Африканският съюз суспендира Нигер до „ефективното възстановяване на конституционния ред“

...
Африканският съюз суспендира Нигер от всички негови институции и дейности
Коментари Харесай

Африканският съюз суспендира Нигер от всички негови институции и дейности „до ефективното възстановяване на конституционния поръчка” след преврата от миналия месец

От САМ МЕДНИК Associated Press, 22 август 2023 г., 7:26 ч. храна. Правозащитни групи казват, че не са успели да получат достъп до министри и политически елит, които са били задържани от хунтата след преврата.

Досега Нигер се разглеждаше от западните страни като един от последните партньори в района на Сахел под пустинята Сахара, с които може да работи, за да се противопостави на нарастващия джихадистки бунт, свързан с Ал Кайда и групировката Ислямска държава. Франция и Съединените щати имат около 2500 военни в страната.

ECOWAS, който се бори да отблъсне поредица от преврати през последните години, заплаши използването сила, ако Базум не бъде възстановен. Но крайният срок за преинсталирането му дойде и си отиде без никакви действия. Делегация на ECOWAS беше в Ниамей през уикенда, но официални лица казват, че преговорите са дали малко и хунтата продължава със собствените си планове, заявявайки, че ще възстанови страната към конституционно управление в рамките на три години.

АС не е преценил дали ще подкрепи използването на военна сила.

Съветът за мир и сигурност на АС може да отмени военна намеса, ако прецени, че по-широката стабилност на континента е застрашена от нея. Анализатори казват, че ако отхвърли използването на сила, има малко основания, при които ECOWAS може да претендира за правно оправдание.

„Докато държавите-членки на ECOWAS одобриха военна намеса за възстановяване на Мохамед Базум на власт, АС остава разделен и се колебае относно използването на сила. Има държави, които се противопоставят на военна намеса“, каза Рида Лямури, старши сътрудник в Центъра за политика за новия юг, базиран в Мароко мозъчен тръст.

Съветът призова военните да поставят интересите на нигерците над всичко и незабавно и безусловно да се върнат в казармите и да се подчинят на цивилните власти.

___

Кара Анна в Найроби, Кения, допринесе

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР