АГ-отделенията на четири пловдивски болници - УСБАЛАГ „Селена“, УМБАЛ „Св.

...
АГ-отделенията на четири пловдивски болници - УСБАЛАГ „Селена“, УМБАЛ „Св.
Коментари Харесай

Бейби бум в края на годината отчитат в Пловдив

АГ-отделенията на четири пловдивски лечебни заведения - УСБАЛАГ „ Селена “, УМБАЛ „ Св. Георги “, УМБАЛ „ Пловдив “ и СБАЛАГ „ Торакс “, регистрират рекорден брой раждания в края на годината. Лечебните заведения се включиха в плана на италианският художник Алберто Гарути „ На родените през днешния ден “.

При всяко раждане, с натискане на специфичен бутон в клиниките, уличното осветяване в квартала на креативните промишлености, стартира да пулсира като че ли следва ритъма на новотуптящото сърце.

На 16 ноември 2018 година публично бе открита светлинната апаратура. Месец по-късно Пловдив към този момент има над 400 новородени в 4-те лечебни заведения, като 62 от тях са проплакали в клиника „ Торакс”.

Първото бебе в „ Торакс “ е щерката Биляна на мама Николет и баща Ивайло Павлови. Момиченцето се роди на 17.11.2018 година. в 12.27 ч. Младата майка показа, че има предпочитание фамилията им да се усили с най-малко още един член в бъдеще.

„ Постоянно се приказва, че раждаемостта в България спада, само че ние отчитаме в последните две години увеличение на ражданията с повече от 20% “, оповестява доктор Живка Чалъкова – неонатолог в една от най-реномираните пловдивски клиники - „ Торакс”.

„ Капацитетът на клиниката е напълнен изключително в последните четири месеца на годината, когато се раждат бебетата, заченати напролет – сезонът на пробуждащия се нов живот. В същото време маркираме и повишаване на браковете измежду младите родители, а също по този начин и на раждането на второ дете в фамилията. “

София Щерева, психолог в СБАЛАГ „ Торакс” – Пловдив има пояснение на тези явления. „ Това, което виждаме ние като психолози от фамилната терапия, както и от „ Училището за бременни “, където работим арт-терапия, демонстрира, че отчуждението и загубата на връзките сред поколенията е усилило желанието в личността да търси своята сродна душа във възрастта, в която най-важно е основаването на партньорство. Всички знаем и не отхвърляме, че зад многочислените „ приятелства” и хилядите лайкове в обществените мрежи не стои действителна непосредственост с друго човешко създание.

Голяма част от младежите във фертилна възраст не стопират да търсят този, с който да свият своето фамилно гнездо, да отгледат децата си и да им дадат чувство за сигурност и непоклатимост. Част от младежите, които вземат решение да станат родители за първи път работят през един обезщетителен механизъм и имат предпочитание да основат огромно и сплотено семейство. Често се оказва, че това са единствени деца или деца, отгледани от баба и дядо, защото родителите са отпътували в чужбина да търсят прехранване. Тези прелестни младежи имат отговорността и желанието да са дружно и да градят, да основават и да се радват на плодовете на напъните си “, обобщава психоложката.

Тя споделя, че родителите на новородените имат извънредно позитивно отношение към самодейността „ На родените през днешния ден “.

Татковците с неспокойствие и горделивост натискат бутона, който е обвързван със светлинната апаратура в Капана. Това към този момент е една от най-желаните фотоси и видео за майките и бащите с бебетата.

Екипът на клиника „ Торакс “ се надява, че посредством плана на Алберто Гарути, положителните вести да стигат до от ден на ден хора и те ще се ухилен и ще помислят с положително за детето, което е поело първата си глътка въздух тъкмо в този миг.

Още през днешния ден, когато се разхождате по Главната улица на Пловдив и хвърлите взор към Капана, можете да станете очевидци на появяването на нов живот. Загледайте се в лампите и усетете пулса на бебето, което се е родило в красивия ни град под тепетата.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР