Агенцията за ядрено регулиране у нас даде повече подробности за

...
Агенцията за ядрено регулиране у нас даде повече подробности за
Коментари Харесай

Агенцията за ядрено регулиране: Радиационната обстановка у нас е в нормите

Агенцията за нуклеарно контролиране у нас даде повече детайлности за обстановката с пожара в Запорожката АЕЦ в Украйна след обстрел. „

Пресконференцията е била замислена като годишен доклад, само че поради събитията в Украйна след пожара на площадката на Запорожката АЕЦ от организацията дадоха повече детайлности.

Имало е обстрел на площадката, пожарът към този момент е овладян. Към 8 часа данните демонстрират, че няма промени на радиационната конюнктура, нуклеарните здания не са наранени. Системите за нуклеарна сигурност са подготвеност, увери Цанко Бачийски - ръководител на Агенцията за нуклеарно контролиране.

Радиационната конюнктура у нас е естествена. Към момента не е належащо никой да не взима калиев йодид, разясни той. При потребност всички жители ще бъдат осведомени, оповестява Darik News.

Състоянието на най-голямото АЕЦ в Европа е следното:

Според украинския регулатор централата е под надзор на съветските въоръжени сили, само че тя работи по протоколите за безвредна употреба, разяснява още Бачийски.

Той разяснява, че офанзивата на атомни централи съставлява съществено нарушаване на интернационалните правила и Хартата на Организация на обединените нации.

По-рано от известие на украинския регулатор за нуклеарна сила стана ясно, че блоковете на ЗАЕЦ остават непокътнати, обособени елементи от спецкорпуса на блок № 1 са наранени, което не визира сигурността на блока. Системите и съставените елементи, значими за сигурността, са работоспособни.

Активиран е спешният център на украинския регулаторен орган. Специалисти от регулатора и държавния научно-технически център по нуклеарна и радиационна сигурност на Украйна поддържат контакти с управлението на ЗАЕЦ.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР