Афганистанските талибани са публикували отворено писмо, в което изразяват желание

...
Афганистанските талибани са публикували отворено писмо, в което изразяват желание
Коментари Харесай

Афганистанските талибани призовават в открито писмо за мирни преговори със САЩ


Афганистанските талибани са разгласили отворено писмо, в което показват предпочитание за мирни договаряния и приканват " американския народ " и " миролюбивите конгресмени " да окажат напън върху администрацията на президента Доналд Тръмп да се съгласи на такива договаряния, оповестява в преписка от Вашингтон английският в. " Гардиън ".

Новината идва на фона на влошаващи се условия за американските и афганистанските сили на бойното поле след поредност от талибански атентати в Кабул през последните месеци, в които починаха десетки хора, показва вестникът.

Засега администрацията на Тръмп изпраща спорни сигнали за готовността си да откри контакти с талибаните, само че упорства каквито и да било значими договаряния да се водят от държавното управление на Афганистан. Талибаните, от своя страна, отхвърлят диалози с управляващите в Кабул, като желаят преди този момент да обсъдят изтеглянето на задграничните войски със Съединени американски щати - най-мощния настойник на афганистанското държавно управление, отбелязва " Гардиън ".

В писмото си талибаните показват, че новата тактика на Тръмп, залагаща на мощ, не може да има триумф, " даже да продължи още 100 години ", както демонстрират събитията в страната през последните шест месеца - растящият брой на убитите там американци и 87-процентовият растеж в производството на хероин през 2017 година

Талибаните даже настояват, че интернационалната общественост в този момент поддържа тяхната " обективна опозиция ", което съгласно вестника е намек за растящото схващане, което те срещат от страна на Русия и Иран. Те показват, че " десетките милиарди долари ", които Вашингтон харчи в Афганистан, " събрани от американските данъкоплатци ", по-късно се дават на " крадци и убийци ".

Според " Гардиън " сходни причини се чуват и в някои политически среди във Вашингтон. В понеделник талибаните са поканили на диалог в представителството си в Катар авторитетния сенатор републиканец Ранд Пол, който наскоро съобщи, че плануваните от Съединени американски щати 45 милиарда $ разноски в Афганистан за 2018 година са " хвърлени напразно пари ".

Говорител на Държавния департамент, представен от вестника, съобщи по този мотив, че талибаните са добре пристигнали, в случай че желаят да се причислят към мирните договаряния, само че добави, че преди този момент те би трябвало да спрат акцията си на принуждение. " Афганистанското държавно управление може да договаря за преустановяване на войната, в случай че талибаните са подготвени за това, само че последните им набези сочат, че това не е по този начин ", сподели представителят.

В американската администрация обаче има спорни визии по въпроса, отбелязва " Гардиън ". Държавният секретар Рекс Тилърсън споделя, че Съединени американски щати са отворени за диалози с " умерените гласове " измежду талибаните, които могат да станат част от държавното управление в Кабул.

Дори и да бъде пренебрегнат от тези, които дефинират политиката, този обществен апел на талибаните свидетелства за значима еволюция в тяхната агитация, твърди западен политик, представен от вестника и поискал анонимност. " Мразя да го кажа, само че те стартират да удрят там, където боли най-вече - просто като споделят истината ", декларирал той.

Вестникът цитира и Саймън Гас - някогашен граждански представител на НАТО в Афганистан, съгласно който готовността на талибаните за договаряния се дължи и на това, че " Ислямска страна " им диша във врата, а може би е и опит да се забие чеп в връзките сред Вашингтон и държавното управление в Кабул.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР