Адвокати, лекари, офицери, включително генерали, кметове, търговци, учители, финансисти или

...
Адвокати, лекари, офицери, включително генерали, кметове, търговци, учители, финансисти или
Коментари Харесай

Черната скала - смърт след 1945 г., днес престъпно мълчание

Адвокати, лекари, офицери, в това число генерали, кметове, търговци, учители, финансисти или просто будни жители от Самоковско и селата Бели Искър и Белчин. Това са хората от региона, които са хвърляни от " Черната канара ", от близо 1400 м., против скалите от комунистическата власт след 1945 година.

" Черната канара " се намира на десетина километра от центъра на Боровец, в полите на Рила планина, споделя кореспондент на БГНЕС.

80 години по-късно към момента не е ясно какъв брой тъкмо са хвърлените в пропастта – дълбока стотици метри надолу. Знаем имената единствено на стотина. За останалите няма никаква диря. Десетилетия след убийството им инцидентни хора намират човешки кости сред скалите, само че пазят в загадка ужасяващата панорама, с цел да не ги сполети и тях същата орис.

Преди да бъдат хвърлени от височините на " Черната канара " всички са подложени на безчовечен мъчения. Много от тях са докарвани в безсъзнание. Част от истината за тази българска покруса от близкото минало изискуем на журналиста Георги Манов, който в продължение на дълги години проверява убийствата и разгласява книгата " Черната канара ", където се намират и имената на част от екзекуторите на елита от родния му край. От книгата разбираме по какъв начин на околните на избитите е било неразрешено да приберат останките на техните родственици и да не описват на никого за тяхната орис.

Зловещата тишина край " Черната канара " и през днешния ден ни напомня за жестоката орис на стотиците българи от Самоковско.

Днес, близо осем десетилетия по-късно кръвопролитие, до " Черната канара " се стига много мъчно. Ако инцидентният екскурзиант или просто живеещ в близост не е прочел авансово за жестоката орис на нашите предшественици, той ще доближи до лобното място на стотиците будни жители от Самоковско с помощта на табели за - " Еко пътеки " и " Природната забележителност " Черната канара ". Да се прикрива истината за ориста на тези мъченици е - Кощунство? Безхаберие? Безразличие? или просто Позор.

На върха има огромен железен кръст, на който е счупена табелата с информацията за неговото слагане на това място. На метри от него има плоча в памет на избитите над 30 000 души в България след 1945 година от комунистическия режим.

Но, това е също толкоз огромно закононарушение, колкото и тяхното изтребване. Да прикриваш истината на актуалните българи за случилото се след 1945 година край " Черната канара " значи да държиш в илюзия цели генерации за предишното и да легитимираш рискови " модерни " политици и техните желания към властта. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР