Агенцията Пътна инфраструктура /АПИ/ вече има четвърти партньор в разработването

...
Агенцията Пътна инфраструктура /АПИ/ вече има четвърти партньор в разработването
Коментари Харесай

АПИ с четвърти партньор за тол системата

Агенцията " Пътна инфраструктура " /АПИ/ към този момент има четвърти сътрудник в създаването на тол системата. С решение на Управителния съвет на АПИ като народен снабдител на услуги е записана компанията " Иком " ООД, която ще поеме единствено събирането на таксите. До момента АПИ има контракти с " Интелигентни Трафик Системи " ЕАД, " Телетол " АД и " Конкорд Смарт Инфраструктура " АД. Две от сдруженията към този момент продават електронни винетки. Това са " Интелигентни Трафик Системи " и " Конкорд Смарт Инфраструктура ". За момента " Телетол " АД не е постигнала оперативна съгласуемост със системата на АПИ.

Преди броени седмици държавното управление отпусна спомагателни 90 милиона лв. по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството, които ще отидат за финансиране на активността на тол системата. Очакваните доходи от тол системата при цялостното <210> действие може да стигнат до 1,4 милиарда лева на годишна база. Подобни стойности бяха записани и в отчетите и изчисленията на специалистите на Световната банка, които създадоха модела на тол таксуването в страната. Стартовата облага за страната пък ще стартира от 650 благ. лева, което е близо два пъти повече съпоставено с приходите от винетни стикери (близо 350 благ. лв) за година.

Междувременно, в края на предходната седмица започнаха и действителните проби на тол системата за товарни коли. Те ще включват няколко стадия. По време на първия още на следващия ден (вторник) ще бъдат открити 4 демонстрационни центъра - в София, Пловдив, Варна и Русе. Там всички заинтригувани лица ще могат да видят по какъв метод ще се таксува по единия от методите – така наречен ръчно обявление на маршрутите. Ще има конфигурирани терминали за самообслужване с новия програмен продукт за маршрутни карти. По този метод всички ще могат да се срещнат авансово с продукта и функционалностите му. Центровете в четирите града ще работят в делничните дни от 14,00 до 18,00 ч. и там ще бъде показана функционалността на системата. Освен потребителския интерфейс, всички ще могат да видят по какъв начин се става и самият надзор и премерване на дистанции в надзорен център.

Тарифата под въпрос

Голямата въпросителна обаче остават цената и обсегът на платените пътища, които вълнуват превозвачите. Според предложенията от последното разискване от публичния съвет цените, с които ще се тества системата, са примерни, увериха от АПИ и са просто симулационни. Така в пробния обсег попадат 6000 километра пътища в страната, с цена сред 18 и 25 стотинки за километър за камиони над 12 тона с четири и повече оси. Така планове демонстрират, че един камион от категория Евро 5 и с инсталирано бордово устройство ще би трябвало да заплати близо 73 лв. тол таксата, в случай че желае да се придвижи от София до Бургас, ползвайки автомагистралата " Тракия ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР