Агенция Пътна инфраструктура е окончателно осъдена да плати 460 хил.

...
Агенция Пътна инфраструктура е окончателно осъдена да плати 460 хил.
Коментари Харесай

АПИ брои 460 хил. лв. кръвнина за загиналата в тунел Ечемишка жена

Агенция " Пътна инфраструктура " е дефинитивно наказана да заплати 460 хиляди лева с лихвите на наследниците на дамата, която през 2017 година почина в тунела " Ечемишка ", откакто лампа се стовари върху колата ѝ. Това резултатът от решението на Върховния касационен съд, който се произнесе по гражданското дело за компенсацията като последна инстанция. 
На двете деца и майката на починалата са присъдени по 110 000 лева, а на вдовеца на 64-годишната жена - 130 хиляди лева Нелепият случай, който лиши живота на дамата, стана на 5 февруари 2017 година Върховният съд завишава с по 20 000 лева компенсацията, несъмнено от апелативната инстанция, която пък беше понижила присъдените 600 хиляди лева от Софийския областен съд. АПИ дължи също лихви и разходи.
Майката на жертвата, както и брачният партньор ѝ обаче не са дочакали решението на висшия съд, излиза наяве от него. Те са поминали в това време, само че компенсацията ще отиде при наследниците им. От решението излиза наяве, че майката е претърпяла извънредно тежко неочакваната загуба на щерка си, а вдовецът развил тежко онкологично заболяване след гибелта на брачната половинка си.
Като дефинира размера на компенсацията, съдът обръща внимание на връзките на жертвата с околните ѝ, както и на връзката сред трагичния случай и гибелта на майка ѝ и брачна половинка ѝ.
АПИ пледираше, че станалото е " инцидентно събитие ", само че магистратите не одобриха тази теза за потвърдена. От правосъдните решения може да се направи извод, че в действителност става дума за чудовищно безхаберие.
От решението на висшия съд се схваща още, че следствието на случая още не е завършило – близо 7 години след нещастието. Според електронния указател на прокуратурата от 31 август тази година " преписката е за решение при прокурор " от Софийската окръжна прокуратура. И към 8 ноември този прокурор не се е произнесъл.
През 2018 година прокуратурата упрекна шестима души за гибелта на дамата, отпред с някогашните шефове на АПИ Лазар Лазаров и Дончо Атанасов. Обвинения имат и чиновниците на организацията Илияна Захариева, Георги Златев, Надя Сачанска и Георги Фучеджиев. 
АПИ години наред е бездействала и е оставила тунела " Ечемишка " рисково да се разрушава. Това стана ясно от следствието на нещастието.
Според движимостите лица главната причина за нещастието е неналичието на естествена поддръжка на структурата повече от 20 година Шофьорът е карал с разрешена скорост и не е имал никаква опция да избегне произшествието. Заради тежката контузия на потърпевшата гибелта ѝ е била неизбежна. Ремонт в тунела имаше едвам след нещастието.
Стоманената структура за окачване на осветителните тела е инсталирана през 1984 година и се употребява от началото на 1985 година До случая на 5 февруари 2017 година е имало доста огледи и при всички тях специалистите давали рекомендации за възобновяване на антикорозионната отбрана. Те нито един път не били изпълнени. Техническата експертиза е показала, че от 1996 година стоманената структура е развалена, след 2010 година - евентуално рискова, а от 2015 година - в спешно положение.
От 2004 година " Автомагистрали " ЕАД - сдружението, което поддържа тунела по контракт, е изпратило на АПИ голям брой документи за тежкото положение на осветлението и носещата структура. Нищо не е подхванато.
През август 2015 година пътната организация сключила контракт за оценка на настоящото положение на осветителните уредби на " Ечемишка " и на други тунели. " Ферокс къмпани ", която правила оценката, докладвала, че ситуацията в " Ечемишка " е най-зле и инсталацията му е рискова. Докладът предложил замяна на структурата и осветителните тела. Ремонт не последвал. 
" Единственото, което е било осъществено за тези години, е един път да се измие и да се боядиса ", сподели Румяна Арнаудова, която по това време беше говорителка на основния прокурор. " За 32 година употреба не е юридически никакъв ремонт. В момента, в който чиновници са установявали, че имало нарушение на осветителната уредба, те са подвързвали осветителните тела с тел и кабел, тъй като е било невероятно да се заварят. Състоянието е било обезпокоително, падали са греди върху пътното платно и са създавали предпоставки за пътнотранспортни катастрофи ", уточни тя.
По време на гражданското дело също е направена сложна техническа експертиза, която открива по какъв начин и къде е станал случаят, че колата на жертвата е била в редовност, че няма друго транспортно средство, което да е " закачило " металната структура, преди тя да се стовари върху автомобила на жертвата и да я убие на място. Във съдбовния ден дамата пътува на предната седалка до водача, а автомобилът се ръководи от брат ѝ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР