Администрацията на Байдън се придвижва бавно, но сигурно към възобновяване

...
Администрацията на Байдън се придвижва бавно, но сигурно към възобновяване
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън пробва да възобнови диалога с палестинците

Администрацията на Байдън се придвижва постепенно, само че несъмнено към обновяване на връзките с палестинците, откакто с тях нямаше съвсем никакъв формален контакт през четирите години на някогашния президент Доналд Тръмп, написа организация Асошиейтед прес.

Докато американски представители възнамеряват стъпки за възобновяване на директните връзки с палестинското управление, екипът на Байдън по националната сигурност подхваща ходове за възобновяване на връзките, които бяха скъсани когато Тръмп водеше близкоизточна политика, съсредоточена основно върху Израел, най-близкия сътрудник на Америка в района.

Във вторник, за повторно за два дни, администрацията на Байдън изрично поддържа решението за две страни за споразумяване на израелско-палестинския спор. По този въпрос Тръмп целеустремено подхранваше неизясненост, като орязваше помощта за палестинците и подхващаше стъпки в поддръжка на претенциите на Израел към земя, която палестинците желаят за своята самостоятелна страна. Във вторник Държавният департамент заяви, че делегация на Съединени американски щати е участвала на съвещание на ръководена от Норвегия комисия, която извършва функционалностите на клирингова къща в помощ на палестинците. Въпреки че е малко позната отвън външнополитическите кръгове, тази така наречен специфична комисия за връзка има въздействие върху мирния развой, откогато Израел и палестинците подписаха Споразумението от Осло през 1993 година

" По време на полемиката Съединените щати потвърдиха уговорката на Съединени американски щати за по-голямо благополучие, сигурност и независимост за израелци и за палестинци и за опазване на вероятностите за договаряне на решение за две страни, при което Израел живее в мир и сигурност взаимно с жизнеспособна палестинска страна ", сподели Държавният департамент в изказване. " Съединените щати акцентираха своя ангажимент да оказват икономическа и филантропична помощ и нуждата да се реализира прогрес в значими планове, които ще подобрят живота на палестинския народ, като в същото време приканват всички страни да заобикалят едностранни стъпки, които ще затруднят постигането на решението за две страни ", са споделя още в документа.

Участието на Съединени американски щати в тази среща бе предшествано от телефонен диалог в понеделник сред държавния секретар Антъни Блинкън и израелския външен министър, в който Блинкън е подчертал недвусмислената поддръжка на новата администрация в Съединени американски щати за решението за две страни. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, който е непосредствен с Тръмп, отбягва решението за две страни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР