Администрацията на Тръмп използва годишния доклад за правата на човека,

...
Администрацията на Тръмп използва годишния доклад за правата на човека,
Коментари Харесай

Годишният доклад за правата на човека на САЩ - Хашоги и Иванчева са акценти

Администрацията на Тръмп употребява годишния отчет за правата на индивида, с цел да насочи въпроси към Саудитска Арабия за осъщественото през октомври ликвидиране на журналиста Джамал Хашоги, съобщи БГНЕС.
Годишният световен отчет за правата на индивида на Държавния департамент споделя, че работещият за в. The Washington Post е бил погубен от сътрудници на кралството, непосредствен американски сътрудник, до момента в който той е бил в саудитското консулство в Истанбул. Това не докара до умозаключение кой е виновен, макар убеждението на разследващите служби и законодателите, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е наредил убийството.
В отчета се отбелязва, че прокуратурата на Саудитска Арабия е повдигнала обвинявания против 11 обвинени и прецизира, че 10 души са били разследвани, само че не е предоставила повече информация. " Към края на годината прокуратурата не е показала обвинените, нито функциите, за които се твърди че са играли в убийството, нито са дали в детайли пояснение за посоката и напредъка на следствието ", се споделя в отчета.
Добавя се и, че убийството е един от няколкото случая, при които " държавното управление или неговите чиновници са взели участие в случайни или противозаконни убийства " и са съдействали за " среда на безотговорност " в страната.
Държавният департамент също по този начин обръща внимание на редица други нарушавания на правата на индивида в Саудитска Арабия, в това число арестуването на най-малко 20 видни деятели за правата на дамите, изтезания за ненасилствени закононарушения, съпроводени с принуждение изгубвания и изтезания на пандизчии.
И още
България също намира място в отчета - в откъслек от 33 страници, като фокусът е върху случая " Иванчева ". През него се отбелязва, че България не е решила проблемите с физическото малтретиране на арестанти и пандизчии от длъжностни лица. Отделно е обиден и въпросът с изискванията в пандизите и арестите - нещо, което въобще не тормози ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Припомняме, че и до този миг още няма среща по втория въпрос, като правосъдният министър Цецка Цачева беше дала обещание такава.
В Бирма, се акцентира в отчета, се появяват доказателства в поддръжка на изказванията, че военните са провели акция на етническо пречистване против мюсюлманите рохинджа през 2017 година и упрекнаха държавното управление в предотвратяването на филантропичната помощ за тези, които са разселени.
За Иран в отчета се споделя, че " данните за положението на човешките права заради дейностите на държавното управление демонстрират извънредно неприятни резултати и състояние се утежнява в няколко основни области ". Те включват изтезания за закононарушения без обективни правосъдни процеси и съпроводени с принуждение изгубвания на хора.
Русия е посочена за злоупотреби в Украйна, както и за властнически дейности против опозиционни фигури.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР