Адвокат Росен Димитров, който е от Пловдивската адвокатска колегия, изпрати

...
Адвокат Росен Димитров, който е от Пловдивската адвокатска колегия, изпрати
Коментари Харесай

Адвокат иска ВСС да се саморазпусне заради процедурата за махане на Гешев

Адвокат Росен Димитров, който е от Пловдивската адвокатска гилдия, изпрати сигнал до Висшия правосъден съвет (ВСС) против кадровия орган.  Причината е метода, по който се организира процедурата за премахване на основния прокурор Иван Гешев. Адвокат Димитров я дефинира като " арбитражен съд при липса на процесуални правила " и показва девет аргументи, заради които вносителите на предлагането би трябвало да се отведат от нея, а съветът да се саморазпусне. 
Той прецизира, че със сигнала визира " кардинални въпроси, в резултат извършеното обществено съвещание ", което той дефинира и като " линч ", без значение от личността на ''подсъдимия''. " Тези въпроси са по отношение на върховенството на закона, гарантирането на правото на отбрана, свободата на изложение на мнение, правото на обективен правосъден развой, правото на ценене на персоналния и фамилния живот, възбраната за корист с права ", написа още юрист Димитров.
Според него поради неналичието на правила, определял процеса против основния прокурор като ''трибунал ad hoc''. Редът се определял не от закона, а от свободната воля на болшинството във Висш съдебен съвет. Това означавало, че разпоредбите, по които се разглеждало " най-значимото все още ''дело'' в страната, се дефинират ''в движение'', без предварителна процедура, а съгласно " волята на болшинството, играещо роля на по-силния. " Затова адв. Димитров назовава процеса като самобитен ''инквизиционен процес'.
Друго негово несъгласие е против " недоказаност в предлагането за преустановяване на пълномощия и отвод от даване на претекстове за отдръпването му ". (Вероятно става дума за първото предложение, което беше импортирано от шестима от кадровиците и след това оттеглено. То беше обвързвано с изреалския специалист, посетил мястото на атентата против Гешев - б.р.) 
Според него настояването било безпричинно, което показвало " преднамереност, персонално отношение, преднамереност ", които пък били " несъвместими с морала и етиката на магистратите ", каквито са вносителите. Това било и " второ съображение за преустановяване на процедурата, за отказ на всеки един от вносителите на сигнала и за саморазпускането на този състав на Висш съдебен съвет като групов орган, позволил до разглеждане всъщност на настояването ", написа юристът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР