесай

Министър Вътев: Пчеларите ще бъдат подпомогнати с de minimis тази година

Аграрният министър Кирил Вътев разгласи, че тази година пчеларите ще бъдат подкрепени по de minimis дружно с останалите животновъди и бранш „ Растениевъдство “ , като парите от националния бюджет ще бъдат ориентирани предпочитано към най-малките аграрни производители . Той направи коментара си по време на среща с в Министерството на земеделието и храните /МЗХ/.

Подпомагането от 47,5 млн. лв. е било заложено в меморандума , подписан сред аграрни производители и държавното управление на 20 септември , напомни министърът. По време на диалозите пчеларите са били осведомени, че помощта ще бъде разпределена по равно сред секторите „ Растениевъдство “ и „ Животновъдство “, включително и пчеларството, и следва да бъде създадена методика за разпределението на парите.

Производителите на пчелен мед са споделили усложненията , които срещат сега поради ниските изкупни цени и огромните количества непродадена продукция .

Същевременно заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев е срещнал фермерите със законодателните цели на Министерство на земеделието и храните и е разискал с тях въпроси, свързани с разбора на риска по хранителната верига.

Фермерите са били осведомени и с данни на отдел „ Агростатистика “ при Министерство на земеделието и храните, съгласно които за последните 5 години, до 2022 година, в страната се създават сред 10 и 12 000 тона пчелен мед , а износът варира сред 10 и 12 000 тона . Вносът от държави-членки и от трети страни и е сред 1642 до 5027 тона, като предходната година най-вече мед е импортиран от Полша, Гърция и Украйна и Турция.

На срещата е била разисквана и тематиката за лабораторните разбори на пчелния мед .

Ръководството на Министерство на земеделието и храните е намерено за разговор с производителите и чака от тях съответни оферти за подкрепяне на пазарната реализация на родния пчелен мед, заключи отрасловият министър.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР