Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) откри редица нарушения в

...
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) откри редица нарушения в
Коментари Харесай

АДФИ откри редица нарушения в скандалната поръчката на София за уличното осветление

Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) откри редица нарушавания в скандалната поръчка на Столична община за улично осветяване. През януари т.г. общинският консултант Борис Бонев от гражданската самодейност “Спаси София” изнесе данни, че въпросната поръчка за осветлението на София. Детайлите - при бюджет от 6 милиона лв. за нови лампи, едната компания " Лог Сиберия " би направила 1043 с единична цена 5755 лв., а другата " Улично осветяване " би направила 3781 нови лампи при единична цена 1587 лева, стана ясно тогава.

Бонев извади образци за фрапантни разлики в цените за едни и същи действия сред двете спечелили компании. Например, за изработка на шахта едната компания е договорила 1177 лв., а другата - 419 лв.. За улично тяло LED 9-50W едната компания желае 1587 лв., а другата едвам 364 лв.. За железобетонен дирек до 6 метра - едната компания се е договорила за 2102 лв., а другата - за 509 лв.. Разликите в цените са факт, даже при подписани анекси, като разликите още веднъж остават към 3-4 пъти. Леко събаряне на цените е направено по едвам 16 от общо 190 позиции и то е приблизително с 11 на 100.

АДФИ откри 7 нарушавания, сформира 11 акта

АДФИ е направила инспекция на публичната поръчка, която бе с 4 обособени позиции и планирана стойност - 73 600 000 лева без Данък добавена стойност , и осъществяването на 4 контракта (всеки със период на деяние 2 години и с опция за удължение с още 2 години) за интервала от сключването им (19.03.2021 г.) до датата на разкриване на инспекцията (08.02.2022 г.) Изпълнението на договорите не е завършило.

При инспекцията са открити 7 броя нарушавания Закона за публичните поръчки и правилника за неговото използване.

Установено е, че в цената на контракта за строителство (по всяка обособена позиция) са включени услуги, които не са нужни за осъществяване на строителството.

Наред с това методиката за оценка на офертите не дава опция да бъдат съпоставени и оценени обективно техническите оферти от офертите и не обезпечава задоволително информация за разпоредбите, които ще се ползват при установяване на оценката по всеки индикатор.

Установено е, че показаните предложения на определения реализатор по обособени позиции № 2 и № 3 не подхождат в цялостна степен на авансово оповестените условия на възложителя , заради което същият е следвало да бъде отхвърлен от присъединяване в процедурата. По тези позиции двете компании се състезават за югоизточна и югозападна София.

Не е спазен периода за изпращане на съобщение за изменение на контракт за издание в Регистъра на публичните поръчки .

За откритите нарушавания са формирани общо 16 акта за определяне на административни нарушавания, от които два на възложителя, т.е. на Столична община – упълномощеното лице за нарушаванията по Закон за обществените поръчки и по два на всеки участник в 7-членната комисия.

Предистория

За противоречивата социална поръчка " Спаси София " На 19 август 2020 година " Спаси София " уточни, че сумата на поръчката 73.6 млн. лева без Данък добавена стойност е доста по-голяма от отделяните средства за тези услуги досега.

" Общината счита да раздаде тази колосална сума на частни компании, което е близо 5 пъти повече разноски на година, по отношение на сегашните контракти ", показаха тогава от " Спаси София ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР