АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и четирима търговци на електрическа енергия са

...
АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и четирима търговци на електрическа енергия са
Коментари Харесай

Спогодба решава дела за 100 млн. лева срещу АЕЦ „Козлодуй“ за стопанска непоносимост заради пандемията

АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД и четирима търговци на електрическа сила са постигнали конвенция, с която дефинитивно са уредени претенциите на фирмите против държавното сдружение, подбудени от пандемията от COVID-19 в размер на над 100 000 000 лева, научи „ Лекс “.

Как се стига до това?
Твърдението на търговците е, че с оповестяването на територията на България на 13 март 2020 година на изключително състояние с решение на Народното събрание, цените на електрическата сила на „ Българската енергийна самостоятелна борса “ ЕАД спадат фрапантно. Проверка на „ Лекс “ в обществените данни за цените на електрическата сила на уеб страницата на БНЕБ (месечните отчети са налични тук) демонстрират, че от среднопретеглена цена от 111,25 лева на пазар „ Ден напред “ за месец октомври 2019 година и 108,98 лева среднопретеглена цена на пазар „ Ден напред “ към месец януари 2020 година според месечните отчети на БНЕБ, същите спадат на среднопретеглената цена 55,85 лева през март 2020 година и 48,91 лева през април 2020 година.
В този интервал редица контрагенти на АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД – търговци на електрическа сила, насочат претенции до държавното сдружение за промени в договорите посредством понижаване на продажната цена на електрическа сила, научи „ Лекс “. Ръководството на АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД към съответния миг отхвърля да предоговори изискванията на договорите. В последна сметка, четири сдружения завеждат каузи, потвърждавайки, че се касае за стопанска нетърпимост.
Още при започване на 2021 година, „ Лекс “ разгласява научна публикация на член кор. дюн. проф. Иван Русчев по тематика, обвързвана с въздействието на COVID-19 върху осъществяването на договорите. Година по-късно „ Лекс “ разгласява и публикация на проф. Огнян Стамболиев на тематика: „ Искът по член 307 от Търговския закон – на практика процесуални проблеми.

Развитието на делата
„ Лекс “ разполага с решенията по три от делата, свързани с „ Гранд Енерджи Дистрибюшън “ ЕООД, „ Хидро Пауър Ютилитис “ ЕООД и „ Юропиан Трейд Оф Енерджи “ АД. От тях е видно, че настояванията на три от сдруженията са напълно почетени, като съдът е приел, че фактически стопанска нетърпимост е съществувала в този интервал. Прави усещане, че разноските на АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД за водене на делата възлизат на сума от съвсем 2 500 000 лева Извън това, държавното сдружение дължи адвокатски възнаграждения, които поради интереса от делата и по калкулации на „ Лекс “, би следвало да възлизат на най-малко 3 000 000 лева за една правосъдна инстанция според Наредбата за минималните размери на адвокатските хонорари.
Решенията на Окръжен съд-Враца са сходни като се изхожда от сходната фактическа конюнктура. По делата са изслушани съответните експертизи, от които излиза наяве, че стопанска нетърпимост би следвало да се одобри от 13 март 2020 година и че са налице основни промени на пазара на електрическа сила в съответния интервал. Например в решение от 3 май 2022 година, съдът е показал, че: „.. с оповестяването на изключителното състояние в Република България на 13.03.2020 година е настъпила твърдяната от ищеца стопанска нетърпимост, която той не е могъл да планува при сключването на контракта и спомагателните съглашения и при поемането на задължението да закупува всекидневно ел. сила от ответника. По същите аргументи ищецът не е могъл да планува и невъзможността си да осъществя закупената сила и отхвърли на своя контрагент да приема и заплаща такава, учреден още веднъж на стопанска нетърпимост. От откритото от вещото лице по техническата експертиза може да се направи и безапелационен извод, че в основаната изключителна конюнктура ищецът не би могъл да преодолее отрицателните последствия и да прояви еластичност, защото обективно е нямал опция да осъществя закупената ел. сила на пазарни сегменти „ Ден напред “, „ В рамките на деня “, „ Двустранни контракти “, ЦПДД, в чужбина и прочие Доказателствата по делото дават съображение за извода, че поради контрактуваните сред страните продажни цени на ел. силата и неналичието на опция за реализация на същата икономическият баланс в договорната връзка е нарушен до степен на цялостна нееквивалентност на престациите, което е направило договорната връзка разорителна за ищеца, поради заплахата от натрупването на милиони левове загуба, и това състояние е несъвместимо със справедливостта и добросъвестността. “
Справка от уеб страницата на Софийски апелативен съд демонстрира, че и трите решения са обжалвани пред апелативната инстанция, а импортираната от страна на АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД такса единствено за това обжалване възлиза на сума в размер на над 1 200 000 лева
По четвъртото дело Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ АД и АЕЦ „ Козлодуй “ подписаха конвенция в края на декември 2022 година

Развръзката
Доскорошният шеф на „ Гранд Енерджи Дистрибюшън “ ЕООД Илия Йорданов сподели пред „ Лекс “, че сдружението е предложило на АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД извънсъдебно споразумяване на връзките като след това към това предложение са се включили и останалите трима търговци. В последна сметка, съглашение е подписано, като по данни на „ Лекс “, същото е предхождано от две правни мнения на адвокатски адвокатски фирми, в това число мнение на инспектори, като е налице решение на Съвета на шефовете на АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД и съответното решение на БЕХ.
По мотив на това, от АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД потвърдиха, че смисълът на спогодбата е да се защищити държавното сдружение от вероятни компенсации в размер на над 100 000 000 лева поради изхода на делата до сегашния миг, както и че освен това състояние, сдружението ще си възвърне най-малко част от заплатените страни такси по делата, както и ще спести бъдещи разноски за воденето им.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР