Агенцията за социално подпомагане (АСП) вече приема заявления за еднократни

...
Агенцията за социално подпомагане (АСП) вече приема заявления за еднократни
Коментари Харесай

Еднократната помощ от 300 лева за ученик, вече обхваща повече деца - срокът започна да тече

Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) към този момент приема заявки за еднократни помощи за възпитаници, оповестиха от пресцентъра на организацията. От тази година са в действие значими промени в този тип помощ, отпускана за покриване на част от разноските на родителите при подготовката на възпитаници при започване на образователната година.

Досега я получаваха единствено фамилиите на възпитаници, записани в първи и осми клас. Право на това подкрепяне към този момент ще имат и записаните във втори, трети и четвърти клас, без значение дали учебното заведение е държавно, общинско или частно, в случай че децата живеят непрекъснато в страната и не са настанени за развъждане отвън фамилията.

Помощта се дава без значение от размера на приходите на родители и осиновители, приемни фамилии или аставник (попечител), който отглежда детето.

Документи се подават в дирекциите " Социално подкрепяне “ (ДСП) по сегашен адрес на правоимащите лица след записване на детето в съответния клас, само че не по-късно от 15 октомври на настоящата образователна година. Изключение се прави в случаите, в които заради здравословни аргументи, открити с протокол на лекарска консултативна комисия (ЛКК), детето не може да стартира учебно заведение, само че за не повече от шест месеца от започване на съответната образователна година. 

Към попълненото заявление се ползват копие от уверение за назначение на аставник или настойник, уверение от образователното заведение, че детето е записано в съответния клас - когато заявката е подадено преди 15.09.2023 г. 

Заявление-декларация за разпределяне на помощта можете да се подаде лично с персонална карта за информация, посредством лицензиран пощенски оператор, в това число посредством услуга за електронна предложена поща, по електронен път с дипломиран електронен автограф, по електронен път посредством електронна административна услуга според Закона за електронното ръководство.

Помощта предстои на връщане, в случай че детето не постъпи в учебно заведение, в случай че това е невероятно заради здравословното му положение, ученикът не продължи образованието си през втория образователен период до довеждане докрай надлежно на първи, втори, трети, четвърти или осми клас, в случай че това е невероятно заради здравословното му положение, ученикът в границите на един месец от образователната година е позволил отсъствия от пет образователни часа без уважителни аргументи.

За образователната 2023/2024 година размерът на помощта ще бъде 300 лева Сумата се изплаща на два пъти, като половината от размера може да бъде получена след влизане в действие на заповедта за разпределяне, а остатъкът - при започване на втория образователен период, в случай че детето продължава да посещава учебно заведение. За приемането на втората част от помощта не е належащо наново подаване на документи.

Служебното държавно управление утвърди на 29 март промени в Правилника за използване на Закона за фамилни помощи за деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, без значение от това дали учат в държавно, общинско или частно учебно заведение. Помощта се отпуска без рентабилен аршин, оповестиха тогава от пресслужбата на кабинета. Очаква се поддръжка да получат общо 156 хиляди деца. За изплащането им за 2023 година ще са нужни 23,4 млн. лева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР