Администрацията на Тръмп мрази ядрената сделка с Иран и все

...
Администрацията на Тръмп мрази ядрената сделка с Иран и все
Коментари Харесай

Тръмп приближава САЩ към война с Иран

Администрацията на Тръмп ненавижда нуклеарната договорка с Иран и от ден на ден наподобява, че по един или различен метод стоплянето на връзките по времето на Обама е свършило. Може да последва спор.

В четвъртък публицистичен коментар на „ Ню Йорк Таймс “ посочи, че война с Иран е последното от което Съединени американски щати има потребност. Вестникът разкритикува Доналд Тръмп за „ провокации, директни закани и дейности “ против Ислямската република.

Халифатът в Ирак падна, само че какво от това

Напрежението в Залива не би трябвало да се подценява

Путин желал от Клинтън Русия да е част от НАТО

Причината са последните промени, които американският президент направи в нуклеарната договорка с Иран от 2015 (със съглашението Ислямската република се съгласи да редуцира нуклеарния си боеприпас в подмяна на отпадане на икономическите наказания против страната). Те въпреки всичко оставиха Съвместния обстоен проект за деяние, каквото е формалното й име, в действие.

По-близко ли е краят на съглашението и какво ще значи това за двете страни?

„ Ясно е, че Тръмп мисли за това “, съобщи Емили Хоуторн, анализатор на Близкия Изток в разследващата компания „ Стратфор “.

„ Това не значи, че ще забележим края на взаимния проект “, обаче добавя тя. По-важното е, че възможен завършек на нуклеарното съглашение не значи безусловно война.

Ако обаче сте последовател на настоящето статукво (САЩ да не е във война с Иран) ето няколко аргументи за по-малко или повече терзание.

Тръмп би трябвало да хвали Иран на всеки 90 дни, а ненавижда да го прави

Миналата седмица президентът Тръмп направи нещо, което би трябвало да прави на всеки 3 месеца – сподели на Конгреса, че Иран не нарушава клаузите на съглашението. Това не е част от работата, както американския президент я схваща – да се преструва че кара камиони или да подписва документи, до момента в който го снимат.

От администрацията на Тръмп обявиха, че Иран „ несъмнено не зачита духа “ на съглашението. Международните инспектори обаче са безапелационни, че Ислямската република се държи доста деликатно.

Американският президент просто не обича Иран. По време на акцията си през 2016 той съобщи, че ще предоговори нуклеарното съглашение, а след това събра екип от анализатори с войнствени позиции по отношение на Техеран.

Сред тях е министърът на защитата Джеймс Матис – „ Лудото куче “, който счита, че Иран е другар на „ Ислямска страна “.

Така предходната седмица Тръмп комбинира признанието (че Иран извършва споразумението) с стопански наказания против десетки компании и лица, свързани с Иран.

JUST IN: Pres. Trump threatens "new and serious consequences " if Iran does not release all American citizens "unjustly detained by Iran. " pic.twitter.com/UcBwbuMJUl
— NBC Nightly News (@NBCNightlyNews) July 21, 2017
Иран продължава да предизвика Съединени американски щати

Политическите водачи на Иран не са по никакъв начин въодушевени от новите наказания. Външният министър Джавад Зариф съобщи предходната седмица, че финансовите ограничавания може би са директно нарушаване на нуклеарното съглашение.

Причината е, че Съединени американски щати би трябвало да възстановява комерсиалните връзки, а глобите против Иран поради въпроси отвън спогодбата вредят на Техеран. Новите американски ограничавания са обосновани със скорошно потребление на балистични ракети против цели в Сирия и поддръжка за терористични групи като Хизбула. Иран има и неприятния табиет да затваря чужденци, в това число американци.

Дали Ислямската република ще се успокои в името на мира? „ Няма причина да имаме вяра, че Иран ще спре да изстрелва балистични ракети или да задържа чужденци “, счита Хоуторн.

Преизбраният президент Хасан Рухани не е враждебен националист като предшественика му Махмуд Ахмадинеджад. Рухани е сдържан политик, защитаващ свободната търговия, сходно на Еманюел Макрон, или най-малко се доближава до това, доколкото е допустимо в Техеран. Той обаче е във все по-сериозен спор с Аятолах Али Хаменей, висшият водач на страната.

Тръмп: Мислех си, че ще имам по-малко работа

Пет дейности на Тръмп, които може би не забелязахте

Рязката смяна в доктрината Тръмп

Рухани нямаше какво да направи, когато предходната седмица командирът на Революционната стража Мохамед Али Джафари съобщи, че „ в случай че Съединени американски щати желаят наказания против отбранителните сили, то би трябвало да реалокират военните си бази на най-малко 1000 километра от Иран и да бъдат подготвени да платят висока цена за всяка неточност в изчисленията “.

Излишно е да споделяме, че „ няма метод “ Съединени американски щати да реалокират базите си, по думите на Хауторн.

Иран към момента желае нуклеарни оръжия

Въпреки настоящия фокус на Рухани върху интернационалните търговски покупко-продажби, при отпадане на съглашението от 2015 има голяма опция Иран да продължи нуклеарната си стратегия.

Според първия посланик Зариф Ислямската република е „ изцяло подготвена “ да продължи с разработките, в случай че Съединени американски щати скъсат контракта.

Да, Иран съобщи по-голямата част от годния за оръжейна приложимост уран на Русия през 2015г., само че съгласно някои разбори към момента има опция да създаде задоволително за бомба.

Веднъж въоръжени, военните ястреби на Иран могат да доведат нещата и до действителни маневри, стига да желаят. Видяхме по какъв начин те употребяват балистични ракети против враговете си в Сирия – нещо, което не се е случвало от войната сред Иран и Ирак преди три десетилетия.

Trump Assigns White House Team to Target Iran Nuclear Deal, Sidelining State Department https://t.co/fPBO7UHIqR
— Muckmaker (@RealMuckmaker) July 25, 2017
Ако имат нуклеарно оръжие, в Техеран могат да се почувстват задължени да въоръжат и съдружниците си и като цяло да провокират безпорядък, когато ползите им срещат отпор, счита експертът по сигурност в Университета в Джорджтаун Колин Кал.

Това би означавало проблеми тук-там, където Съединени американски щати и Иран са в директен спор – Сирия, Йемен, Израел/Палестина и Ирак.

В същото време, Иран извършва договорката, както я схваща. „ Условията на съглашението не се отнасят до потреблението на балистични ракети, зачитането на човешките права и всички други такива въпроси “, акцентира Хауторн.

Иран не са „ послушни “ като Лиса Симпсън, а като брат й Барт (герои от анимационния сериал "Семейство Симпсън " - б.р.) – не се държат доста добре, само че гледат да не ги заловен.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР