Администрацията на Тръмп подготвя въвеждането на нови мита връху китайски

...
Администрацията на Тръмп подготвя въвеждането на нови мита връху китайски
Коментари Харесай

Митата на САЩ върху стоманата ще бъдат в центъра на вниманието на срещата на върха на Г-20

Администрацията на Тръмп приготвя въвеждането на нови мита връху китайски артикули от софтуерния и телекомуникационен бранш.

Още по тематиката
Как Китай оспорва позициите на Съединени американски щати в Азия

Бъдещето на континента зависи от разпределението на въздействието в играта сред Пекин и Вашингтон
15 мар 2018
Доларът се бори с резултатите от отстраняването на държавния секретар Рекс Тилерсън
14 мар 2018
Как наложените от Съединени американски щати мита върху стоманата могат да се отразят на финансовите пазари

Притесненията са за поевтиняване на $ и изострени търговски връзки с редица страни
13 мар 2018
Съединени американски щати вкараха с леки отстъпки митата при вноса на стомана и алуминий

Канада и Мексико ще бъдат краткотрайно освободени от тях, други страни също могат да желаят отстъпки
10 мар 2018
Как се обмитяваше стоманата

Заплахите на американския президент Тръмп да вкара мита върху стоманата и алуминия бяха признати като оповестяване на комерсиална война. От нея ще изгубят всички
8 мар 2018
Американските мита върху стоманата няма да важат за всички страни

Мексико, Канада и други страни може да бъдат освободени от тях
8 мар 2018
Търговска война или война на думи

Намерението на американския президент Доналд Тръмп да вкара мито при вноса на стомана и алуминий докара до напрежение сред Съединени американски щати и останалия свят
7 мар 2018 Финансовите министри на страните от Г-20, които се срещат тази седмица в Буенос Айрес, възнамеряваха да се съсредоточат върху тематики като работната мощ в ерата на автоматизацията и по какъв начин да усилят вложенията в инфраструктурата. Вместо това вниманието им ще бъде ориентирано към оповестените от Съединени американски щати мита върху стоманата и алуминия, написа Wall Street Journal. Според чернова на изказването на държавните представители те ще предупредят, че широкообхватната и мощна икономическа агресия от началото на века ще бъде застрашена, в случай че държавните управления извърнат политиките си във вътрешността. Bloomberg отбелязва, че в текста Г-20 резервира обещанието си да се въздържа от несправедливи търговски практики.

Една тематика на фокус
В черновата не се загатва за общата борба против протекционизма – друга процедура, обвързвана с ръководството на американския президент Доналд Тръмп. Решението на Тръмп, което влиза в действие в петък, ще е съществена тематика по време на двудневната среща на финансовите министри, на фона на продължаващо лобиране за изключения от цените и закани за ответни ограничения против тях.
По данни на Bloomberg Economics една възможна комерсиална война може да изтрие до 470 милиарда $ от международния БВП до 2020 година
Сред другите опасности за международния напредък финансистите считат да посочат геополитическото напрежение в международен мащаб и ненадейно бързия завършек на наличните заеми.
В черновата на министрите от Г-20 също по този начин се показва, че страните се ангажират с това да заобикалят конкурентно намаляване на цените, наблягайки на значимостта на интернационалната търговия като мотор на растежа.

Предупреждение от Германия

Германия, която ще пострада най-вече от страните от Европейски Съюз от въвеждането на митата, прави последни опити да накара Съединени американски щати да промени решението си. Министърът на стопанската система Петер Алтмайер предизвести Вашингтон да не се пробват да забие чеп сред Германия и останалата част от Европа с вносни мита и сподели, че възможна световна комерсиална война би навредила както на производителите, по този начин и на потребителите.
Алтмайер е на аудиенция в Съединени американски щати и съобщи, че се е подготвил за своите срещи с американски представители в тясна съгласуваност с европейския комисар за търговията Сесилия Малмстрьом. " Ние сме митнически съюз и действаме взаимно. Не може да бъде в полза на държавното управление на Съединени американски щати да разделя Европа, а то и не би съумяло ", сподели той.
Преди седмица американският президент Доналд Тръмп подписа документите, с които вкарва 25% мито върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий. Мерките няма да важат само за Мексико и Канада, макар че от Брюксел се надяваха и Европейският съюз да бъде изключен. Освен това Тръмп предизвести, че може да усили и митните такси върху вноса на немски коли на BMW, Daimler и други, написа Deutsche Welle.

Какво следва

Експортът на стомана и алуминий на Европейския съюз в Съединени американски щати през 2017 година е на стойност 14 милиарда евро, което е 14% от общия импорт на сходни артикули в страната, означават от Европейската комисия. Обявеният проект на администрацията на Тръмп ще има огромно влияние и върху стоманената промишленост в Германия, защото страната е най-големият експортьор в Европа.

Кристиан Линднер, ръководител на немската демократична Свободна демократическа партия (FDP), разяснява, че в случай че Европейски Съюз и Съединени американски щати бяха подписали Трансатлантическото партньорство за търговия и вложения (TTIP), Доналд Тръмп нямаше да е в позиция да усилва митническите цени. Линднер добави, че сега се разисква въвеждането на реципрочни мита като последна мярка. " Въпреки това няма по какъв начин да променим желанията на Тръмп ", счита той.

От Европейски Съюз оповестиха преди дни, че договарят и с страни отвън съюза, с които да наложат ответни мита на Съединени американски щати. Според информация на онлайн портала Euractiv представители на Европейската комисия договарят с Южна Корея, Япония, Австралия, Турция и Бразилия. Европейските управляващи приготвят нарастването на митата върху американски артикули като дънките Levi’s, мотоциклетите Harley Davidson, сокове и бърбън, настояват осведомени с договарянията.

Линднер удостовери, че има договаряния за подписване на търговски съглашения с други страни, като вниманието им е ориентирано към страни от Азиатския-Тихоокеански район. " Където Съединени американски щати се отдръпват, Европейски Съюз ще участва ", разяснява той. И е безапелационен, че Германия би трябвало да покаже, че търси и други други възможности с изключение на Съединени американски щати, защото страната е измежду най-големите експортьори на артикули в света.

Ангела Меркел, която беше определена за четвърти следващ мандат за канцлер на Германия, съобщи, че Берлин постоянно се е стремял да поддържа почтени търговски връзки въз основата на разпоредбите на Световната комерсиална организация.

Широко влияние

Според Габриел Фелбърмайер, анализатор по външната търговия в Института за стопански проучвания (IFO), Тръмп не има вяра, че всяка страна може да печели при търговски връзки и заради това поема риск, с който да извлече преимущества за Съединени американски щати. Фелбърмайер твърди, че увеличените митни цени ще имат влияние и върху американските производители на коли, защото огромна част от тях употребяват елементи от Европа. " Това би нарушило конкурентната среда в страната ", отбелязва той.

По неофициална информация все още Брюксел договаря с формалния представител по търговията в Съединени американски щати Робърт Лайтизър, който е сложил 5 съответни условия за премахването на Европейски Съюз от документите за митни такси. Все още няма информация какви са критериите. През последните години Вашингтон оказва напън към Европейския съюз за помощ в борбата с пренасищането на световния пазар от Китай. Пекин основава рекорден дъмпинг на цените и заобикаля затягащия се надзор, като внася артикули посредством трета страна. Прекият китайски износ на стомана в Съединени американски щати през 2017 година е 468 хиляди тона, което е спад от 80% по отношение на 2014 година

Поради това Тръмп приготвя въвеждането нови мита върху над 100 продукта от телекомуникационния и софтуерния бранш в Китай. Преди дни Питър Наваро, консултант по комерсиалната политика в Съединени американски щати, разгласи, че следва разискването на евентуални ограничения против " кражбата на американска интелектуална благосъстоятелност " от Пекин. Официално предизвестие
Търговската камара в Съединени американски щати предизвести публично администрацията на Тръмп, че сходни дейности биха изострили комерсиалните връзки сред Вашингтон и Пекин. Това би оказало отрицателно въздействие върху избора на потребителите и растежа на стопанската система в страната, се показва в позицията на американската организация.

Председателят на Търговската камара в Съединени американски щати Томас Донъхю разяснява, че администрацията на Тръмп вярно се концентрира върху отрицателните въздействия от индустриалната политика на Китай и нечестните търговски практики, само че налагането на високи мита не е правилният метод. " Ако цените доближат общо 60 милиарда $ на годишна база, както се спекулира, последствията ще бъдат ужасяващи ", съобщи Донъхю.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР