АЕЦ Запорожие, архивна снимкаИнспекторите на ООН съобщиха в събота, че

...
АЕЦ Запорожие, архивна снимкаИнспекторите на ООН съобщиха в събота, че
Коментари Харесай

АЕЦ „Запорожие“ е откъсната от мрежата, което подхранва страховете от катастрофа

АЕЦ " Запорожие ", архивна фотография
Инспекторите на Организация на обединените нации оповестиха в събота, че нуклеарната електроцентрала на фронтовата линия на войната в Украйна още веднъж е изгубила външно зареждане, което подхранва страховете от злополука, до момента в който Москва държи затворен главния си газопровод към Германия, с цел да навреди на стопанските системи на западните другари на Киев, съобщи „ Ройтерс “.

АЕЦ „ Запорожие “, най-голямата в Европа, е прекъснала последния си останал основен външен електропровод, макар че авариен електропровод продължава да подава електрическа енергия към мрежата, оповестиха от Международната организация за атомна сила (МААЕ).

Само един от шестте реактора на централата остана в употреба, се споделя в изказване на организацията.

Централата, завладяна от съветските войски малко след нахлуването им на 24 февруари, се трансформира в централна точка на спора.

Противопоставянето във връзка с съветския експорт на газ и нефт се ускори предходната седмица, когато Москва даде обещание да резервира главния си газопровод за Германия затворен, а страните от Г-7 оповестиха планувано ограничение на цените на съветския експорт на нефт.

Енергийната битка е последица от шестмесечната инвазия на президента Владимир Путин в Украйна и акцентира дълбокия раздор сред Москва и западните страни, до момента в който Европа се приготвя за идните студени месеци.

„ Русия приготвя съдбоносен енергиен удар върху всички европейци за тази зима “, съобщи украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си послание в събота, като се базира на продължаващото затваряне на газопровода „ Северен поток 1 “.

Зеленски упрекна съветския обстрел за спирането на 25 август, когато за първи път „ Запорожие “ беше откъсната от националната мрежа, което едвам не докара до приключване на радиация. Това изключване провокира спиране на електрозахранването в цяла Украйна, макар че спешните генератори се включиха за жизненоважните процеси на изстудяване.

Москва уточни западните наказания и техническите проблеми за спирането на енергоснабдяването, до момента в който европейските страни упрекнаха Русия, че е въоръжила доставките като част от военната си инвазия.
Ядрени проблеми
Мисия на МААЕ обиколи централата в четвъртък, а някои специалисти останаха там в очакване на публикуването на отчета на нуклеарния контрол на Организация на обединените нации през идващите дни.

Останалите инспектори означиха, че единият реактор към момента създава електрическа енергия „ за изстудяване и други съществени функционалности по сигурността на площадката и за семейства, заводи и други посредством мрежата “, заяви МААЕ в събота.

В изказването на централата се споделя, че петият реактор е изключен „ вследствие на непрекъснатия обстрел от съветските окупационни сили “ и че „ потенциалът на последната аварийна линия е непълен, с цел да работят два реактора “.

Влошаването на изискванията на фона на обстрела породи опасения за радиационна злополука, която съгласно Международния червен кръст ще провокира сериозна филантропична рецесия.

Украйна и Западът упрекват Русия, че складира тежки оръжия на площадката, с цел да обезкуражи Украйна да я обстрелва. Русия, която отхвърля съществуването на такива оръжия там, се опълчва на интернационалните апели да реалокира войските си и да демилитаризира региона.

Обявявайки, че няма да реализира плануваното обновяване на доставките на газ по газопровода „ Северен поток 1 “ – една от главните линии за доставки на Русия за Европа, следеният от страната енергиен колос „ Газпром “ бвини за това техническа нередовност.

В събота „ Газпром “ съобщи, че немската компания Siemens Energy е подготвена да помогне за ремонта на разваленото съоръжение, само че няма къде да извърши работата. От Siemens обявиха, че не им е възлагано осъществяването на действия по поддръжката на газопровода, само че има свободни места.

Неограниченото закъснение на рестартирането на „ Северен поток 1 “, който минава под Балтийско море, с цел да доставя Германия и други страни, задълбочава проблемите на Европа с обезпечаването на гориво за зимата, защото цените на силата водят до внезапно повишение на разноските за живот.

Финансовите министри от Групата на седемте богати демокрации – Англия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединени американски щати – обявиха в петък, че ограничаването на цената на съветския нефт цели да понижи „ способността на Русия да финансира своята нападателна война, като в същото време ограничи въздействието на съветската война върху международните цени на силата “.

Кремъл съобщи, че ще спре продажбата на нефт на всички страни, които ползват ограничаването.

Миналата седмица Украйна стартира контраатака, ориентирана към южната част на страната, изключително към Херсонската област, окупирана от руснаците при започване на спора.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР