Административният съд в Русе обяви нищожността на текстове от общинска

...
Административният съд в Русе обяви нищожността на текстове от общинска
Коментари Харесай

Падна общинската наредба за глобите с фиш до 50 лева в Русе

Административният съд в Русе разгласи нищожността на текстове от общинска разпоредба в крайдунавския град, която регламентира публичния ред при прилагане на транспортни средства на територията на общината, оповестиха от съда в Русе.

Делото бе формирано през юни тази година по тъжба на юрист Андрей Желязков, който оспори правила от наредбата, регламентиращи налагането на санкции до 50 лв. от длъжностни лица - актосъставители, назначени от кмета на общината или от шефа на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Русе.

Желязков разяснява тогава, че аргументите за жалбата са няколко.

" Текстовете са незаконосъобразни. Те са преписани буквално от наредбата на Столична община. След като Върховният административен съд се произнесе и анулира тези текстове от наредбата в София, занапред в община Русе беше импортирана тази разпоредба за гласоподаване. Тук приказваме за качество на осъществяване на работата ", изясни Желязков пред Българска телеграфна агенция.

По думите му гласуваните от Общинския съвет в Русе разпореждания преуреждат връзки, уредени с нормативен акт от по-висока степен.

Желязков изясни, че тези нарушавания са контролирани по Закона за придвижване по пътищата и за тях могат да се постановат фишове. Не е нужно да се контролират и от общинската разпоредба.

Според съда Общинският съвет няма нормотворческа подготвеност да регламентира налагането на подобен тип санкции, чийто наказания са открити в закон или декрет. Наредбата опонира и на член 22, алинея 5 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, защото позволява актосъставители да бъдат длъжностни лица, чийто кръг не е нормативно стеснен, а се дефинират от съответни контролни органи посредством посочени от тях лица.

Решението предстои на обжалване в 14-дневен период пред Върховния административен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР