Агенцията за социално подпомагане представи подробности около новата еднократна помощ

...
Агенцията за социално подпомагане представи подробности около новата еднократна помощ
Коментари Харесай

Ясно е кой ще получава помощи за отопление

Агенцията за обществено подкрепяне показа детайлности към новата еднократна помощ в размер на 300 лв. за сегашния отоплителен сезон, която Министерски съвет утвърди.

Средствата са предопределени за родители или осиновители на деца с трайни увреждания, както и за фамилии, отглеждащи дете и без право на наследствена пенсия от умрял родител, също за фамилии на близки и родственици, както и за приемни фамилии. Става въпрос за всички фамилии, които към този момент получават обществена месечна помощ.

300 лв. получават и ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, подпомагани от Агенцията за обществено подкрепяне по Закона за ветераните от войните и Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

Право на еднократната помощ имат и хора с над 90% степен на увреждане, които се нуждаят от непозната помощ и получават пенсия за неработоспособност заради общо заболяване, трудова акцидент, професионална болест или пък обществена пенсия за неработоспособност, на които е отпусната месечна финансова поддръжка по Закона за хората с увреждания.

Помощ за отопление получават лица и фамилии, потърпевши от пожари, наводнения и други естествени бедствия през 2022 година, на които е отпусната еднократна помощ по Закона за обществено подкрепяне.

Не е нужно да се подават заявки, с цел да получат средствата лицата, на които им се поставят, защото ще се изплащат служебно въз основа на лист, одобрен от шефа на съответната дирекция " Социално подкрепяне ".

Финансовата помощ ще се изплаща в интервала от 12 декември до 23 декември 2022 година по същия метод, по който лицата получават и останалите обществени заплащания.

Новата помощ за отопление няма да се дава на лица и фамилии, които за този отоплителен сезон към този момент са получили целева помощ за отопление, както на тези, получили през 2022 година еднократна помощ за случайно зародила нужда.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР