Агенция Пътна инфраструктура“ избра обединението АМ Струма-3.2.2.“, в което водещата

...
Агенция Пътна инфраструктура“ избра обединението АМ Струма-3.2.2.“, в което водещата
Коментари Харесай

Избраха кой да строи и втория лот от трасето на Струма през Кресненското дефиле

Агенция „ Пътна инфраструктура “ избра обединяването „ Автомагистрала Струма-3.2.2. “, в което водещата компания е „ Главболгарстрой “, да поеме проектирането и строителство на втория лот от новото трасе на автомагистрала „ Струма “, който ще минава източно от Кресненското дефиле. В сдружението, чиято оферта печели са още „ ГБС-Инфраструктурно строителство “ АД, „ ЕПОС-Емпреза Португеза де Обрас Субтеранеас “ АД.

  Стойността на плана е 475 млн. лева без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване за правата от 10, 4 километра е 4 години и 2 месеца. В лота е включен и обходният път на Кресна с дължина 5,5 км. В правата са планувани 4 тунела, както и 10 виадукта

Дружеството, предложило най-ниска оферта по този план е „ Геопът Струма 3.2.2 “ с цена от  410 млн. лева без Данък добавена стойност

Цялата близо 24-километрова нова права от Кресна до Крупник е разграничена на два лота, с цел да може на обекта да се работи по едно и също време.

Другият сектор - лот 3.2.1, е с дължина 13,2 км. За негов реализатор в средата на ноември бе избран ДЗЗД „ АПП ЛОТ 3.2.1, в което са: „ ГРОМА ХОЛД “ ЕООД, „ ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА “ АД, „ ВОДНО СТРОИТЕЛСТВО – БЛАГОЕВГРАД “ АД, „ ПЪТПРОЕКТ “ ЕООД и ВАХОСТАВ-СК “ а.с., само че още не е подписан контракт за строителство. По този сектор се планува да има 3 тунела, 10 виадукта и 3 надлези и подлези. Разходите за това шосе са 499 млн. лева без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване – 4 години и 3 месеца.

Изборът на реализатори за сектора към този момент остава единствено на хартия. От АПИ категорично прецизират, че строителните действия и по двата лота ще стартират едвам след като бъдат изпълнени ангажиментите, поети пред Европейската комисия. А точно - допълнение на екологичната документи по отношение на характерните цели за типовете и местообитанията, предмет на запазване в двете предпазени зони от мрежата Натура 2000, през които минава лот 3.2 на Автомагистрала „ Струма “, понижаване на натиска от трафика върху природата и повишение на сигурността в правата от Е-79 през дефилето. В края на октомври 2019 година Европейската комисия отхвърли да финансира по кохезионните фондове дострояването на автомагистрала „ Струма “ през Кресненското защото нейна преценка проектът е в нарушаване на европейските наставления за запазване на предпазените зони, а графикът и сумата, написани в него, са недомислени или сбъркани.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР