Административният съд в Стара Загора даде ход на делото по

...
Административният съд в Стара Загора даде ход на делото по
Коментари Харесай

Съдът ще разгледа даряването на ресторанта на Аязмото на Старозагорската митрополия

Административният съд в Стара Загора даде ход на делото по тъжба на  жители против решението на Общинския съвет в Стара Загора да подари на Старозагорската митрополия някогашния ресторант на Аязмото. До 5 юни експерт ще би трябвало да направи експертиза на постройката, чието подаяние нападат осем старозагорци. Резултатите от техническото проучване ще станат известни на второто съвещание по процеса, което съдът насрочи за 12 юни.

Заради огромния публичен интерес по проблема Окръжна прокуратура бе конституирана като страна по делото.

Пред съда жалбоподателите настояха решението на Общински съвет от 31 януари да бъде оповестено за незначително. Според тях дарението на парцела на върха на парк " Митрополит Методий Кусев " на Старозагорската митрополия опонира на няколко закона, а решението е признато без претекстове и при основни нарушавания на процесуалните правила. Сградата, такава, каквато е разказана в дарението, не съществува, а самото подаяние нарушава и Закона за културното завещание. Жалбоподателите считат, че решението погазва конституционния принцип на обособеност на религиозните институции от страната, както и Закона за дискриминация по принцип вяра.

Прокуратурата и юрисконсултът на Общината Добромира Вълчева желаеха съдът да приключи производството по делото, защото жалбоподателите нямат директен и непосреден юридически интерес, нито пък доказателства, че са наранени от решението, което нападат. Адвокатът на Митрополията, която също бе призована като страна в процеса, Елена Нонева, настоя съдът да не преглежда жалбата с претекста, че решението на Общинския съвет за подаяние на частна общинска благосъстоятелност не е от актовете, които подлежат на правосъден надзор.

Съдът не почете настояванията им и насрочи идващото съвещание за 12 юни.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР