Агенцията по храните не вижда масов мор по пчелите заради

...
Агенцията по храните не вижда масов мор по пчелите заради
Коментари Харесай

БАБХ не вижда масов мор по пчелите

Агенцията по храните не вижда всеобщ мор по пчелите поради използването на препарати за растителна отбрана.

" Не бих споделила, че е всеобщ мор, имаме единични сигнали, както и предходни години ", изясни тази заран по bTV Любина Донкова, шеф отдел " Контрол на артикули за растителна отбрана и торове " от БАБХ.

Всъщност от към две седмици идват недоволства за отровени пчелни фамилии от Варна, Добрич, Бургас, Шумен, Търговище, Плевен и Враца. Заради казуса пчелари готвят митинги от на следващия ден, като началото е Плевен.

Донкова твърди, че се правят планови инспекции, а имало и народен проект за надзор на използването на пестициди и други препарати за растителна отбрана, правели и изключителни инспекции по сигнали. Това не попречи тези дни производител да токсини водата на Генерал Тошево с химикали. Пчелари настояват, че всеобщо не се съблюдава възбраната да се употребяват препарати за растителна отбрана в интервала на разцвет на растенията. Стопаните в Струпец са платили 800 лева за проучване на аргументите за мора по пчелите и то е потвърдило, че повода е отравяне с глифозат.

Хората от сектора настояват още, че са принудени да продават меда си на безценица и страната не ги подтиква по никакъв метод, а " подтиква арендатори, които желаят да унищожат пчелите ". Някои от тях са снимали пръскането с химикали на аграрни площи и упорстват тези записи да бъдат употребявани като доказателство за нарушаване и да се лишават дотациите на тези производители.

Пчеларите са следващата група, която се подвига на митинг против земеделското министерство тази пролет. От политиката на ведомството, която подтиква единствено огромните зърнопроизводители в Добруджа, са недоволни и производителите на плодове и зеленчуци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР