АЕЦ Козлодуй ЕАД и Уестингхаус Електрик Швеция АВ подписаха договор

...
АЕЦ Козлодуй ЕАД и Уестингхаус Електрик Швеция АВ подписаха договор
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй и Уестингхаус подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво

АЕЦ " Козлодуй " ЕАД и " Уестингхаус Електрик Швеция АВ " подписаха контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5-ти блок на атомната ни централа. Договорът бе подписан през днешния ден в София.
Още по темата
Споразумението е в осъществяване на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ стратегия на АЕЦ " Козлодуй " за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво и в сходство с решението на Народното събрание от 9 ноември 2022 година за ускорение на процеса за обезпечаване на различен снабдител.

В тази връзка сходно съглашение се приготвя и с френската " Фраматом " за доставка на гориво за 6-ти блок. С това ще се реализира цялостна диверсификация и сигурност на доставките ..

Договорът бe подписан от Георги Кирков, изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй ", и Азиз Даг - ръководещ шеф на " Уестингхаус Електрик Швеция ".

На формалната гала участваха министърът на енергетиката Росен Христов, заместникът му Еленко Божков и посланиците на Съединени американски щати и Швеция у нас - Херо Мустафа и Катарина Рангнит.

Министерският съвет утвърди през вчерашния ден сключването на десетгодишен контракт сред АЕЦ " Козлодуй " и американската компания " Уестингхаус " (Westinghouse) за доставка на свежо нуклеарно гориво за V блок на нуклеарната централа. Контрактъте е доставка на най-малко 420 касети свежо нуклеарно гориво годишно като първата доставка ще е през април 2024 година. " Уестингхаус " ще обезпечи и всички нужни системи за надзор и поддръжка на сигурността на реактора.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР