Агенциите за защита на личните данни в ЕС предупредиха, че

...
Агенциите за защита на личните данни в ЕС предупредиха, че
Коментари Харесай

Регулатори предупредиха, че може да съдят САЩ заради личните данни на европейците

Агенциите за отбрана на персоналните данни в Европейски Съюз предизвестиха, че ще се извърнат към Европейския съд, в случай че Съединени американски щати не спазят в точния момент отговорностите си при прехвърлянето на информация сред Европейския съюз и Америка.

До 25 май 2018 година Вашингтон би трябвало да назначи самостоятелен омбудсман, който да пази правата на европейските жители, чиято персонална информация се обработва на американска земя от американски компании.

Работната група " Член 29 ", която сплотява представители на съответните институции във всяка страна-членка обаче сочи в собствен отчет, че има " редица обилни проблеми ", на които и Европейската комисия, и Съединени американски щати би трябвало да отговорят.

Докладът е отдаден на новото съглашение за трансфер на данни " Щит на неприкосновеността " (Privacy Shield). То бе основано, откакто Европейският съд анулира предходното съглашение Safe Harbour, тъй като то не гарантираше задоволителна отбрана на европейците, чиято персонална информация е била пренесена в Съединени американски щати от американски компании, да вземем за пример " Google " и " Facebook ".

Едно от новите условия в " Щит на неприкосновеността " бе Америка да назначи омбудсман, пред който жители на Европейски Съюз биха могли да подават тъжби против американски компании. Макар съглашението да бе уговорено още през 2016 година, към този момент позицията към момента е заета от краткотрайно изпълняващ длъжността човек, който, също така, няма право да стартира правосъдни каузи. Освен това Съединени американски щати са ангажирани да разкриват единствено " отчасти " какви са пълномощията му да отбрани жителите им от вероятно наблюдаване на разузнаването.

Докладът отбелязва и други проблеми: че уеб сайтът, отдаден на новото съглашение, няма задоволително информация за потребителите, които желаят да защитят правата си, както и че има разминавания в разбирането на двете страни за същността някои типове персонални данни.

Членовете на работната група пишат, че в случай че повдигнатите от тях въпроси не бъдат решени, съглашението може да бъде пратено за разглеждане от Европейския съд и – може би – да бъде оповестено за невалидно, каквато бе и ориста на предходното.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР