Адвокатът на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който почина в

...
Адвокатът на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който почина в
Коментари Харесай

Нови репресии: Адвокатът на Навални е задържан за кратко в Москва

Адвокатът на съветския опозиционен водач Алексей Навални, който умря в пандиза по-рано този месец е бил арестуван за малко в Москва.

Руските медии оповестиха, че Василий Дубков е арестуван за " нарушение на публичния ред ".

Руските управляващи не потвърдиха, че той е бил задържан, нито повода за това. Но Дубков съобщи пред осведомителната организация Verstka, че е бил освободен по-късно на 27 февруари.

Дубков придружаваше майката на Навални до арктическата затворническа колония, където той умря на 16 февруари.

През октомври 2023 година други юристи на Навални - Вадим Кобзев, Игор Сергунин и Алексей Липстер - са задържани по обвиняване в " екстремизъм ".

През януари Олга Михайлова, различен юрист на опозиционния водач, съобщи, че е упрекната в същото закононарушение и реши да остане в заточение.

През 2021 година съветските управляващи не разрешиха Фондацията за битка с корупцията - организацията, ръководена от Навални, за " екстремизъм ".

Тялото на опозиционния водач беше арестувано от затворническите управляващи повече от седмица след гибелта му. Майка му, Людмила Навалная, пътува до отдалечения затвор " Полярен вълк ", където той умря, с цел да прибере тялото му, съпроводена от Дубков.

Тялото е предадено на майка му осем дни след гибелта му. Г-жа Навалная съобщи, че е била заплашвана от управляващите, които желали синът ѝ да бъде заровен " скрито ".

Съюзниците на Навални обявиха, че търсят място за обществен мемориал в памет на някогашния опозиционен водач. Въпреки това прессекретарят на Навални, Кира Ярмиш съобщи във вторник, че множеството погребални места, с които са се свързали, са отказали да разрешат провеждането на гала на тяхна територия./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР