АЕЦ Козлодуй ЕАД и Уестингхаус Електрик Швеция АВ подписаха договор

...
АЕЦ Козлодуй ЕАД и Уестингхаус Електрик Швеция АВ подписаха договор
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй и Уестингхаус подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво

АЕЦ " Козлодуй " ЕАД и " Уестингхаус Електрик Швеция АВ " подписаха контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5-ти блок на атомната ни централа. Договорът бе подписан през днешния ден в София.

Споразумението е в осъществяване на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ стратегия на АЕЦ " Козлодуй " за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво и в сходство с решението на Народното събрание от 9 ноември 2022 година за ускорение на процеса за обезпечаване на различен снабдител. В тази връзка сходно съглашение се приготвя и с френската " Фраматом " за доставка на гориво за 6-ти блок. С това ще се реализира цялостна диверсификация и сигурност на доставките.

Договорът бe подписан от Георги Кирков, изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй ", и Азиз Даг – ръководещ шеф на " Уестингхаус Електрик Швеция ".

Изпълнителният шеф на АЕЦ " Козлодуй " сподели, че през днешния ден се поставя краят на една съвсем 10-годишна история, която е приключила добре. Благодарение на взаимните старания най-сетне е направена една действителна стъпка към диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво. По думите на Кирков по този метод се подсигурява сигурността на българската атомна централа.

Управляващият шеф на " Уестингхаус Електрик Швеция " Азиз Даг съобщи, че с днешното сключване на контракта за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5-ти блок на атомната централа в Козлодуй се слага началото на продължително партньорство. Според него задачата на това партньорство е да се обезпечи безвредна работа на АЕЦ " Козлодуй ", енергийна сигурност за България, както и сигурност в нейното опериране. Азиз Даг посочи, че компанията може да се похвали с над 40-годишен опит в потреблението на горивото на " Уестингхаус ".

Служебният министър на енергетиката Росен Христов разяснява, че това е важен ден за българската нуклеарна енергетиката, тъй като се прави огромна крачка към обезпечаването на сигурността и диверсификацията на доставките на свежо нуклеарно гориво в осъществяване на европейската тактика на Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ, както и на решението на Народно събрание от 9 ноември тази година. По думите на Христов договорът с " Уестингхаус " е извънредно добър и преференциален за страната ни. Условията, които са реализирани, са една конструкция на контракта на доставките. С " Уестингхаус " има съглашение, с което компанията поема ангажимент за сложна доставка вместо единствено за разработване на касети, посочи Христов. По този метод се подсигурява и сигурността на доставките на свежо нуклеарно гориво, тъй като напоследък има обилни компликации с доставки на всичко от Русия, в това число и на нуклеарно гориво.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР