Адвокат Осман Бизанти - защитникът на българските медици в Либия

...
Адвокат Осман Бизанти - защитникът на българските медици в Либия
Коментари Харесай

Почина Осман Бизанти, защитникът на медиците ни в Либия

Адвокат Осман Бизанти - бранителят на българските медици в Либия по време на така наречен СПИН дело, е умрял предходната седмица. За кончината на юриста заяви синът му Хусам, който в последния стадий от правосъдната борба в Либия също участваше в екипа на отбраната, написа " 24 часа ".

Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и Ашраф ал-Хаджудж бяха задържани през 1999 година и след това бяха наказани на гибел от няколко правосъдни инстанции в Либия. Д-р Здравко Георгиев е наказан на 4 години затвор, санкция и отнемане от цивилен права по обвиняване за непозволено опериране с непозната валута. През 2007 година благодарение на западни страни е реализирано съглашение за изгонването им в България.

Бизанти пое отбраната през цялото време и до края на сагата през 2007 година бе индивидът, на който и медиците, и българската страна най-вече разчитаха в правно отношение.

Вярвам абсолютно в невинността на тези хора, другояче нямаше да поема случая и не бих могъл да изградя добра защитна тактика, споделяше нееднократно пред публицисти и външни наблюдаващи Осман Бизанти.

През седемте години, в които процесът мина през всевъзможни инстанции и обрати, Бизанти се сблъскваше с големи компликации и офанзиви, които идваха от кое място ли не.

От своите сънародници той постоянно получаваше язвителни забележки и обвинявания, че пази нарушители и детеубийци. На няколко пъти против него имаше закани за разпра както по телефона, по този начин и напълно намерено на обществени места. Преди едно от делата през декември 2006 година Бизанти бе атакуван от развилнели се родственици и близки на децата от Бенгази. Тогава се наложи полицията да отдели целия периметър към правосъдната зала, а съвещанието на съда стартира със забавяне.

Осман Бизанти имаше проблеми и с проверяващите, които бяха изтезавали българските медицински сестри през 1999 година С пледоарията си в отбрана на българките и с детайлите за мъченията, които изнесе в правосъдната зала, той същински вбеси офицерите от либийските следствени органи. Тъй като се явяваше като бранител на нашите и по делото, което се водеше против офицерите в различен либийски съд, Бизанти съумя да си навлече и гнева на някои среди в либийските служби за сигурност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР