АЕЦ Белене не би била финансово устойчива. За да е

...
АЕЦ Белене не би била финансово устойчива. За да е
Коментари Харесай

АЕЦ „Белене“ - финансово неустойчив при три сценария за сектора

АЕЦ " Белене " не би била финансово устойчива. За да е финансово рентабилна, цената на електрическата енергия би трябвало да е 80 евро на МВтч.Това сочи разбор на Центъра за проучване на демокрацията.

Центърът е създал по модел на Европейската комисия три сюжета за бъдещото развиване на бранш енергетика до 2050 година Така първият сюжет - " Без цел " - отразява осъществяването на съществуващите енергийни политики, в това число осъществяването на задачите на Европейски Съюз за възобновима сила до 2020 година, и построяването на всички електроцентрали, включени в формалните документи за обмисляне, съчетано с повишаваща се цена на въглеродните излъчвания, само че без задачите на намаляването им към 2050 година

Сценарий " Декарбонизация " - отразява дълготрайната тактика за понижаване на излъчванията на въглероден двуокис с 96,7% в сходство с задачите на Европейски Съюз за понижаване на въглеродните излъчвания на електроенергийния бранш като цяло до 2050 година, дължащо се на възходящата цена на квотите за излъчвания и мощната държавна поддръжка за ВЕИ.

Сценарият " Забавена декарбонизация " включва в началото осъществяване на актуалните национални капиталови проекти, последвани от смяна посоката на политиката след 2030 година Това води до осъществяване на съвсем същата цел за понижаване на излъчванията през 2050 година като при сюжета декарбонизация.

Резултатите от моделирането за България демонстрират, че при сюжетите с амбициозна цел за декарбонизация и съответните схеми за подкрепяне на ВЕИ страната ще има енергиен микс от 53%-54% ВЕИ до 2050 година, най-вече основани на слънчева и вятърна сила, както и Водноелектрическа централа.

Сценарият " Декарбонизация " допуска още по-големи вложения от към 16,5 милиарда евро, само че единствено към 4 милиарда евро държавна помощ за интервал от три десетилетия, заради по-бързото затваряне на въглищните централи.

Увеличаващите се цени на въглеродните излъчвания, въглищата и природния газ ще докара до нарастване на цените на едро на електрическата енергия в България от приблизително 34 евро на МВтч през 2016 година до над 74 евро на МВтч.

При тази проектирана усреднена цена на електрическата енергия през 2050 година въвеждането в употреба на нови нуклеарни мощности би било безпричинно, защото единичната цена на електрическата енергия, която би разрешила планът " Белене " да покрива разноските си, е най-малко 80 евро/МВтч. Поради бързо покачващите се цени на въглеродните излъчвания, въглищните и лигнитните мощности ще бъдат изведени от пазара при всички сюжети.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР