Администрацията на Байдън засили ограниченията върху износа на компоненти за

...
Администрацията на Байдън засили ограниченията върху износа на компоненти за
Коментари Харесай

САЩ затягат контрола върху износа на компоненти за ядрената енергетика на Китай

Администрацията на Байдън ускори рестриктивните мерки върху износа на съставни елементи за атомни електроцентрали за Китай, като подсигурява, че те са предопределени извънредно за мирни цели, а не за разпространяване на атомно оръжие.

Този ход е още един знак за ескалиращите разногласия сред Вашингтон и Пекин.

Съгласно новите наставления Бюрото за индустрия и сигурност (BIS) към Министерството на търговията задължава експортьорите да си обезпечат специфични лицензи за изпращането на някои генератори, програмен продукт и контейнери, предопределени за нуклеарни централи в Китай.

По сходен метод Комисията за нуклеарно контролиране (NRC) към този момент упорства за експлицитни лицензи за експорт на определени нуклеарни и изходни материали, включващи разновидности на уран и деутерий. По-специално, деутерий в обилни количества може да се употребява в реактори за произвеждане на тритий - основна съставна част за нуклеарните оръжия.

Инициативата се възприема от администрацията на Байдън като жизненоважна за " подсилване на общата защита и сигурност и поощряване на ползите на националната сигурност на Съединените щати ", се акцентира в изказването на комисията.

Мерките са част от по-голям проект за " стягане на надзора върху избран експорт за Китай ", изясни представител на NRC.

Лиу Пенгю, представител на китайското посолство, въпреки да не разяснява новите разпореждания, акцентира уговорката на Китай към " интернационалния режим на неразпространение " и отговорностите на Пекин по Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие.

Макар че малко на брой са се възползвали от генералните лицензи за този експорт за Китай, през предходната година единствено две колета от контролираните нуклеарни материали са отишли в Китай по силата на общоприет лиценз.

Не всички обаче считат този ход за реформаторски. Едуин Лаймън от Съюза на загрижените учени дефинира измененията като " по-скоро алегорични, в сравнение с основни " - той е скептично надъхан към въздействието им върху нуклеарните упоритости на Китай.

Потенциалният нуклеарен капацитет на Китай продължава да провокира безпокойствие. През предходната година Пентагонът предвижда, че нуклеарният боеприпас на Китай ще се разшири до 1500 бойни глави до 2035 година от сегашните 400, в случай че резервира сегашната скорост на развиване.

Хенри Соколски от Образователния център за политиката за неразпространение на оръжия означи: " Новият правилник допуска, че администрацията към този момент не преглежда всички нуклеарни интервенции на Китай като мирни. " /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР