Администрацията на , което е ключов обрат в усилията на

...
Администрацията на , което е ключов обрат в усилията на
Коментари Харесай

Heavy Metal: Какво представляват танковете M1 Abrams и защо са важни за Украйна?

Администрацията на, което е основен поврат в напъните на Запада да въоръжи Киев, който се приготвя за нова съветска атака.

31 танка M1A1 Abrams, които се равняват на един украински танков батальон, ще добавят над 27-те милиарда $, които Съединени американски щати отделиха за битката на Киев, откогато Русия нахлу преди близо година.

След решението на Германия да изпрати свои танкове в Украйна, я. Целта е бързо да се основат два батальона от танкове " Леопард 2 " в разкъсваната от война страна.

През януари държавното управление на Англия разгласи, че ще изпрати рота и 14 от своите бойни танкове " Чалънджър 2 “

Танкове " Леопард 2 ще бъдат изпратени от Полша, Норвегия, Финландия и Испания, а на по-късен стадий, евентуални и Швеция.

Правителството на Франция обмисля да изпрати танкове " Льоклерк

След като през вчерашния ден разгледахме за какво създадените в Германия, дано през днешния ден забележим с какво се разграничават американските M1A1 Abrams:

 

Танкът M1 Abrams, артикул на компанията General Dynamics Land Systems, преди Chrysler Defense, е създаден през 70-те години на предишния век като сурогат на по-старите танкове M60 на американската войска. За пръв път влиза в приложимост през 1980 година, само че не влиза в пердах до войната в Залива при започване на 90-те години.

По време на войната в бойните елементи са ситуирани малко над 2000 танка Abrams и единствено 23 са развалени или унищожени. От деветте унищожени, нито един не е изгубен вследствие на противников дейности.

В отчети на американски държавни служби за работата на танковете Abrams и бойните машини на пехотата Bradley в този спор се споделя, че екипажите на Abrams оповестяват, че са получили директни фронтални удари от Т-72 от руската ера и са претърпели единствено незначителни повреди.
 Abrams M1a1 (1)
С екипаж от четирима - стрелец, зареждач, водач и пълководец, Abrams може да обезпечи подвижност, огнева мощност и, може би най-важното, шоков резултат, нужни за експлоатиране на слабите места във вражеските линии и за реализиране на нападателен пробив.Когато се сблъсква с съперника, Abrams е предпазен от композитна ризница Chobham. Защитата ѝ може да бъде усъвършенствана с блокове от експлозивно-реактивна ризница.

Основното му въоръжение е 120 -милиметрови снаряди, както и с картечница диаметър 50. Максималната му скорост е към 72 км/ч на път.

Високопоставените чиновници на администрацията на Съединени американски щати отхвърлиха да разкрият повече детайлности за спецификациите на танковете Abrams, които Съединени американски щати ще закупят и изпратят на Украйна, като да вземем за пример дали ще употребяват снаряди с обеднен уран или ще бъдат предпазени с ризница с обеднен уран. Снарядите с обеднен уран могат да пробиват тежка ризница, а бронята с обеднен уран обезпечава оптималната отбрана на танковете.

Внезапният завой на Съединени американски щати последва седмици на съмнение дали да бъдат изпратени танковете. Администрацията обмисляше дали те няма да дават на Украйна преимущество, защото поддръжката им изисква обилни старания. " Истинското предизвикателство при даването на танкове М1А1 на украинците не е горивото, а поддръжката " , съобщи пред CNBC Джефри Едмъндс , съветски боен специалист в изследователската група с нестопанска цел за национална сигурност CNA.

" Всяка система на танка, от турбинния мотор до комплицирания прицел, употребен от стрелеца, е сложна и изисква голям брой комплицирани елементи, с цел да действа вярно " , добави Едмъндс, който има военна кариера, продължаваща повече от две десетилетия.

Едмъндс, който е прекарал седем години на работа на танковете M1A1 Abrams, съобщи, че платформата има характерни елементи, които " не са взаимнозаменяеми с други танкове и поддръжката им е умеене единствено по себе си ".
 Abrams M1a1 Usarmy Танкове M1A2 Abrams от рота " А ", 2-116-ти кавалерийски бригаден военен екип (CBCT), Национална армия на щата Айдахо, вземат участие в полеви учения в Центъра за бойна подготовка Orchard (OCTC). Снимка: Томас Алварес/Националната армия на Айдахо
Представители на Съединени американски щати споделяха сходни опасения в продължение на седмици от трибуните на Държавния департамент и Министерството на защитата и Белия дом, както и по време на неотдавнашното пътешестване на министъра на защитата Лойд Остин в Германия. " М1 е доста способна платформа на бойното поле и също по този начин е доста комплицирана. Както всичко, което предоставяме на Украйна, желаеме да подсигуряваме, че те имат опция да я поддържат " , съобщи пред кореспонденти във вторник прессекретарят на Пентагона бригаден военачалник от Военновъздушни сили на Съединени американски щати Пат Райдър .

Вярно е, че " Abraмs ", както и другите бронирани машини, се нуждае от забележителна поддръжка в полеви условия. Въпреки това тя е доставена на доста партньорски армии на Съединени американски щати, в това число тези на Австралия, Египет, Ирак, Кувейт, Мароко и Саудитска Арабия , и е употребена от няколко от тях в действителни бойни дейности. Досегашният опит демонстрира, че Украйна е способна да поддържа комплицирани оръжия с генезис от НАТО при интензивни условия. И както неотдавна означи австралийският генерал-майор в оставка Мик Райън : " Ако австралийската войска с нейния доста лек интегрален логистичен отпечатък (и неналичието на стратегическа поддръжка на танковете през първото десетилетие на служба) може да ръководи флота от танкове М1... то украинците несъмнено могат! " Освен това и Abrams, и Leopard 2 употребяват оръдие на Rheinmetall с общи муниции, което опростява веригата за доставки и оказва помощ да се запазят опциите на Киев да реши кой танк му харесва повече, откакто димът се разсее.Със сигурност газовата турбина Honeywell AGT1500 на е " жадна ". Логистиците на американската войска са пресметнали, че разходът на гориво при преходи - най-представителният режим за водене на бойни дейности в украинската тиня - е почти 57 галона на час .

За разлика от тях Leopard 2 може да изразходва към 40 галона гориво на час , в случай че приемем, че всеки от резервоарите се движи в пресечена околност със скорост 30 км/ч. Светлата страна е, че Abrams елементарно работи с дизелово гориво, което към този момент се употребява от други украински механизирани сили.

 

Какви са суровите цифри? Според оценки на Международния институт за стратегически проучвания (IISS) американската войска разполага с към 3500 танка М1А1/А2 в запас . Освен това Корпусът на морската пехота на Съединени американски щати се освободи от своя флот от 450 единици " Abrams " като част от дълготрайната си стратегическа преориентация към тихоокеански спорове. Повече от 300 от тези танкове към този момент са трансферирани на армията, а останалите, които се съхраняват в чужбина и на морски съдове за авансово разполагане, се възнамерява да бъдат трансферирани през тази година. Употребяваните американски Abrams към този момент се търсят в района, като през декември 2022 година Държавният департамент утвърди продажбата на 116 M1A1 на Полша, дружно с 12 бойни ремонтни машини M88A2 , осем M1110 и други разнообразни детайли - договорка, която илюстрира приблизителните очертания на това по какъв начин може да наподобява първичният пакет Abrams за Украйна.
 M1a1 Usarmy Основен военен танк M1A2 Abrams от Националната армия на Минесота минава през пробойна в затруднение от бодлива тел по време на 116-ото обучение eXportable Combat Training в Центъра за бойна подготовка Orchard, Айдахо. Снимка: Армията на Съединени американски щати
Тъй като танковете се трансферират от хранилища или дейни формирования, с течение на времето в завода за танкове на армията в Лима, Охайо, могат да бъдат възобновени още танкове, защото загубите нарастват или нови украински формирования минават към M1A1/A2. По данни на IISS армията на Съединени американски щати разполага и с към 1000 бронирани ремонтно-възстановителни машини M88A1, които обезпечават подготвен запас от механична поддръжка за съпровождане на Abrams в бойните дейности.Доставката на танковете в Украйна ще отнеме " известно време ", съобщи в сряда почитан чиновник от администрацията на Байдън пред CNBC. " Говорим за месеци, а не за седмици ", сподели служителят, който приказва при изискване на анонимност, според разпоредбите, избрани от администрацията.Според служителя Пентагонът е претрупан със задачата да обезпечи образованието, поддръжката и логистичната поддръжка за танковете М1А1. Друг американски чиновник съобщи, че образованието за потребление на танковете, което ще отнеме няколко месеца, ще се организира отвън Украйна.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби съобщи в сряда, че Пентагонът не разполага с спомагателни танкове, които да извади от настоящия си боеприпас.

" Просто не разполагаме с тях ", сподели Кърби, като добави, че " даже и да има непотребни танкове, това ще отнеме доста месеци ". Той също по този начин отхвърли да даде график по кое време танковете M1A1 Abrams ще бъдат подготвени за украинските сили.

 

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Байдън в Twitter, като съобщи, че прехвърлянето на танковете M1A1 Abrams е " значима стъпка по пътя към успеха ".

" Днес свободният свят е единен както в никакъв случай до момента в името на една обща цел - освобождението на Украйна " , добави той.

Според Алекс Гатопулос , анализатор в региона на защитата на Al Jazeera, основните бойни танкове от последно потомство са жизненоважни за Украйна, в случай че желае да пробие дупки в съветските отбранителни линии и да си върне територията, която съветските сили завзеха в първите седмици на нашествието.

Южна Украйна е равна и идеална територия за танкове. Русия построява редици от окопи и укрепени бункери, с цел да спре украинското нахлуване в региона.

При украинска атака от извънредно значение ще са танковете, дружно с войските, предпазени от бойни машини на пехотата, като американския Bradley , немския Mardar и даже създаденото в Русия БМП-2 .

Ситуацията по фронтовата линия в Украйна е жестока, като сраженията се трансформират в безмилостна артилерийска пукотевица с минимални триумфи за двете страни.Мощните модерни танкове като " Ейбрамс ", " Леопард " и " Чалънджър " , които украинците желаят да получат, дружно с всички останали бронирани машини и оръжия, които се насочват натам, може да се окажат тъкмо това, от което Киев се нуждае, с цел да подхрани настъплението и да пробие съветските линии, само че това следва да се види.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР