Административният съд отхвърли жалбата на кмета на Ракитово Костадин Холянов

...
Административният съд отхвърли жалбата на кмета на Ракитово Костадин Холянов
Коментари Харесай

Съдът потвърди отстраняването на кмета Костадин Холянов

Административният съд отхвърли жалбата на кмета на Ракитово Костадин Холянов против решението на Общинската изборна комисия (ОИК), която приключи пълномощията му след потвърден спор на ползи. Градоначалникът е наказан да заплати на комисията 600 лв. разходи по процеса.


В жалбата се твърди, че решението на ОИК е незначително и издадено при цялостна липса на претекстове, че не са изложени каквито и да било съждения за съответни обстоятелства и условия. Искането е да бъде анулирано като незаконосъобразно.
" В правосъдно съвещание жалбоподателят – постоянно свикан – не се явява. В хода на две планувани правосъдни съвещание се базира на извинителна причина за неявяването си – публикуван болничен лист на негово име и отдръпване на пълномощията на адв. Л. като негов процесуален представител. Съдът е дал опция на жалбоподателя да провежда отбраната си, като е отсрочил двукратно разглеждането на делото. След привършване на трето последно по делото съвещание, жалбоподателят още веднъж е подал молба за отсрочване с прибавен болничен лист. Съдът намира обаче, че в тази ситуация не са налице предпоставки за анулация на хода на делото и внасянето му за ново разглеждане, защото показаният от жалбоподателя нов болничен лист не обосновава съществуването на процсуална спънка за разглеждането на делото. Това е по този начин, защото болестта на жалбоподателя не съставлява ненадейно зародило затруднение и в двукатно дадената от съда опция същият е могъл навреме да провежда своята отбрана. В тази връзка е неприложима нормата на член 139 ал.2 Административнопроцесуален кодекс, защото настояването за отсрочване е на същото съображение, а и по изложените нагоре съображения липсват учредения да се одобри, че в тази ситуация не се касае за корист с право " - гласи откъс от правосъдното решение.
В него се напомня въпросът с Холянов, който е кмет втори мандат в Ракитово. След инспекция на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) от държавния орган на 29 юли 2020 година излизат с решение, че е открит спор на ползи при подписване на в допълнение съглашение с компания на сина му Щерян Холянов. Наложена е глоба. Решението е доказано дефинитивно от Върховен административен съд.
Така на 19 ноември ОИК е провела наложителното в тази ситуация съвещание, на което е гласувано пълномощията на кмета да бъдат предварително прекъснати.
В претекстовете се споделя, че жалбата на Холянов е позволена, само че неоснователна. Служебна инспекция сочи, че решението на ОИК не страда от пороци, поради които да бъде оповестено за незначително.
Решението на пазарджишките магистрати обаче е неокончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.
Свързани вести Кметът на Ракитово апелира решението на ОИК да бъде отхвърлен от поста С 9 гласа "За ": Отстраниха кмета на Ракитово Костадин Холянов Върховен административен съд: Кметът на Ракитово Костадин Холянов е бил в спор на ползи Комисията по проверката нищи сигнали за злоупотреби в Община Ракитово Липса на кворум провали отстраняването на Костадин Холянов
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР