Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) прекрати обществените поръчки за зимно поддържане

...
Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) прекрати обществените поръчки за зимно поддържане
Коментари Харесай

АПИ прекрати поръчките за 100 млн. лв. за зимното чистене на пътищата


Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) приключи публичните поръчки за зимно поддържане на 20 000 км републикански пътища плюс автомагистралите за близо 100 млн. лева Това сподели инспекция на Mrdiapool в регистъра на публичните поръчки и профила на купувача на АПИ.

Причината за преустановяване на търговете е, че по част от обособените позиции не е имало нито една подадена оферта, по други е била единствено една, а по някои е била объркана документите от страна на АПИ. Това излиза наяве от оповестените решения за преустановяване на поръчките.

В същото време към момента не престават договарянията за сключване на спомагателни съглашения с пътно-поддържащите компании. Към момента към момента няма подписано в допълнение съглашение с нито една от компаниите, настояват шефове на пътни компании.

С актуализацията на бюджета служебното държавно управление обезпечи 100 млн. лева за зимно разчистване. В момента преговаряме и приготвяме съглашения с пътно-поддържащите компании, като им предлагаме да продължат да вършат зимното разчистване, само че в случай че някоя компания не желае да го прави, защото някои споделиха, че не им е преференциално, сме създали социална поръчка и ще търсим нови претенденти, които да се заемат, сподели преди десетина дни.

Утешителното в тази обстановка е, че по данни на (НИМХ) ноември ще е топъл, с по-високи температури от нормалните за сезона и сняг не се чака.

Прекратените поръчки за зимно поддържане

След като през първата половина на октомври в планините заваля сняг, на 15 октомври АПИ разгласи публични поръчки за избор на компании за зимно разчистване в изискванията на неотложност (процедура по чл.74 алинея 4 от ЗОП).

Обществените поръчки бяха седем - по една за всеки от 6-те района плюс една за автомагистралите. Прогнозната им стойност е близо 100 млн. лева с Данък добавена стойност. Толкова пари бяха заложени при актуализацията на бюджета за зимно разчистване.

Всяка една от поръчките бе разграничена на обособени позиции - по една за територията на всяко регионално пътно ръководство. Заложена е и планирана стойност за всяка позиция.

Срокът за подаване на предложения беше до 27 октомври, като предложенията трябваше да бъдат отворени на 29 октомври.

При отварянето на офертите излиза наяве, че за някои от обособените позиции не е имало нито едно подадено предложение. Това се отнася за областите Бургас, Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Силистра, Пловдив, Хасково, Варна, Търговище, Шумен, Благоевград и Смолян.

За други обособени позиции пък е имала единствено една постъпила оферта . Така е в областите Сливен, Стара Загора, Видин, Монтана, Ловеч, Плевен и Перник. Тъй като по този метод няма конкуренция сред претендентите поръчката е прекъсната.

В три области - Ямбол, Враца и Кюстендил процедурата е прекъсната, поради проблеми с тръжната документи . АПИ е пропуснала да уточни условие за цена на транспортиране на боклуци и изкопни работи.

Така всички публични поръчки за зимно поддържане са прекъснати.

Обжалване на процедурата

Освен това публичните поръчки за зимно разчистване са обжалвани от двадесетина пътно-поддържащи компании пред Комисията за защита на конкуренцията, сподели инспекция на Mediapool.

Аргументът им е, че не може при настоящи контракти да се вършат нови публични поръчки и да се разпорежда същата активност. Въпреки това, за всеки случай, част от тях са подали и предложения по към този момент прекратените търгове от АПИ.

Към момента Комисия за защита на конкуренцията към момента не се е произнесло по жалбите им.

Допълнителните съглашения

В момента управлението на Министерството на районното развиване и благоустройството и АПИ водят договаряния с всяко едно от обединяванията за подписването на спомагателните съглашения.

Предложението на Министерство на регионалното развитие е, че в този момент настоящите контракти ще са в действие до 30 април 2022 година, когато завършва зимния сезон. Договорите за пътно поддържане са 5- годишни и по-голямата част от тях изтичат през 2024 година Причината за предварителното преустановяване е, че по част от договорите е надхвърлена заложената планирана стойност.

Срещу предварителното преустановяване на компаниите е дадено да получат дължимите от страната средства за пътни поправки и зимно поддържане. Към края на септември сумата беше достигнала към 930 млн. лева Част от парите ще бъдат получени в края на годината, а остатъкът през 2022 година Регионалният министър неведнъж съобщи, че ще упорства в Бюджет 2022 да бъдат заложени 1.5 милиарда лева за пътища. Към момента няма изясненост дали това е заложено в държавния бюджет за следващата година. По закон той трябваше да бъде импортиран до 31 октомври в Народното събрание, само че заради липса на Народно заседание това не се случи.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР